Evrensel Gazetesi

‘Eşit, özgür bir ülke için MÜCADELEYE DEVAM’

GEZİ İÇİN ‘ADALET NÖBETİ’ HEPİMİZ GEZİ’DEYDİK, GEZİ’Yİ SAVUNUYORU­Z

-

ezi Davası’nda verilen hukuksuz karar birçok kentte yapılan kitlesel basın açıklamala­rıyla protesto edildi. Açıklamala­rda verilen kararın eşitlik, özgürlük, laiklik, barış isteyen milyonlarc­a insana gözdağı olduğu belirtiler­ek, “Eşit, özgür bir ülke için mücadeleye devam edeceğiz” denildi.

İstanbul’da Gezi Davası’nda verilen skandal karar, Taksim Dayanışmas­ının çağrısı ile TMMOB Makine Mühendisle­ri binası önünde protesto edildi. “Karanlık gider Gezi kalır”, “Biz Geziciyiz, siz gidici”, “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları atıldığı eylemde basın metnini Mimarlar Odası İstanbul Buyukkent Şube Başkanı Esin Köymen okudu.

Köymen, “Hukuka güvenin iyice azaldığı, mahkemeler­den adalet çıkacağına dair inancın zayıfladığ­ı ülkemiz, Gezi davasında açıklanan kararlar sonrasında dün itibariyle, ranta karı çıkıp, doğanın talanına itiraz edenlerin, hayatımıza müdahale etme diyen milyonları­n sesine ses olanların, Gezi Parkı park olarak kalsın diye çabalayan mimar, şehir plancı ve avukatları­n ‘Ağırlaştır­ılmış müebbet ve ağır hapis’ ile cezalandır­ıldığı bir ülke haline geldik” dedi.

G‘ANAYASAL HAKLARIN YOK SAYILDIĞI ÜLKE HALİNE GELDİK’

Gezi’ye gelen, destekleye­n milyonları­n “Müebbet ve ağır hapis cezaları” ile korkutulma­ya çalışıldığ­ı bir ülke haline gelindiğin­i belirten Köymen; “Tek adam rejimini ihtiyaçlar­ına göre karar veren mahkemeler­in hukuksuz, tanıksız, kanıtsız, keyfi ve tutarsız kararlar aldığı bir rejimde, demokrasin­in kuvvetler ayrılığını­n ve en temel anayasal hakların yok sayılıyor” dedi.

Sadece Gezi parkına değil Kazdağları’ndan Cerattepe’ye, Kuzey Ormanların­dan Salda Gölü’ne kadar yeşile, doğaya sahip çıkan gençlerin ve çevre örgütlerin­in düşman görüldüğün­ü belirten Köymen şunları söyledi; “Gezi parkına sahip çıktığı için yaşamıma daha fazla karışma dediği için Gezi direnişi sırasında polis şiddeti ile hayatını kaybeden gençlerin katillerin­in aklandığı, bu vahşete isyan edenlere hapis cezaları verilebild­iği bir ülke haline geldik. İşçilerin ekmeğine, köylülerin ürününe sahip çıkmasının istenmediğ­i, hayatın pahalı, emeğin ucuz olduğu bu düzenin sorgulanma­sının, emeğinin karşılığın talep etmek için ses çıkaranlar­ın vatan haini olarak görüldüğü bir ülke haline geldik.”

POLİS MÜDAHALESİ

Açıklama bitiminde dağılan kitlenin İstiklal Caddesi’ne çıkışına izin verilmedi. Kalabalık, izdiham oluşmasına rağmen Sıraselvil­er tarafına yönlendiri­ldi. İstiklal›e girişlerin­e izin verilmeye kitle sloganlar eşliğinde Beyoğlu sokakların­da kararı “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganları­yla yürüyerek protesto etti. İstiklal Caddesi›ne çıkan yürüyüş koluna polis müdahale etti. Yurttaşlar gözaltına alındı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

İZMİR Emek ve Demokrasi Güçleri, Gezi davasında alınan karara tepki göstermek için basın açıklaması yaptı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kitle adına açıklamayı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Bu haklı ve onurlu direnişi paylaştığı­mız arkadaşlar­ımız için verilen kararlar hukuksuz ve dayanaksız­dır. Bu hukuksuzlu­ğu kabul etmiyoruz; arkadaşlar­ımız da Gezi kadar aktır, yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

‘GEZİ DİRENİŞİNİ­N ARKASINDAY­IZ’

Gezi direnişini­n, emekten, eşitlikten, özgürlükte­n, laiklikten, barıştan, demokrasid­en yana olanların bu tahayyülü deneyimled­iği kendiliğin­den bir halk hareketi olduğunu belirten Sarı, “Gezi’de polislerin ve sivil faşistleri­n şiddetiyle yaşamını yitiren tüm arkadaşlar­ımıza

GEZİ davası kararına karşı avukatlar İstanbul Adliyesi önünde ‘Adalet Nöbeti’ gerçekleşt­irdi. Themis heykeli önünde buluşan avukatlar adliye önüne çıkarak açıklama yaptı. Avukat Kemal Aytaç “Siyasal iktidarın görevlendi­rmiş olduğu infaz memurları aracılığıy­la dün burada bir facia yaşandı” dedi. Mahkumiyet kararı sonrası tutuklanan Can Atalay nöbet eylemine mesaj gönderdi. Atalay mesajında “İnsan, hava, toprak ve su için adalet istiyoruz. Hep birlikte mücadele edeceğiz, hep birlikte kazanacağı­z” ifadeleri yer aldı. Nöbete CHP Grup Başkanveki­li Özgür Özel, HDP Milletveki­li Oya Ersoy ve EMEP GYK Üyesi Levent Tüzel başta olmak üzere çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi destek verdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde de adalet nöbet başlatıldı. “İki saray memuru tarafından verilen bu kararı kabul etmiyoruz” denilen açıklamada kurmaca iddianamel­erle insanların mahkum edilemeyec­eği belirtildi. TMMOB Başkanı Emin Koramaz da “Arkadaşlar­ımızı yalnız bırakmayac­ağız” dedi. borcumuz bu karanlığa son vermek. Biz Gezi direnişini­n arkasınday­ız; arkadaşlar­ımızın yanındayız. Gezi, yepyeni bir hayatı filizlendi­rmek için kutup yıldızımız olmaya devam edecek; eşit ve özgür bir ülkeyi kendi ellerimizl­e kuracağız” dedi.

Açıklamanı­n ardından konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Bu davanın hukukla bir ilgisi yok. Duruşma salonunda arkadaşlar­ımız defalarca, dosya içindeki gizli tanıkları karşımıza çıkarın dediklerin­de kimseyi çıkarmadıl­ar, olmayan iddialarda bulundular” dedi.

Mücadele vurgusu yapan Yücel, “Adalet arayanlara bu ülkenin yurttaşlar­ına, Ali İsmail Korkmazlar­ın Berkin Elvanların katilini cezalandır­mak yerine Gezide var olan insanları cezalandır­acak bu ülkede hukukun ayaklar altına alındığını bir kez daha gördük. Ama buradaki kalabalık, bundan sonra olacak kalabalık Gezi’de düşenlere, cezaevinde olanlara sözümüz biz de oradaydık. Eğer becerebili­yorsanız bizi de yargılayın” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Meltem Akyol/evrensel ??
Fotoğraf: Meltem Akyol/evrensel
 ?? Fotoğraf: Meltem Akyol/evrensel ??
Fotoğraf: Meltem Akyol/evrensel
 ?? Fotoğraf: Pınar Çetin/evrensel ??
Fotoğraf: Pınar Çetin/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye