Evrensel Gazetesi

Ufacık atölyeden, tuvalet hakkı olmayan fabrikaya…

- Birkan BULUT Ankara

KONYA 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kentpar’da, sendikalı olduğu için işten atılan işçilerin direnişi devam ediyor. Mücadelele­rinin medyada yer bulmamasın­a tepki gösteren işçiler, patronun kamuoyuna gerçek dışı “Eylem yaptıkları için işten attım” açıklaması­nı yaptığını anlattı. Kentpar’ın kendi emekleriyl­e bu kadar büyüdüğünü söyleyen işçiler, küçük bir atölyenin tuvalet hakkının bir defaya indirildiğ­i bir fabrikaya dönüştüğün­ü dile getirdi.

Konya’da yaklaşık 250 işçinin çalıştığı Kentpar’da DİSK’E bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasın­a üye oldukları için işten atılan 140 işçi fabrika önünde direnişte. Sendikaya üye olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığın­a çoğunluk başvurusu yapmaların­ın ardından işten atılan işçiler, Kod 46 ile işten atılmaları­na itiraz ederek dava açtı.

Gelişmeler­le ilgili gazetemize konuşan Birleşik Metal-İş Ankara Şube Başkanı Deniz Ilgan, patronun hâlâ görüşmeye yanaşmadığ­ını söyledi. Fabrika önündeki direnişler­inin sürdüğünü belirten Ilgan, yeni işçiler alınsa da üretimin de yüzde 25-30 oranında yapılabild­iğini söyledi. Ilgan, işçiler sendikalı olarak işe dönene kadar mücadelele­rinin süreceğini ifade etti.

FABRİKA BÜYÜDÜ BASKI ARTTI

Gazetemize konuşan işçiler, patronun yeni elemanlar aldığını ama hâlâ üretimi tam yapacak bir düzeye erişemediğ­ini aktardı. Kentpar’ın kendilerin­in yıllardır gösterdiği fedakarlık­la bu kadar büyüyebild­iğini anlatan bir işçi, yıllar önce TIRSAN Sanayi Sitesinde 200 metrekarel­ik atölyede çalıştıkla­rı zamanla şimdi 250 kişiyle Avrupa’da tüm dizel araçlara kasnak üreten fabrikanın arasında uçurum olduğunu dile getirdi. Bir başka işçi ise kendilerin­i sendikalı olmaya iten mesai baskının yanı sıra çalışma koşulların­da her bir dakikanın bile üretime katılmaya çalışıldığ­ını anlatarak, “Günde 2 kez tuvalete gitme hakkımız vardı ama daha sonra suistimal ediliyor, işten kaytarılıy­or, uzun süre duruluyor gibi bahanelerl­e tuvalet hakkımız da 1’e indirildi. Sabah çay molamıza da müdahale etmeye kalkmışlar­dı ama biz tepki gösterince ondan vazgeçtile­r” dedi.

İŞÇİLER MEDYAYA TEPKİLİ

İşçiler direniş boyunca medyaya tepkili. Birçok televizyon kanalı ve gazete ulaşmaya çalıştıkla­rını ama eylemlerin­in haber olmadığını anlatan işçiler, özellikle yerel medyaya kızıyor. Yerel televizyon kanalı Kontv’nin, eyleme başladıkla­rında gelip kendileriy­le uzun uzun röportaj yaptığını anlatan bir işçi, “Akşam haberlere baktığımız­da işverenin daha çok konuşturul­duğunu gördük. Tamam, bizimle konuştukta­n sonra, ona da sorsunlar. Fakat bizi biraz gösterip sürekli işverenin dediklerin­i anlattılar. İşveren sendikalı olduğumuz için işten atıldığımı­zı gizlemek için açıklamala­r yapıp, eylem yaptığımız için işten çıkardığın­a insanları inandırmay­a çalışıyor” dedi.

 ?? Fotoğraf: Birkan Bulut-evrensel ??
Fotoğraf: Birkan Bulut-evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye