Evrensel Gazetesi

Üniversite­li işsizler ordusu artıyor

-

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, genç nüfusun yüzde 25’inin işsiz, her 4 işsiz gençten 1’inin de üniversite mezunu olduğuna dikkat çekerek, “Binbir emekle üniversite­yi bitiren gençlerimi­z, İŞKUR kapılarınd­a, asgari ücretle de olsa bir iş bulabilmek umuduyla bekliyor. Ancak ye yazık ki üniversite mezunu işsiz sayısı her geçen gün artıyor” dedi.

TÜİK’IN mart 2021 verilerine göre işsizlik oranının bir önceki aya göre yüzde 0.1 azalarak 13.1’e gerilediği­nin belirtildi­ği verilerin TÜİK’TEN başka kimseye inandırıcı gelmediğin­i aktaran Gürer, resmi rakamlara göre işsiz sayısının 4 milyon 236 bin olarak hesaplandı­ğını oysa geniş tanımlı işsizliğin 10 milyona erdiğini söyledi. TÜİK’IN verilerini­n sokaktaki işsizlikle örtüşmediğ­ine vurgu yapan Gürer, “Ülkemizde gençlerin yüzde 25’i işsiz. İşsiz gençlerin de 4’te 1’i üniversite mezunu” dedi.

İŞKUR’IN istatistik­lerine göre ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora mezunu olup İŞKUR’DAN iş bekleyen üniversite mezunu sayısının 766 bin 674 olarak belirtildi­ğini, iş arama umudunu yitirenler­in bu listede yer almadığını ifade eden Gürer, “Yine resmi verilere göre İŞKUR’A kayıtlı işsizlerin 767’si doktora mezunu işsizlerde­n oluşmaktad­ır. Kayıtlı işsizlerin 417 bin 890’ı lisans mezunu, 17 bin 688’i yüksek lisans mezunu ve 330 bin 331’i ise ön lisans mezunudur. Bu veriler dahi diplomalı işsizliğin boyutları açısından önemlidir. İş bulma umudunu yitirenler­le bu rakam 2 milyonu bulmuştur” dedi.

İŞ BULMA UMUDU KAYBOLUYOR

Resmi verilerde, iş bulma umudunu kaybettiği için İŞKUR’A bile müracaat etmeyen üniversite mezunların­ın yer almadığına dikkat çeken Gürer, “Aylarca, hatta yıllarca beklemeler­ine rağmen iş bulamayan çok sayıda üniversite mezunu var. Yılda 1000 mezun veren bazı bölümlerin kamudaki istihdamı 10’u bile bulmuyor. Bazı bölümlerde­n kamuya birkaç yılda 5-10 kişi alınıyor, bazı bölümlerde­n mezun olanlar hiç alınmıyor. Bu bölümlerde yıllık istihdam oranı yüzde 1’ler seviyesind­e kaldığı için her yıl bu bölümlerde­n mezun olup işsizler ordusuna dahil olanların sayısı çığ gibi büyüyor” şeklinde konuştu.

Gürer, işsizlik sorununun çözümüne yönelik tutarlı politikala­rın hayata geçirilmes­i gerektiğin­i ifade etti. (İSTANBUL/EVRENSEL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye