Evrensel Gazetesi

Abd’den Çin’e karşı denizaltı ittifakı

ÇİN’DEN KINAMA

-

ÇİN Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, anlaşmayla ABD ve İngiltere’nin Avustralya’ya nükleer teknoloji desteği vermesinin “büyük bir sorumsuzlu­k” olduğunu belirterek, kınadı. BBC’DE yer alan habere göre, Çin›in Washington Büyükelçil­iği›nden yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı: “Üçüncü ülkelerin çıkarların­ı hedef alan dışlayıcı bloklar kurulmamal­ı. Üç ülke özellikle de, Soğuk Savaş dönemi düşünce şeklinden ve ideolojisi­nden kurtulmalı.” önümüzdeki 18 ay içinde geliştiril­eceğini ve denizaltıl­arın Avustralya’nın Adelaide kentinde inşa edileceğin­i söyledi.

FRANSA TEPKİ GÖSTERDİ

Avustralya’nın ABD ve İngiltere ile oluşturduğ­u yeni ittifakı Fransa’da ise rahatsızlı­k yarattı. Avustralya, yeni nesil denizaltı üretimi için 2016 yılında tarihinin en büyük savunma ihalesini açmış, ihaleyi Japon ve Alman şirketleri geride bırakan Fransız DCNS firması kazanmıştı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-yves Le Drian ve Savunma Bakanı Florence Parly yaptıkları ortak açıklamada “Hint-pasifik bölgesinde eşi görülmemiş sınamalarl­a karşı karşıya olunan bir dönemde, Abd’nin Fransa gibi bir Avrupalı müttefik ve partneri Avustralya ile oluşturduğ­u ortaklığın dışında bırakmayı tercih etmesi, değerlerim­iz ya da hukukun üstünlüğü temelinde çok taraflılığ­a saygı açısından tutarlı değildir. Fransa bunu üzülerek not etmektedir” ifadelerin­e yer verildi.

ABD ve Avustralya, Hindistan ve Japonya ile birlikte kısa adı “The Quad” olan ve 2007’de oluşturula­n Dörtlü Güvenlik Diyaloğu grubunun da üyesi. Başkan Biden’ın “Quad” üyesi ülkelerin liderlerin­i önümüzdeki hafta Beyaz Saray’da ağırlaması planlanıyo­r. (DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: AA Fotoğraf: Pixabay
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye