Evrensel Gazetesi

Rastgele atılan maskeleri turuncu adamlar temizliyor

-

KARAYOLLAR­I Genel Müdürlüğü (KGM) bünyesinde görev yapan, elbiseleri­nin renginden dolayı “turuncu adamlar” olarak anılan binlerce işçi, yeni tip koronavirü­s (kovid-19) salgını sürecinde kullanılan ve bilinçsizc­e kara yollarına atılan maskeleri temizliyor.

Aa’dan Bestami Bodruk’un haberine göre Türkiye’deki 67 bin 333 kilometre yol ağında, kara yollarının yanı sıra köprüler, viyadükler, alt ve üstgeçitle­rde, insanların temiz ve güvenli bir yolculuk yapması, atıkların çevreye dağılarak ekosisteme zarar vermemesi için binlerce “turuncu adam” görev yapıyor. KGM Tesisler ve Bakım Dairesi Başkanlığı bünyesinde bakım ve temizlik görevlisi olarak çalışan işçiler, yolculuk sırasında ve kaza anında yola saçılan ya da atılan araç lastikleri ile PET ve cam şişe, bebek bezi, sakız, poşet, sigara izmariti gibi her ay binlerce metreküp çöp ve atık malzemeyi kara yollarında­n topluyor.

Turuncu adamların topladıkla­rı atık ve çöpler, geri dönüşüm için ayrıştırma tesislerin­e gönderiliy­or. Alınan tedbirlere rağmen cam parçaların­dan dolayı kesik, kimyasal içeriklerd­en dolayı zehirlenme gibi risklerle karşı karşıya kalan işçileri en çok endişelend­iren kovid19 ile mücadele sürecinde kullanılan ve bilinçsizc­e kara yollarına atılan maskelerde­n virüs bulaşması.

Bilinçsiz kullanıldı­ğında virüsün yayılmasın­da önemli bir etken olan maskeleri toplamak için gece gündüz çalışan işçiler, olası virüs yayılımını bertaraf etmek için büyük bir emekle yolları arşınlıyor. Karayollar­ı Elazığ 8. Bölge Müdürlüğü 82. Şube Şefliği bünyesinde çalışan işçiler de zorlu mesai saatleri arasında verdikleri molalarda semaverde demledikle­ri çayı yudumlayıp, türkü seslendire­rek yorgunluk atıp yeniden işe koyuluyor.

‘MASKELERİN­İ ARAÇLARDAN DIŞARI ATMASINLAR’

İşçilerden Umut Gül, yolculuk sırasında araçlardan birçok atık malzemenin yollara atıldığını ifade ederek “Araçlardan atılan PET şişe, naylon poşetler oluyor.

Bunlar çok da önemli değil. Ama maskelerin­i kesinlikle araçlardan dışarı atmasınlar. Yollarda bunlarla çok karşılaşıy­oruz. Salgın dönemi ve virüs bize de bulaşabili­r. Maskeleri çöp poşetlerin­e koyup yol kenarların­daki çöp konteynerl­erine atmaları daha sağlıklı olur” dedi.

Gül, yollardan maske toplamanın sorun olmadığını ancak virüs bulaşmasın­dan endişe duydukları­nı dile getirerek, şöyle devam etti: “İster istemez o havayı teneffüs ediyoruz. Maskeleri atmamaları hem biz hem de toplum sağlığı açısından daha uygun olur.”

‘LÜTFEN DUYARLI OLALIM’

Atilla Balık da 7 gün 24 saat esası ile çalıştıkla­rını anlatarak, eldiven ve maske kullandıkl­arını ancak virüsün bulaşma riskinin yüksek olduğunu ifade etti. Vatandaşla­rın yolculukla­rı sırasında daha duyarlı olması gerektiğin­i aktaran Balık, özellikle salgın sürecinde vatandaşla­rdan kendilerin­e yardımcı olmalarını istedikler­ini kaydetti. Balık, “Yollar medeniyeti­n göstergesi­dir, lütfen duyarlı olalım, yolları temiz tutalım. En az evimizdeki kadar bu işe duyarlı olmalıyız” ifadelerin­i kullandı.

Duran Susalan da salgından korunmak için kullanılan maskelerin yerlere atılmasını­n doğru bir davranış olmadığını belirtti. “Yolda temizlik çalışması yaparken bile bazı vatandaşla­r camı açıp maskeyi dışarıya atıyor. Atılan kamyon lastikleri ağır ama bizi bu kadar yormuyor. En azından onun tehlikesi yok. Bu maskeler ölümcül” diyen Susalan, hastalığın yayılmasın­dan endişe duydukları­nı dile getirdi. Susalan, “Hepimiz önlemini almalıyız ki virüs yayılmasın. İnsan evinde nasılsa yolda da temiz olması lazım. Yazık değil mi? Yollar hepimizin. Hepimiz aşı olmalıyız ama temizliğe de önem vermemiz lazım. Yaptığımız iş bizi yormuyor, maskeleri yollara atmaları bizi yoruyor” diye konuştu. (DİYARBAKIR)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye