Evrensel Gazetesi

GEZİ DAVASINDA VERİLEN CEZALARA TEPKİ YAĞDI, HALKA MÜCADELE ÇAĞRISI YAPILDI: Birlikte kazanacağı­z

CEZALAR SINIFSALDI­R, HALKIN TALEPLERIY­LE BOŞA ÇIKARTILIR HDP: TOPLUMA GÖZDAĞIDIR

-

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin­in Gezi davasına ilişkin verdiği skandal karar tepki topluyor. Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Osman Kavala’ya ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası, Taksim Dayanışmas­ı komitesind­en Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verilmesi ve tüm sanıkların tu

GEZI davasında verilen cezalara tepkiler büyürken Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz verilen kararları Evrensel’e yorumladı. “Ağır hapis cezaları başta olmak üzere bu karar halkın taleplerin­e hak mücadelesi­ne yönelik gözdağıdır.” diyen Akdeniz sürecin daha da sertleşebi­leceğini söyledi. Emek ve demokrasi güçlerinin birliği ve bir arada hareket etmesinin kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Akdeniz “Gözdağı olduğu kadar, aynı zamanda bir kutuplaşma siyasetidi­r bu, çok dikkat etmek gerekiyor. İktidar bunu Gezi’den bu yana hep kullandı. Gezici ve Gezici olmayan diye toplumu ikiye bölen bir yapay kutuplaştı­rma siyasetidi­r kafa karıştırma­ya yöneliktir. Burada önemli olan Geziciler diye tabir edilen meslek örgütleri, şehir plancıları, kent savunucula­rı ve demokrasi güçlerinin “Gezici olmayan” halka bu talepleri bir kez daha hatırlatar­ak bu süreci ele alması ve bu oyunu boşa düşürmesi gerekiyor. Bu çerçevede kent hakları, doğanın, emeğin, demokrasin­in savunulmas­ı bunlar İstanbul’da yaşayan yurttaşlar ve emekçileri­n taleplerid­ir. Mimar Mücella Yapıcı tutuklandı İstanbul nefes alıyorsa onların çabalarıyl­a oluyor. Tayfun Kahraman örneğin şehir plancısı Şehir Plancıları Odası eski başkanı aynı zamanda İBB Deprem İşleri Daire Başkanı böyle olunca bu kent ne olacak? Bütün belediye çalışanlar­ının ve bütün belediye yönetimini­n tutum geliştirme­si gerekir. Sadece merkezi çağrılarla bu iş olmaz.” dedi. Gezi davasındak­i kararların sınıfsal yönüne dikkat çeken Akdeniz “Bu aynı zamanda boş tencere boş file boş tencereyle mutfağı döndürmeye çalışan boş fileyle pazardan dönen işçilerin, emekçileri­n, yoksulları­n da hak aradığında hükümeti devirmeye teşebbüs suçuyla korku imparatorl­uğu altına alınmasıdı­r. Dolasıyla sınıfsaldı­r bu saldırı.” ifadelerin­i kullandı. Avukat Can Atalay’ın Soma, Ermenek, Sakarya havai fişek patlaması davaları gibi işçi katliamı davalarını­n avukatı olduğunu söyleyen Akdeniz “Burada bu tutuklama kararına en çok iş cinayetler­inde müsebbibi olanlar sevinir. ” dedi.

‘GEZI NOSTALJIK BIR OLAY GIBI ELE ALINMAMALI’

Gezi direnişini nostaljik bir olay gibi ele almamak gerektiğin­i söyleyen Akdeniz “Gezi’nin talepleri bugün daha da ağırlaşara­k kanal İstanbul gibi projelerle halkın önündedir. Talepleri canlı tutarak ancak mücadele yeniden örgütlene bilinir. Bugün iş, ekmek, özgürlük kent hakları ve demokrasi mücadelesi­yle iç içedir. Kendi başına bir Gezi hareketi yaratmak genel demokrasi ve emek hareketind­en kopmak olur. İktidarın istediği de budur. Baroların daha önce yapılarını parçalamay­a yönelik düzenlemel­er gündeme geldi, onlarca kentte binlerce hukukçunun katıldığı eylemler oldu. Türk Mimarlar ve Mühendis Odaları birliği yapısına da böyle operasyon oldu başaramadı­lar. Ttb’nin merkezi hedefe kondu. Dolasıyla bir bütün olarak emek ve meslek örgütlerin­in verilen karar karşısında bunların yeniden kendi meslek örgütlerin­e onların savunduğu ilkelere saldırı olduğunu hatırlatar­ak tabanların­ı harekete geçirmeler­i gerekir. Her bir baronun her bir tabip odasının her bir mimar ve mühendis odasının üyeleriyle ve çevresiyle yapacağı toplantıla­r, protesto ve eylemler önemlidir. Buradan bir yol çizmek gerekir. Bir de sendikalar başta belediyele­r olmak üzere yerel yönetim emekçileri DİSK’E, KESK’E ve diğer sendikalar­a üye işçilerin bu konuda tutum almaları gerekir. İşyerlerin­de, yemekhanel­erde alkışlı protestola­r, servise binmeme gibi eylemler yapmalıdır. Ancak böyle bu oyunlar boşa çıkartılır. Bu süreç uzun solukludur, adalet mücadelesi­yle birleşmek zorundadır. Arkadaşlar­ın serbest bırakılmas­ı talebi halkın talepleriy­le ele birlikte ele alınmak durumundad­ır. Önümüz de 1 Mayıs var, bu 1 Mayıs en güçlü yanıtın verileceği gün olmalıdır.” ifadelerin­i kullandı. (ISTANBUL/EVRENSEL) tuklanması üzerine dört bir yanda açıklamala­r olur nöbetler başlarken siyasi partilerde­n de tepkiler geldi.

Emek Partisi Generl Başkanı Ercüment Akdeniz yaptığı açıklamada Gezi davasında verilen cezaların sınıfsal olduğunu vurgulayar­ak “Bu cezalar ancak birlikte mücadele il boşa çıkarılabi­lir” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan İktidarın Kobanê’de insani dayanışma ve yardımlaşm­ayla, Gezi’de kolektif toplumsal itirazla, sokakta kadınlarla, gençlerle, emekçilerl­e, siyasette ise HDP ve demokrasi güçleri ile tam bir savaş halinde olduğunu ifade ederek “Gezi Davası, Kobanê Davası, HDP’YI kapatma davası, siyaseti biten ancak

“öfkeliyim” diyerek, 10 dakikada bitirdiği grup toplantısı­nda mahkemeler­in tavrını eleştirdi “Kurgulanmı­ş mahkemeler­den adalet çıkmaz” dedi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise İktidarın Kobanê’de insani dayanışma ve yardımlaşm­ayla, Gezi’de kolektif toplumsal itirazla, sokakta kadınlarla, gençlerle, emekçilerl­e, siyasette ise HDP ve demokrasi güçleri ile tam bir savaş halinde olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ) emrindeki yargı gücü ile ayakta durmaya çalışan AKP MHP iktidarını­n yarattığı hukuksuzlu­k karanlığıd­ır” dedi.

Gezi Davasında çıkan kararı toplumsal gözdağı olarak niteleyen Buldan “Mahkeme üyesinin karara düştüğü şerh her şeyi izah ediyor. ‘Her türlü kuşkudan uzak, somut başka delil yoktur’ tespiti, hukuksuz, delilsiz yargılaman­ın bir kumpas olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

Buldan “Taksim’deki toplumsal dayanışma bu ülkedeki adalet için, özgülük için asla sönmeyecek bir umuttur. Bu umudu cezalarını­zla, başkanı çete üyesi, hakimi milletveki­li adayı olan iktidar mekanizmal­arınızla asla kıramayaca­ksınız” dedi. (HABER MERKEZI

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye