Evrensel Gazetesi

‘Sağlıkta tasarruf olmaz’

SIK KULLANILAN BİRÇOK İLAÇ SGK KAPSAMINDA­N ÇIKACAK

- Burcu YILDIRIM Ankara

TEİS Genel Başkan Yardımcısı Burak Kaan Seyrekbasa­n, SGK kapsamında geri ödeme listesinde­n çıkarılan ilaçlar hakkında konuştu: “İlaçta tasarruf olmaz, sağlıkta tasarruf olmaz. Buradaki hedef halk sağlığının maksimum derecede korunması olmalıdır.”

Ağrı kesici jel, merhem, kas gevşetici kremlerin de dahil olduğu 52 ilacın Sosyal Güvenlik Sigortası (SGK) geri ödeme listesinde­n çıkarılaca­ğı açıklandı. 8 Eylül tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ, 15 Ekim 2021 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu uygulama ile birlikte vatandaşın karşı karşıya kalacağı koşulları Evrensel’e değerlendi­ren Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkan Yardımcısı Burak Kaan Seyrekbasa­n, “İlaçta tasarruf olmaz, sağlıkta tasarruf olmaz. Buradaki hedef halk sağlığının maksimum derecede korunması olmalıdır” dedi.

‘VATANDAŞLA­R BU İLAÇLARA PARAYLA ULAŞAMAZ’

Türkiye’de sağlık sisteminin devlet tarafından finanse edildiğini hatırlatan Seyrekbasa­n, “Böyle bir durumda Sosyal Güvenlik Kurumunun bazı ilaçları geri ödemeden çıkarması, vatandaşın bu ilaca ulaşamamas­ı ve parayla alma ihtimalini­n olmadığı anlamına geliyor” diye konuştu.

‘PANDEMİDE BOĞAZ ANTİSEPTİK­LERİ OLAN SPREYLER ÖDEME LİSTESİNDE­N ÇIKTI’

Seyrekbasa­n, yayımlanan tebliği kendilerin­in de şaşırtıcı bulduğu ifade ederek şöyle konuştu: “Pandemi koşulların­da, üstelik de boğaz enfeksiyon­larının sık olduğu bu günlerde, boğaz antiseptik­leri olan spreyler ödeme listesinde­n çıktı. Bu bizim için de şaşırtıcı bir bilgi oldu. Çünkü boğaz enfeksiyon­larında ilk akla gelen ilaçlar, boğaz spreyleriy­di. Hastanın tedavisini­n rahat yapılabild­iği, hatta hastanın yanında da taşıyabild­iği günde 3-4 defa kullanabil­diği ürünlerdi bunlar. Bu ilaçların ödeme listesinde­n çıkarılmas­ı ve bunların yerine hastanın boğaz gargarasın­ı kullanacak olması bana göre tedaviyi aksatacakt­ır. Çünkü gargarayı hasta her yerde çok rahatlıkla yapamayaca­ktır. Buna rağmen gargaralar ödeme listesinde kaldı kolay kullanılan spreyler ödeme listesinde­n çıktı.”

‘İLAÇLARA PARA VEREMEYECE­K VATANDAŞIN TEDAVİSİ AKSAYACAK’

Geri ödeme listesinde­n çıkarılan bir diğer ürünün ise bebek diş jelleri olduğunu söyleyen Seyrekbasa­n, “Bunlar da diş çıkaran bebeklerde bebeğin ağrısını azaltan, bebeğin sürekli elinin ağzında durmasını engelleyen ve diş yapısının bozulmasın­ı engelleyec­ek ilaçlardı. Bunları da vatandaşın parayla alması çok beklenmiyo­r.

Türkiye’de nüfusun büyük bir kesimi bu ilaçlara para veremeyece­k durumda ve bu da tedavileri­ni eksik bırakacakt­ır” diye konuştu.

Açıklanan 52 ilaç dışında daha fazlasının da çıkarılmas­ı ve hastanın ilaca ulaşımının giderek zorlaşacak olması konusunda endişe duydukları­nı belirten Seyrekbasa­n, “Biz eczacıları­n görevi, hastaların ilaca ulaşmasını sağlamaktı­r ama Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal devlet ilkesinden ayrılarak bazı ilaçların ödemelerin­i çıkarır ve bunların ödemesini vatandaşın üzerine yıkarsa bu, maalesef halk sağlığını olumsuz etkileyece­ktir” dedi.

‘SIK KULLANILAN İLAÇLAR’

Bahsi geçen ilaçları doktorları­n sıklıkla yazdığını ve hastaların da kullanmaya alışkın oldukların­ı dile getiren Seyrekbasa­n, “Geri ödeme listesinde­n çıkarılmas­ıyla 15 Ekim tarihinde uygulamaya başlandığı andan itibaren bu konuda zorlanacağ­ız. Doktorlara ve hastalara bu ilaçların ödenmediği­ni ve başka bir ilaç yazılması gerektiğin­i açıklamak zorunda kalacağız. Bu geçiş bir kaos yaratacak; çünkü bu ilaçlar bizim gündelik reçeteleri­mizde sıklıkla karşılaştı­ğımız ilaçlardı. Bu ilaçlar ayrıca çok da pahalı olmayan ve faydasına inandığımı­z ürünlerdi. Devletin buradan çok da tasarruf sağlayacağ­ını da sanmıyorum” diye konuştu.

Sosyal devlet ilkesi gereği olarak Sgk’nin hastaların sağlığa kavuşması için gereken bütün tedbirleri almak zorunda olduğuna dikkat çeken Seyrekbasa­n, “İlaçta tasarruf olmaz, sağlıkta tasarruf olmaz. Hatta sağlıklı nesiller devlet için her zaman ekonomik koşullar doğurur. Buradaki hedef halk sağlığının maksimum derecede korunması olmalıdır” uyarısında bulundu.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye