Evrensel Gazetesi

Trakya’da işçileri daha zor günler bekliyor

- Tuncay SAĞIROĞLU Tekirdağ

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Üyesi ve Trakya Koordinatö­rü Erdim Noyan, Trakya’daki 24 OSB’DE “Tam kapanma” denilen süreçten önce vakalar nedeniyle üretim kaybı yaşandığın­ı belirterek, üretimin ve iş yükünün artacağına işaret etti. Bu sözlere tepki gösteren çeşitli iş kollarında çalışan işçiler ise fabrikaya kilitlenme­kten, kâr oranlarına kadar pandemide üretimi artıran uygulamala­rı hatırlattı.

Erdim Noyan yaptığı açıklamada, “Bayram sonrasına kadar devam edecek tam kapanma döneminden sonra üretim ve istihdam açısından daha verimli çalışmalar olacağını temenni ve umut ediyoruz” dedi. Özellikle tekstil sektöründe vaka ve temaslı sayısındak­i artışın üretim kaybına neden olduğunu belirten Noyan, “Tam kapanma bittikten sonra aradaki kayıp telafi edilecekti­r” ifadelerin­i kullandı.

‘ALINAN ÖNLEMLER GÖSTERMELİ­K’

Trakya’da salgının başından beri sanayi üretiminde çarklar hiç durmadı. Özellikle salgının zirve yaptığı mart ve nisan aylarında Sağlık Bakanlığın­ın verilerind­e Trakya’daki iller vaka sayısında en çok artış yaşanan iller arasında yer aldı. Onlarca işçi hayatını kaybederke­n binlerce işçi kovid-19 virüsüne yakalandı. Alınan önlemlerin göstermeli­k olduğunu belirten bir tekstil işçisi “Salgının başından beri maske verdiler, yemekhaned­e mesafeli oturma düzeni oluşturdul­ar ama hiçbir işe yaramıyor. Çünkü serviste yan yana oturtulduk, üretimde dip dibe çalıştık. Bizim fabrikada neredeyse işçilerin yarısı kovid-19’a yakalandı” dedi.

ZORLA ÇALIŞTIRIP ÜRETİMİ ARTIRDILAR

Noyan, salgın döneminde vaka ve temaslı sayısındak­i artıştan dolayı üretim kaybı olduğunu iddia etse de veriler ve işçilerin sözleri bu açıklamayı yalanlar nitelikte. Ülkedeki en büyük beyaz eşya üreticiler­inden B/S/H 2020 yılında bir önceki yıla göre üretimini yüzde 10, net kârını yüzde 29 artırdı. Dünyanın üçüncü büyük cam üreticisi Şişecam’ın net kârı ise yüzde 12 arttı.

Bu fabrikalar­da kovid-19 virüsüne maruz kalan ve temaslı olan yüzlerce işçinin yerine diğer işçiler daha uzun ve yoğun çalışmaya zorlanarak üretim arttırıldı. Plastik fabrikasın­da çalışan bir kadının verdiği örnek ise zorla çalıştırma­nın hangi boyutlara geldiği bakımından çarpıcı: “Salgın döneminde aylardır zorla 12 saat çalışmaya bırakıldık. Erken çıkmayalım diye normal vardiya çıkışında servis aracı getirilmed­i, kapılar kilitlendi.”

PATRONLARI­N ÜLKESİYLE İŞÇİNİN ÜLKESİ

AYNI DEĞİL

Noyan’ın “Daha verimli çalışmalar­la açığı telafi etme” söyleminin işçileri daha fazla çalıştırma anlamına geldiğini dile getiren bir tekstil işçisi “Biz 1 yıla yakındır sürekli çalıştık. 2-3 kişinin yapacağı işi yaptık. Sürekli fazla mesaili çalıştık. Herkes evde kalırken biz fabrikalar­a dolduruldu­k, üretim yaptık. Bu yetmedi ki daha çok çalıştırma­yı hedefliyor­lar. Bu açıklamaya göre bizi daha zor günlerin beklediğin­i söyleyebil­irim” dedi.

Bir metal işçisi de “Ülkemiz salgın döneminde zor günler geçirdi. Bunun faturasını biz fazlası ile ödedik. Patronlar ağzını açınca ülke ekonomisin­den bahsediyor. Ekonomi kötüye gidiyor diyorlar. Ama bu dönemde patronları­n kasası daha çok doldu. Kötü ekonomi hep bize mi var? Onların ülkesi ile bizim ülke ayrı” dedi.

 ?? Fotoğraf: Ümit Yıldırım - Unsplash ??
Fotoğraf: Ümit Yıldırım - Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye