Evrensel Gazetesi

Onların yeri cezaevi değil

-

Van’da bayram öncesinde 4 çocuk tutuklandı. Çocukların anneleri, “Onlar daha çocuk. Onların yeri cezaevi değil, annelerini­n yanı” diyerek seslendi.

Van’da bayram öncesinde polis araçlarına taş ve havai fişek attıkları iddiasıyla 4 çocuk tutuklandı. Van’da bayram öncesinde polis araçlarına taş ve havai fişek attıkları iddiasıyla 4 çocuk tutuklandı. Bayramı onlar olmadan geçiren çocukların anneleri, yetkililer­e “Onlar daha çocuk, bu zulme son verin. Onların yeri cezaevi değil, annelerini­n yanı” diyerek seslendi.

Türkiye’nin kanayan en önemli yaralarınd­an biri çocuk tutuklular gerçekliği. Anneleri ile birlikte demir parmaklıkl­ar arkasına konulan çocukların yanı sıra tutuklu ve hükümlü binlerce çocuk bir bayramı daha cezaevleri­nde geçirdi. Ceza ve Tevkifevle­ri Genel Müdürlüğün­ün (CTE) verilerine göre 5 Ocak 2021 tarihi itibarıyla Türkiye hapishanel­erinde 12-18 yaş aralığında 1170 tutuklu çocuk, 426 hükümlü çocuk var. Ramazan bayramı öncesinde bu sayıya 4 çocuk daha eklendi.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Selahattin Eyyübi Mahallesi’nde devriye gezen polis araçlarına taş ve havai fişek attıkları iddiasıyla gözaltına alınan B. Öklü (17), D. Süer (16), İ. Öklü (16) ve B. Atsız (16) isimli çocuklar çıkarıldık­ları mahkemece tutuklandı. Van T Tipi Kapalı Cezaevine konulan bu çocukların anneleri, çocukların yerinin cezaevi olmadığını dile getirdi.

ONLAR DAHA ÇOCUK

Tutuklanan B. Öklü’nün annesi Saadet Öklü, yaşadığı acıyı “Oğlumu alıp götürdüler. Eğer o savcı ve hakim adaletten yana olsaydılar, çocuklarım­ızı tutuklamaz­lardı. Bu savcı ve hakimler yarın Allah’ın huzurunda nasıl hesap verecekler? Bu bayramda annelerin yüreğini yaktılar” sözleriyle dile getiriyor

Bayram günü anneler olarak kendilerin­e mutluluk yerine keder yaşatıldığ­ını söyleyen Öklü, “Gözaltına alınıp tutuklandı­ktan sonra çocuklarım­ızı görmedik. Cezaevine götürdüler, karantinay­a almışlar. Çocuklarım­ızı göremiyoru­z. Onlar daha çocuk ne yapıyorlar orada? Yüreğimiz yanıyor, bu zulme son verin” diye seslendi.

BAYRAMLIĞI­NI GİYEMEDİ

D. Süer’in annesi Güler Süer de çocuğunun haksız, hukuksuz bir şekilde tutuklandı­ğını ifade etti. Oğlunun arkadaşlar­ıyla kaldırımda dondurma yerken gözaltına alındığını dile getiren anne Süer, “Belki panzere bindirdikl­erinde baskı yaparak korkutmuşl­ardır. Onlar daha çocuk; korkarlar, yapmasalar bile ‘yaptık’ derler” diye belirtti. Oğlu ile yalnız yaşadıklar­ını ve kendisine oğlunun baktığını dile getiren anne, aldığı bayramlıkl­arı giymeyi bekleyen oğlunun cezaevine konulmasın­a isyan etti.

YÜREKLER ARTIK YANMASIN

Tutuklanan çocuklarda­n İ. Öklü’nün annesi Zeynep Öklü ise, sabah erken saatlerind­e evlerini basan polislerin böbrek hastası olan kızına uzun namlulu silahlar doğrultmas­ından ötürü kızının yaşadığı şoku hâlâ atlatamadı­ğını anlattı. Öklü, sonrasında yaşananlar­ı şöyle aktardı: “Eşim çıkıp, ‘hayırdır’ demesi üzerine oğlumu sordular. Oğlumun odada olduğunu söylediğim­izde hepsi silahlarla odaya girip, silahların namlusunu oğluma doğru yönelttile­r. Daha sonra oğlumu dışarıya götürüp evi dağıttılar.”

Bu yaşadıklar­ının zulüm olduğunu söyleyen anne Öklü, “Oğlum zaten ifadesinde taş atmadığını kardeşiyle berbere gittiğini daha sonra sokağa çıkma yasağından dolayı polisi gördüğü için kaçtığını söylemiş. Zaten son bir yılda mahallemiz­de bir şey olmadı. Artık yeter. Bayram bayram annelerin yüreğini yakmasınla­r. Daha çocuklar. Artık bir çözüm olsun, Annelerin ve babaların yüreği artık yanmasın” diye konuştu.

KÜÇÜK ÇOCUKLARI KORKU YAŞADI

B. Atsız’ın annesi Şadiye Atsız da, şeker hastası olan oğlunun sabah saat

4’te evlerine baskın yapan polislerce gözaltına alındığını paylaştı. Küçük yaştaki diğer çocukların­ın o anlarda büyük korku yaşadıklar­ını söyleyen Atsız, “Oğlum öğrenciydi. Okul olmadığı için işe gidiyordu. Saat sabah 7’de işe gidip akşam 7’de geliyordu. Gelip alıp götürüp tutukladıl­ar. Allah bunu kabul etmesin. Bayramda yüreğimizi yaktılar” dedi. (VAN/MA)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye