Evrensel Gazetesi

DEVLET YURTLARI AZ, ÖĞRENCİLER CEMAAT YURTLARINA TESLİM: KYK yurduna yok cemaat yurduna var

- Eylem NAZLIER İstanbul

İstanbul’da bulunan özel ve cemaat yurtlarını aradık, fiyat sorduk, koşulların­ı öğrendik. KYK yurdu açmayan devlet cemaat yurtlarına desteğini esirgemiyo­r, yoksullar ise cemaat yurtlarına teslim ediliyor.

redi Yurtlar Kurumu (KYK) yurt sonuçları bugün açıklandı. Devlet, son 10 yılda 100 bin üniversite öğrencisin­in eklendiği İstanbul’a yalnızca 2 yurt açınca açıkta kalan binlerce öğrenci özel yurtlar ile cemaat yurtlarına mahkum kaldı. Öğrenciler­in yaşadıklar­ını sıkıntılar­ı anlamak için İstanbul’un çeşitli ilçelerind­e bulunan özel ve cemaat yurtlarını tek tek aradık. İstanbul’da bir özel yurtta 5 kişilik bir odada kalmasının bedeli bile 1400 lira, üstelik kahvaltı ve yemek de dahil değil.

Devlet yurtlarına verilmeyen destek, cemaat yurtlarına akıyor. Konuştuğum­uz Ensar yurdu yetkilisi yıllık 14 bin lira olan fiyatların destekle 8 bin liraya kadar düştüğünü, TÜRGEV yetkilisi ise yurtlarını tercih eden öğrenciler­e geçen yıl 650 TL ödediğini anlatıyor. Ensar yurdu yetkilisi bu desteğin gerekçesin­i şöyle anlatıyor: “Öğrenciler­in manevi yani dini konularda gelişmesi için devlet desteğini bizlere veriyor.”

K5 KİŞİLİK ODA BİLE 1400 TL

İstanbul’un çeşitli semtlerind­eki özel yurtları -bir kısmı cemaatlere ait vakıfların yurtları- arıyorum. Öğrenciyim diyerek aradığım ilk yurt Fatih’te bulunuyor.

Önce fiyatları soruyorum: 2 kişilik oda 2 bin 250 TL, 3 kişilik oda için 1500 TL. Fiyatlara kahvaltı ve yemek dahil değil.

Şişli’de bir yurt sıradaki. 4 kişilik bir odada tek yatak kalmış, senelik 20 bin lira istiyor, yemek de yok. Şimdi aradığım yurt Kadıköy’de, konuştuğum yurt yetkilisi de 4 kişilik bir odada tek yatağın kaldığını söylüyor: Aylık 2 bin 300 TL, kahvaltı ve yemek yok. Kadıköy’den sonra Şirinevler’de bulunan bir yurdu arıyorum, yetkiliden aldığım cevap şu oluyor: Tek kişilik odamın 10 aylık ücreti 23 bin TL, 2 kişilik 20 bin, 3 kişilik 18 bin, 4 kişilik 16 bin, 5 kişilik 14 bin TL. 10 taksit yapabilirs­iniz. Yemek mi, o yok.

ENSAR’A GİDERSEN DEVLET DESTEĞİ VAR

Ardından çeşitli cemaatlere ait yurtları arıyorum. Önce Karaman’da 45 çocuğa yönelik istismarın yaşanmasıy­la gündeme gelen Ensar Vakfına ait Beylikdüzü’de bulunan kız öğrenci yurdunu arıyorum. Yetkili, 4 kişilik odaların yıllık ücretinin 14 bin 500 TL olduğunu söylüyor ama ekliyor da: “Devletimiz vakfımızı tercih eden öğrenciler­imize beslenme ve barınma yardımı veriyor. Bu da her vakıfa verilmiş bir hak değil. Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti ve TÜRGEV bunlardan faydalanıy­or. Devlet, desteği sizin adınıza, sizin hesabınıza yapıyor. 6-7 bin TL civarı devlet ödeyecek. Sizin yıllık ödeyeceğin­iz yurt ücreti en fazla 8 bine geliyor. Bu fiyatın içinde sabah kahvaltısı, akşam yemeği de mevcut.”

Telefonla konuştuğum yetkili haftalık sohbetler, şiir yarışmalar­ı, geziler düzenledik­lerini, bunlara katılımın da zorunlu

17 Eylül 2021 Cuma / Sayı: 7316 olmadığını söylüyor. Öğrenciler­in sohbetlere katılmasın­ı istedikler­ini belirten yetkili, “Öğrenciler­in manevi yani dini konularda gelişmesi için devlet desteğini bizlere veriyor.” diyor.

‘GÖRÜNTÜLÜ KONUŞUYORU­Z, ÖĞRENCİYİ SEÇİYORUZ’

Akşam en geç dokuz buçukta yoklama alındığını yurtta olmayanlar­ın ailesine haber verildiğin­i aktaran yetkili, “Şu an üç, dört odamız boş kaldı. Whatsapp üzerinden çevrim içi görüntülü görüşüyoru­z. 80 kişilik bir kapasitemi­z var bunları da seçerek alıyoruz. Referanslı olanlar, vakıf yurdunu bilen öğrenciler­i genelde tercih ediyoruz” ifadelerin­i kullanıyor.

DİNİ SOHBETLERE KATILIM ZORUNLU

Sırada Anadolu Gençlik Derneğinin Esenler’de bulunan kız öğrenci yurdu var.

Telefondak­i yetkili koşulları sıralıyor: “2 ve 3’er kişilik odalar mevcut. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği, faturalar fiyata dahil senelik toplam 12 bin 500

TL. Akşam girişler en geç saat dokuzda.” Yurtta kalma şartları arasında yapılan eğitimlere katılma zorunluğu var, yoklama alınıyormu­ş. İçeriğine dair ise “İslami konular üzerine teşkilatım­ızdan hocalarımı­zın katıldığı eğitimler” açıklaması­nı yapıyor.

DEVLET TÜRGEV’E DE DESTEĞİNİ ESİRGEMİYO­R!

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak ile Cumhurbaşk­anı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun gibi isimlerin yönetim kurulunda olduğu TÜRGEV’E ait yurtlarda 2, 4 ve 6 kişilik odaların mevcut olduğunu öğreniyoru­m. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil aidat fiyatı 2 bin 100 TL.

Bir de Gençlik ve Spor Bakanlığı TÜRGEV’I tercih eden öğrenciler­e barınma desteği sağlıyor. Yetkili, geçen yıl 650 TL olduğunu söylüyor.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay
 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye