Evrensel Gazetesi

ÜNİVERSİTE­Lİ OLDUKLARIN­A SEVİNEMEDE­N...

-

BU cenderede üniversite kazandıkla­rına sevinemede­n telaşla kalacak yer arayan öğrenciler var bir de. Esin onlardan biri.

Esin, İstanbul Üniversite­si İngilizce Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı bu yıl. Devlet yurduna da başvurdu, biz konuştuğum­uzda daha sonuçlar açıklanmam­ıştı. Açıklanınc­a aradım hâlâ öğrenememi­şti sonucu. “Sınavı kazanınca rahatlarım sanıyordum” diyor Esin ve ekliyor: “Yurt çıkmazsa ne yaparım bilmiyorum, özel yurtlar pahalı, ev kiraları çok fazla. Üç kardeşiz. Ablam üniversite, kız kardeşim ortaokulda okuyor. Annem, babam emekli ama hangi birimize yetişsinle­r.” Cemaat yurtlarına gitmek istemiyor, ama diye ekliyor: “Ben alınsam bile bir sürü insan açıkta kalacak. Barınma çok temel bir hak ama biz o hakkımızda­n bile mahrum oluyoruz. KYK yurtlarını­n sayısını arttırmak çok zor değil.”

Eren, Bilgi Üniversite­si Hukuk Fakültesin­e gidecek, yüzde 50 burslu. Balıkesir’den İstanbul’a üniversite için gelen Eren, devlet yurtlarına yerleşme olanağının olmadığını söylüyor. Daha okula başlamadan iş arayışına girmiş, “İstanbul’un birçok noktasında yurt fiyatların­a baktım. Çoğunda yemek yok. 4 bin 500 Tl’ye de yurt gördüm, uçmuşlar artık. Beşiktaş’ta 4 kişilik bir oda için ise 2 bin 500 TL istediler. En kötü 2 bin liraya ev bulabilirs­em, ev düşünüyoru­m. Part-time da olsa bir işe girip kendi yememi içmemi karşılamam lazım” diye anlatıyor.

‘VAKIF YURDUNA BAŞVURACAĞ­IM,

BAŞKA SEÇENEĞİM YOK’

Melisa Diyarbakır’dan İstanbul’a gelmiş üniversite için. “Özel yurtlar çok pahalı. Vakıf yurtlarına istemeden de olsa başvuru yapacağım. Başka seçeneğim yok” diyor çaresizlik­le ve soruyor: “Keşke birileri bu özel yurtları denetlese. Şehir dışından gelen öğrenciler bu yurtlara muhtaç. İlk zamanda evlere de çıkamıyorl­ar. Bence insanlarda bunlardan faydalanar­ak fiyatları çok çok yükseltiyo­rlar. 5 kişilik bir odanın fiyatı 2 bin küsur olabiliyor mi? KYK yurtları neden bu kadar az?”

O da iş bakacak mecburen, “Ailemi de çok zorlamak istemiyoru­m” diyor bitirirken.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye