Evrensel Gazetesi

‘İyi senaryo hepimizi ayağa kaldırıyor’

‘KEŞKE İKİ ÜÇ TANE DAHA HASAN SALTIK’IMIZ OLSAYDI’

-

Altın Koza’da “Sen, Ben, Lenin” filminin

gösterimi yapıldı. Beğeniyle karşılanan filmin gösterimin­e gençlerin katılımı

dikkat çekti.

ltın Koza Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışma filmlerind­en “Sen Ben Lenin”in gala gösterimi gerçekleşt­i. 43. Moskova Film Festivali’nde ilk kez seyirci karşısına çıkan, Yönetmen Tufan Taştan’ın ilk uzun metraj filmi “Sen

Ben Lenin”in gösterimin­e Adanalılar yoğun ilgi gösterdi. M1 Adana Alışveriş Merkezinde­ki Cinemaximu­m’da yapılan gösterimde film için ayrılan iki salonda doldu. Gösterime özellikle üniversite­li gençlerin katılımı dikkat çekti. Bunda, filmin Sovyet Devrimi’nin Lideri Lenin’i konu alması kadar filmde rol alan isimlerin tanıdık yüzler olması da etkiliydi.

Galaya Yönetmen Tufan Taştan, Yapımcılar Ali Bayraktar ve Zeynep Ünal, Oyuncuları Barış Falay, Saygın Soysal, Hasibe Eren, Özgür Çevik, Serdar Orçin ve Mustafa Kırantepe katıldı. Film ekibi gösterim sonunda seyirciler­in sorularını cevapladı. Seyirciler 5 No’lu salonda yapılan söyleşiye de yoğun katılım gösterdi. Soru soran izleyicile­rin büyük bölümü filmi beğendikle­rini dile getirdi. Festivalde şu ana kadar en fazla soru sorulan ve en uzun süren film söyleşisi oldu. Oyunculard­an Barış Falay “İyi senaryo hepimizi ayağa kaldırıyor” derken Serdar Orçin ise “İyi bir senaryo gelince, oyuncu için itici bir güç oluyor. Bana göre şampiyonla­r ligi gibi bir kadro var bu filmde” dedi.

AFİLM HAKKINDA

Kurtuluşu turizmde arayan bir sahil kasabasına günün birinde dalgalar ahşap bir Lenin heykeli getirir. Heykel, turistleri­n ilgisini çeker düşüncesiy­le belediye tarafından meydana dikilir, böylece kasabanın yavaş ilerleyen saati birden hızlanır, haber ülke gündemine yerleşir. Başbakan ve beraberind­eki

GEÇTİĞİMİZ aylarda yaşamını yitiren Kalan Müzik’in Kurucusu Hasan Saltık, Altın Koza’da anıldı. Volkan Severcan’ın sunumu, Menderes Samancılar’ın moderatörl­üğünde “Anadolu’nun Müzik Kültürleri Hazinesi Hasan Saltık” söyleşisi gerçekleşt­irildi. Merkez Park Anfi Tiyatroda yapılan söyleşiye Hasan Saltık’ın dostları Suavi, Nilüfer Akbal, Vedat Yıldırım, Mazlum Çimen ve Nebil Özgentürk konuşmacı olarak katıldı.

Suavi “Her insan ikinci bir kopyasını taşımadan yaşar ama bazı insanların ardından keşke ikinci kopyası olsaydı diye umut ederiz. Kaybı büyük tahribatla­r yarattı. Derinlikle­ri olan bir arkadaşımı­zdı. Pırıl pırıl gencecik insanlara destek veren, gücünü emekten halktan yana kullanan biriydi. Keşke iki üç tane daha Hasan Saltık’ımız olsaydı. Türkiye müzik tarihinin ilerleyen günlerde daha fazla ihtiyaç duyacağı bir isim. Burada konuşulanl­ar bir kitaba dönüştürül­ürse Hasan’a çok güzel bir anı olur. Hasan’ın arşivci anlayışına denk düşer.” dedi.

Mazlum Çimen “Müzik arkeoloğuy­du. Kelimelerl­e anlatmak çok zor. Onu keyifli ve neşeli anlatmak istiyorum. Gülen ve keyifli bir adamdı her zaman. Bana çok güzel anılar ve çok güzel bir yürek bıraktı” ifadelerin­i kullandı.

Rus heyetinin katılımıyl­a yapılacak ikinci ve görkemli bir açılıştan hemen önce Lenin heykeli çalınır. Lenin’i bulmak için Ankara’dan özel olarak görevlendi­rilen tecrübeli bıçkın Komiser Erol’un (45) ve ayrıntılar­ın titiz dinleyicis­i genç Komiser Ufuk’un (35) sadece 12 saatleri vardır… Boş bir sandalye, kayıp bir çocuk, rengarenk çaputlar... Heykelin çalındığı geceye dair deliller kasabanın geçmişine uzanan bir yol açarken, polislerin “Neredesin Lenin?”

Vedat Yıldırım ise “Müzisyenle­ri yönlendire­n, onlara kucak açan insanlarda­n biriydi. Memleketin her katmanında­n insanların müziklerin­i sundu. Sivil kültür bakanlığı işi görüyordu. Türkmenler­in, Yörüklerin hiç bilmediğim­iz kayıtların­ı çıkardı.” dedi. Söyleşi, Cengiz Özkan, Mazlum Çimen, Nilüfer Akbal, Suavi, Vedat Yıldırım’ın söylediği türkülerle ve Menderes Samancılar ile Nebil Özgentürk’ün seslendird­iği şiirlerle sona erdi.

Hasan Saltık’ın anısına gerçekleşt­irilen etkinlikle­r Şef Orhan Şallıel yönetimind­eki “Senfonik Festival Orkestrası” eşliğinde Ceylan Ertem konseriyle devam etti. Mimar Sinan Amfi Tiyatro’da kalabalık bir seyirci topluluğu karşısında konser veren Ceylan Ertem, Hasan Saltık’ın müziğimize kazandırdı­ğı eserleri seslendird­i. sorusuna kasabalıla­r beklenmedi­k bir cevap verir.

Film; Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıy­la Karadeniz’e atılan ve 1993 yılında Düzce’nin Akçakoca ilçesinde kıyıya vuran Lenin büstünün hikayesind­en sinemaya uyarlandı. Senaryosu Barış Bıçakçı ve Tufan Taştan’a ait filmde Barış Falay, Saygın Soysal, Melis Birkan, Serdar Orçin, Nur Sürer, Salih Kalyon, Hasibe Eren ve Özgür Çevik gibi isimler rol alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 ?? Sen, Ben, Lenin ekibi (Fotoğraf: Basın Bülteni) ??
Sen, Ben, Lenin ekibi (Fotoğraf: Basın Bülteni)
 ?? Fotoğraf:
Basın Bülteni ??
Fotoğraf: Basın Bülteni
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye