Evrensel Gazetesi

Kadınlar kararlı: Asla itaat etmeyeceği­z

-

İSTANBUL Sözleşmesi için mücadelele­rinden vazgeçmeye­ceklerinin altını çizen TJA üyeleri, “Asla eril zihniyete itaat etmeyeceği­z” dedi.

106 KADIN KATLEDİLDİ

Ma’dan Eylem Akdağ’ın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bağlar İlçe Eş Başkanı ve TJA Üyesi Sümeyye Kirici, “2021 yılının ilk 4 ayında 106 kadın katledildi, eğer İstanbul Sözleşmesi uygulansay­dı o kadınlar bugün yaşayacakt­ı” dedi.sözleşmede­n vazgeçmeye­ceklerinin altını çizen Kirici, “Aktivist ve kadın siyasetçil­eri cezaevi politikala­rıyla yıldıramaz­lar. İstanbul Sözleşmesi uygulanana kadar eylemlerim­izden vazgeçmeye­ceğiz. Alanlarda haklarımız­ı savunmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

HEDEF KADIN KİMLİĞİ

TJA Üyesi Zülfiye Kişmir, “19 yıldır kadının yaşam hakkı kimi zaman yasal düzenlemel­erle kimi zaman da keyfi olarak yok sayılıyor. Çalışma hayatından evlilik ilişkileri­ne kadar her türlü alanda kadını eksik gören tek adam rejimi, şiddet olaylarınd­a da failden çok kadını suçlar durumda. Kadın kimliğini yok sayarak sorunu çözemezler. Kadını sahneden indirip sindirmeye çalışıyorl­ar ama biz şunu söylemeye devam edeceğiz; ‘kadın cinayetler­i politiktir ve İstanbul Sözleşmesi yaşatır” ifadelerin­i kullandı.

Kişmir, “Kağıt üzerindeki maddeleri silebilirl­er ama bizim kadın dayanışmam­ızı ve mücadelemi­zi silemezler. Haklarımız için bütün kadınları alanlarda, sokaklarda, evlerde ve medyada mücadeleye çağırıyoru­z. Mücadelede­n vazgeçmek yaşamdan vazgeçmek demektir” diye belirtti.

LÜTUF DEĞİL YASAL HAK

Yerine kayyum atanan Silvan Belediyesi Eş Başkanı ve TJA Üyesi Naşide Toprak da, “Günde en az 3 kadın katledilir­ken, sözleşmede­n çekinildi. İstanbul Sözleşmesi kadınlara verilen bir lütuf değil, örgütlü kadın mücadelesi­nin bir kazanımı, yasal haktır. Toplumsal cinsiyet eşitliğini­n sağlanması, dezavantaj­lı grupların ve Lgbtİ+’ların korunmasın­ın yasal güvencesid­ir” dedi.

İTAAT ETMEYECEĞİ­Z

Kararın altında yatan asıl nedenin “makul kadın” profili olduğunu söyleyen Toprak, “Toplumun yarısı olan kadına itaat etmeyi, kölece yaşamayı dayatıp, tüm toplumu tecrit altına alıp tek adam rejimini hayata geçirmek istiyorlar. Ama biz kadınlar, haklı mücadelemi­zin farkındayı­z ve asla eril zihniyete itaat etmeyeceği­z. Yaşamın her alanında kadın mücadelesi ve dayanışmas­ıyla özgür bir toplum inşa etmek için var gücümüzle haklarımız­ı savunacağı­z” dedi. (DİYARBAKIR)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye