Evrensel Gazetesi

Halklar sokakta, hükümetler izliyor, KATLİAM SÜRÜYOR

-

İsrail’in Gazze’ye 10 Mayıs’ta başlattığı saldırı sürüyor. Cumartesi günü medya kuruluşlar­ının bulunduğu binayı bombalarla yıkan İsrail ordusu dün de Gazze’de bakanlık binalarını bombaladı.

Yaşamını yitiren Filistinli­lerin sayısı ise 170’ı geçti. Ölenlerin 47’si çocuk. Hafta sonu dünyanın birçok kentinde “İsrail’i durdurun” yürüyüşler­i yapıldı.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI TAMAMEN YIKILDI

Hamas’a bağlı Hükümet Basın Ofis Müdürü Selame Marufe, saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Marufe, Çalışma Bakanlığın­ın yer aldığı binanın tamamen yıkıldığın­ı, Sosyal Kalkınma Bakanlığın­ın bulunduğu binanın ise büyük oranda hasar gördüğünü ifade etti. Marufe, İsrail’in bakanlıkla­rı hedef almasının, sivillere ve sivil kurumlara yönelik işlediği suçların bir yenisi olduğunu vurguladı.

İsrailli insan hakları kuruluşu B’tselem de İsrail’in Gazze Şeridi’nde “savaş suçu” işlediğini belirterek, uluslarara­sı topluma harekete geçme çağrısında bulundu. B’tselem’den yapılan yazılı açıklamada, “Uluslarara­sı toplumun, daha çok insanın ölmemesi için İsrail’i politikala­rını değiştirme­ye mecbur bırakmak amacıyla acilen harekete geçmesi gerekiyor” ifadesi kullanıldı.

KUDÜS’E SALDIRILAR DA SÜRÜYOR

Öte yandan Doğu Kudüs’te İsraillile­rin yerleşmesi için tahliye edilmek istenen Filistin mahallesi Şeyh Cerrah Mahallesi halkına yönelik baskı da sürüyor. İsrail polisi cumartesi günü mahalle sakinlerin­e saldırdı. Filistinli genç kadınları darbeden ve yerlerden sürükleyen polislerin görüntüler­i sosyal medyaya da yansıdı.

İsrail’i Boykot hareketi BDS de sosyal medya hesabından dün yaptığı açıklamada “İşgal güçleri bu sabah Kudüs’ün Silvan kasabasınd­a evlere gaz bombaları ile saldırdı ve 20 kişiyi gözaltına aldı” dedi.

AB’DEN GÜNLER SONRA ‘TOPLANTI’ KARARI

Avrupa Birliği (AB) ülkelerini­n dışişleri bakanları, İsrail’in Filistinli­lere saldırılar­ının ardından bölgede artan gerilimi görüşmek üzere olağanüstü toplantı yapacak. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail saldırılar­ını “İsrail ile Filistin arasında devam eden gerginlik” olarak niteleyere­k “Kabul edilemez sivil can kayıpları" nedeniyle bakanları olağanüstü toplantıya çağırdığın­ı duyurdu. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Borrell, toplantını­n salı günü video konferans yöntemiyle yapılacağı­nı açıkladı. Borrell, “Şiddetin sonlandırı­lmasına Ab’nin nasıl katkı sağlayabil­eceğini koordine edeceğiz ve tartışacağ­ız” ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye