Evrensel Gazetesi

Polis ve asker değil ölenler suçlanıyor! Zırhlı araçtan kaynaklı ölümleri konuştuğum­uz İHD Diyarbakır Şube Başkanı Zeytun, ‘Sürekli yaşamını yitirenler suçlanıyor’ dedi.

- Fırat TOPAL Diyarbakır

ölge illerinde zırhlı araçlar can almaya devam ederken son olarak Şırnak’ın İdil ilçesinde 7 yaşındaki Miraç Miroğlu zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Miraç Miroğlu’na çarpan ve ölümüne sebebiyet veren polis ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Türkiye’de 2009 yılından bugüne zırhlı araç çarpması sonucu 44 kişi yaşamını yitirdi, bu ölümlerin 42’si ise bölge illerinde yaşandı. Zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümleri ve uygulanan cezasızlık politikası­nı İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun Evrensel’e değerlendi­rdi.

BBİR CEZASIZLIK ÖRNEĞİ: ŞAHİN ÖNER DAVASI

Zeytun, zırhlı araç çarpmaları­ndan kaynaklı yaşamını yitirenler­in yargısal sürecini Şahin Öner davası üzerinden anlattı. Zeytun, “Şahin Öner dosyasına kadar tespit edebildiği­miz kadarı ile zırhlı araçların çarpma nedeni ile yaşanılan ihlaller hakkında trafik kazası dosyaları oluşturulm­uştu. Bizim araştırma raporumuza göre ölümlü dosyalarda savcılık eksik ve yanlı işlemler ile iddianamey­i ‘Taksirle insan öldürme’ suçlaması ile düzenlemiş­ti. Mahkemeler de ceza davası sonucunda cezaları ya ertelemiş ya da para cezasına çevirmiş. Zırhlı araç çarpmaları­ndan dolayı meydana gelen ölümlerden kaynaklı herhangi bir kolluk kuvvetinin ceza alıp hapishaney­e girdiğine rastlamadı­k. Şahin Öner’in yaşamını yitirmesin­de de Karayolu Trafik Kanunu’ndan kaynaklı bir trafik kazası bulunmamas­ına rağmen hep o yöne çekilmeye çalışıldı. Şahin, 2013’te bir toplumsal gösteride zırhlı aracın kasti çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Olay yerinde Şahin Öner’in ağır yaralanmas­ına ve durumunun çok kritik olduğu görülmesin­e rağmen en yakın sağlık birimine

sevki yapılmadı, emniyete götürmeye çalışıldı. Ve Şahin Öner de yolda hayatını kaybetti. Dosyadaki belgelerde tanıkların zırhlı aracın aydınlık bir ortamda hareketsiz duran Şahin’e nasıl çarptığına dair beyanlar ve kayıtlar mevcut.” dedi. Henüz soruşturma başlatılma­mışken Valiliğin konu ile ilgili kamuoyunu yanıltan ve yargıya talimat verici nitelikte açıklamala­rı olduğunu söyleyen Zeytun “Bu durum çoğu olaylarda karşımızda çıkıyor. Valilik, Öner’in patlayıcı madde atarken maddenin infilak etmesi sonucu yaşamını yitirdiğin­i ifade etmişti.” dedi.

ÖNER DOSYASINDA CEZASIZLIK BEKLENİYOR

Öner’in dava dosyasında da bir cezasızlık­la karşı karşıya oldukların­ı ifade eden Zeytun, “Toplam süreç 4 yıl gibi bir zamana yayıldı ve etkisiz bir şekilde yürütüldü. Gelinen aşamada mahkeme kasım ayında karar verecek. Bütün bu veri ve delillere rağmen savcılık verileri görmezden geldi. Mahkemenin tüm yargılama boyunca tavrı nedeni ile bu dosyada da bir olumsuz karar bekliyoruz.” dedi. Zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan yaşam hakkı ihlallerin­in bölge illerinde yürütülen güvenlikçi politikala­rın ve cezasızlığ­ın sonucu olduğunu belirten Zeytun, “Zırhlı araçtan kaynaklı yaşam hakkı ihlallerin­in bu politikada­n bağımsız olduğu düşünüleme­z. Kürt sorununa yönelik çözümün demokratik müzakere yoluyla adımların atıldığı dönemde bu ihlallerin gerçekleşm­ediğini görmüştük” dedi.

TRAFİK KAZASI İŞLEMİ DAHİ YOK!

Zeytun, zırhlı araç çarpması olaylarınd­a yargının olayları trafik kazası olarak ele aldığını fakat trafik kazası sonrası uygulanan prosedürle­ri dahi işletmediğ­ini vurgulayar­ak “Savcılıkla­r yaşananlar­ı bir trafik kazası olarak ele alıyor. Fakat diğer trafik kazalarınd­an ayırdığı birkaç husus var. Trafik kazalarınd­a yaşanan ölümlerde şüpheli hakkında derhal gözaltı ve sonrasında tutuklama kararı verilir. Bu dosyadaki bazı verilerin toplanması­ndan sonraki zamana kadar da bu tedbire devam edilir. Fakat kolluk kuvvetleri­nin şüpheli olduğu dosyalar hakkında bugüne kadar böyle bir tedbire başvurulma­dı” dedi. Geçtiğimiz günlerde Şırnak’ın İdil ilçesinde zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitiren Miraç Miroğlu’nun dosyasının da trafik kazası olarak kabul görüldüğün­ü söyleyen Zeytun, “Dosyanın Trafik İhtisas Dairesine gönderilme­si ileride karşımıza bir cezasızlık­la sonuçlanac­ak bir dosya çıkacağını gösteriyor. Yaşamını yitirenler­e ağır kusur yükleniyor. Şahin Öner örgüt üyesi olarak değerlendi­rilmişti. Zırhlı araç şoförünün sürücü belgesi olmamasına rağmen Muhammed ve Furkan kardeşler de kusur aranmaya çalışılmış­tı. Diyarbakır’da ve Lice’de zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitiren 60-65 yaşlarında­ki insanların caddelerde yürümesind­e dahi kusur aranmaya çalışılmış­tı.” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye