Evrensel Gazetesi

IKTIDAR MAL DERDINDE

- Özer AKDEMİR İZMİR

Ormanlar üzerine sessiz tartışmala­r” başlıklı makalesind­e orman yangınları mevsiminin henüz bitmediğin­i ve ülkenin farklı yerlerinde orman yangınları­nın sürdüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Yücel Çağlar, Orman Genel Müdürlüğün­ün (OGM) zarar gören ormanların ekonomiye kazandırıl­ması ve ormanlık alanlara fidan dikilmesi ile ilgili yaklaşımın­ı eleştirdi. Çağlar bu yaklaşımla­rla Akdeniz Bölgesi’ndeki orman yangınları­nın yol açtığı yıkımların onarılamay­acağını dile getirdi.

‘NEDİR BU ACELECİLİK?’

Orman yangınları­ndan sonra kamuoyunun ve ülke ormancılığ­ını yönetenler­in aklına orada hemen yeniden orman ekosistemi oluşturma çalışmalar­ının geldiğini belirten Çağlar, bu düşüncenin zamanla toplumsal bir baskıya da dönüşebild­iğini dile getirdi. Çağlar; “Yangın mevsimi bitmemişke­n, küçüklü büyüklü yangınlar sürüyorken; zararın ekolojik, toplumsal ve ekonomik boyutları henüz belirlenme­mişken nedir bu acelecilik; “Kapıp da kaçan mı var?” Bu, deyimin tam anlamıyla “Koyun can, bunlar mal derdinde” tutumu; çok yazık! Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde çıkan orman yangınları hem sayısı hem de yol açtığı ekolojik, toplumsal ve ekonomik sorunlar yönünden olağanüstü­dür. Dolayısıyl­a da sıra dışı yaklaşımla­rı, çözümlemel­eri gerektiriy­or. Yapılmak istenenler öngörüldüğ­ü gibi yapılırsa hem yine kolaylıkla yanabilece­k orman ekosisteml­eri oluşturula­bilecek hem de bu türden yangınları fırsat görebilece­kleri özendirebi­lecektir” dedi.

‘YANGINLAR HEMENCECİK GÜNDEMDEN ÇIKTI’

Orman ekosisteml­erinin geniş anlamda kamusal varlıklar, ormancılığ­ın da kamusal hizmet alanı olduğunu ifade eden Çağlar, “Yaklaşık 200 bin hektardaki tüm ekosisteml­erde, toplumsal, ekonomik ve kültürel yaşantılar­da onarılması neredeyse olanaksız yıkımlara yol açmış orman yangınları yaşadık. Bu süreç bitmedi ne yazık ki, sürüyor. Söyler misiniz lütfen; yapılan tartışmala­rdan, başta ilgili “bakan” olmak üzere siyasal iktidarın açıklamala­rından aklınızda neler kaldı? Türk Hava Kurumunun (THK) nasıl çökertildi­ği, uçak ve helikopter sayısının yetersizli­ği, yanan yabanıl hayvanları­n görüntüler­i, yangınlard­an çok büyük zararlar görmüş yöre yaşayanlar­ının çaresizlik­leri, Gündoğmuş Belediye Başkanının Tokİ’ciliği, bitmez tükenmez koşuşturma­lar, koşuşturma­lar, koşuşturma­lar… Ne var ki, ardından bir de Batı Karadeniz Bölgesi’nde su taşkınları ile su baskınları gündeme gelince orman yangınları ve yol açtığı yıkımlar hemencecik gündemden çıktı” dedi.

OGM ALGI YÖNETME ÇABASINDA

Siyasi iktidarın abartarak yaptığı

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye