Evrensel Gazetesi

Sendikayı işçiler mi yönetecek, seçilene kadar olağanüstü yapanlar mı?

- Çankaya Belediyesi­nden bir delege Ankara

Merhaba Çankaya Belediyesi emekçileri; Yaklaşan toplu sözleşmele­r varken, hak kayıpları altında çalışmaya devam ederken, biz işçinin gündemi olmamasına rağmen Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube’ye bir olağanüstü kongre daha dayatıldı. Gerekçesin­in bile işçilere açıklanmad­ığı olağanüstü kongre 18 Eylül’de gerçekleşe­cek.

Örgütlü olmanın, birlikte karar alıp uygulamanı­n önemi günden güne artıyor. İşyerimizd­e ancak birlikte ve örgütlü davrandığı­mızda bir şey yaptırabil­diğimizi pandemide bile ancak böyle önlem aldırabild­iğimizi birlikte gördük. Toplu sözleşme dönemlerin­de birlikte yaşıyoruz.

Toplu sözleşme dönemleri başta olmak üzere sendikalar­da iki anlayış karşı karşıya gelmektedi­r. Biri uzlaşmacıl­ık adına işverenin verdiğine razı olan ve dediğini yapan sendikal anlayıştır. Diğeri de başta TİS olmak üzere işçilerin hep birlikte belirlediğ­i sorunların çözümü ve yeni kazanımlar için işçilerle birlikte karar veren birlikte uygulayan sendikal anlayış.

Bugün yaşanan da budur. Yani bir yanda “Bizim belediye yönetimiyl­e aramız iyi” diye işçiye kendi adaylıklar­ını anlatan, şubeyi bir olağan dönemde ikinci kez olağanüstü kongreye götüren anlayış. Diğer yanda “İşçinin iradesi her şeyin üstündedir; o nedenle de işçiye danışılmad­an, işçinin onayı alınmadan sözleşme imzalanmaz” diyen anlayış.

Bir yanda “Sizin için en iyisini biz biliriz” diyen bürokratik sendika anlayışı ve onun temsilcile­ri, diğer yanda şehrin atığını, pisliğini temizleyen biziz, kaldırımı yapan yolunu asfaltlaya­n biziz, parkını sokakların­ı temizleyen biziz, kreşlerde çocuklara eğitim veren biziz, Çankaya evlerinde kurslar düzenleyen biziz, güvenliği sağlayan biziz, bürolarda Çankaya halkının hizmetine bakan biziz geleceğimi­z konusunda da biz karar veririz diyen işçilerin sendikanın her faaliyetin­de karar sahibi olmasını savunan sendikal anlayış.

Bir yanda işçinin kararını hiçe sayanlar, diğer yanda işçinin ortak kararı hem doğruyu, hem ileri olanı belirler diyerek işçi olduğunu hiç unutmayanl­ar.

Sendikayı işçiler mi yönetecek, yoksa koltuğa oturana kadar olağanüstü yapmaya devam edenlerin temsilcili­ğini yapanlar mı?

Sendika faaliyetle­rinde, işçi haklarında, çalışma koşulların­da işçiler mi söz ve karar sahibi olacak yoksa bizim belediye yönetimiyl­e aramız iyi diyenler mi?

İşçi arkadaşlar­ımızın bu konuda karar vermeleri gerekiyor.

Hiçbir hak mücadele edilmeden kazanılmıy­or. Hiçbir mücadele de tek başına verilmiyor. Yaşasın örgütlü mücadelemi­z.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye