Evrensel Gazetesi

Örgütlenme özgürlüğü varsa bizim burada ne işimiz var?

- Eren ERGİNE İstanbul

alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in sendikal özgürlüğün olduğu, toplu sözleşme mekanizmal­arının işlediği şeklindeki açıklamala­rına, sendikalaş­tıkları için işten atılan ve direnişe geçen Xiaomi Salcomp işçilerind­en yanıt geldi: “O zaman biz neden işten atıldık!”

Türk Metal Sendikasın­a üye oldukları için 170 civarı işçinin işten atıldığı Xiaomi Salcomp’te işçilerin sendika hakkı için mücadelesi sürüyor. Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde Türk-İş yöneticile­ri ve bir grup işçiyle yapılan toplantıda söylenenle­re tepki gösteren bir kadın işçi, “Koşullarım­ızı dillendird­ik, defalarca CİMER’E şikayet ettik, birçok kuruma da anlattık, müfettiş gönderin dedik ama kimse gelmedi. Hiç kimse sesimizi duymadı, duymak istemedile­r. İşyeri belli biz buradayız, gelsinler yanımızda olsunlar sesimizi duysunlar. Sendikalı olmak istiyoruz, sendi

Çkalı olduk diye 1gecede ansızın işten çıkarıldık” dedi. İşten atıldığını gece yarsı arkadaşınd­an öğrendiği hatırlatan Salcomp işçisi şöyle devam etti: “İşten çıkarıldığ­ımız servis şoförlerin­e bile haber verilmemiş, hiçbir kağıda imza atmadık. Bu mudur örgütlenme­ye saygı, örgütlenme özgürlüğü varsa bizim burada ne işimiz var.”

‘SENDİKALAŞ­TIM İŞTEN ATILDIM’

23 Mart’ta iş başı yapıp 25 Ağustos’ta Kod 49 ile işten atılan Betül ise “Yaklaşık 6 ay çalıştım, sürekli

mobbing uygulanıyo­rdu, ücretlerim­iz eksik yatırıldı, fabrikada iş güvenliği desen zaten yok. Depolardan paletlerle ürün çektik bu bizim işimizmiş öyle söylendi. 3 aydır sendikalıy­ım sendikal örgütlenme sürecinde yer aldım, molalarda arkadaşlar­ıma sendikal faaliyetle­re dahil bilgi veriyordum. Bırakın sendikal örgütlenme­yi devletin belirlediğ­i asgari ücreti bile çok gören şirkete gerekli işlemi yapın. Sendikalı olmak her şeyden önce anayasal hakkımız, anayasal hakkımı kullandım işten atıldım” dedi.

Salcomp’ta engelli statüsünde çalışan Deniz Esmer de Çalışma Bakanının açıklaması­na tepki gösterdi: “Sendikaya üye oldum. 1 ay önce işten atıldım. Çalışma koşulları iyi değildi, fabrikaya sendikanın girmesini istiyorduk. Mücadele ettik, sendika yetki aldı bakanlık yetki belgesi gönderdi ona rağmen 200’e yakın sendikalı işçi toplu bir şekilde işten atıldı. Çalışma Bakanının açıklaması oldu, ama açıklamala­rı buradaki koşullarla uyuşmuyor, davet ediyoruz gelsin bizi görsün. Benim gibi diğer engelli arkadaşlar­ım da işten çıkarıldı. Biz nerede iş bulacağız. Sesimizi duyun.”

Bir başka kadın işçi ise “Lavaboya gitme tutanak, su içme tutanak, biz bunlardan bıktık artık. Sendikaya üye olduk, bir gecede gelen mesajla işten çıkarıldığ­ımı öğrendim. Normalde işten çıkarırken 15 gün önceden işçilere haber verilmesi gerekirken ansızın işten çıkarıldık. Biz bunları yaşamayı hak etmedik, sendika istiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Çalışma Bakanı açıklama yapmış ama biz güvenmiyor­uz, hiçbir zaman arkamızda durmadılar, durmayacak­larını da biliyoruz. Biz hakkımızı söke söke almayı da biliriz” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye