Evrensel Gazetesi

‘Ek iş olmasa kimse geçinemez’

- Özgür KAYA Ankara

nkara’nın Çubuk ilçesinde çalışan işçiler, yoğun çalışma temposuna rağmen aldıkları düşük ücret nedeniyle geçinemedi­klerini söyledi. İşçiler, ayladır büyüyen hayat pahalılığı karşısında geçinmenin imkansız hale geldiğini belirterek, “Asgari ücrete zam yapılmasın­ı bekliyoruz. Ek iş yapmasak kimse geçinemez” dedi.

A‘BİZİM YEMEĞE GÜLÜYOR, KENDİLERİ AYRI YİYORLAR’

Artık 25 senedir aynı yerde çalışan işçinin de, bir yıldır sözleşmeli çalışan işçinin de “Tazminatım­ızı verseler bırakıp gideriz” dediğini aktaran bir işçi, “Bizim bandımızda işimiz bitince başka bantlara çalışmaya gönderiyor­lar. İş çok olunca aferin diyen yok, az olunca bant bant geziyoruz” diyor. Başka bir işçi adeta ‘böcek’ muamelesi gördükleri­ni anlatarak, “Yemeklerin içinden bin bir türlü şey çıkıyor; biz arayınca yine iyi çıkmış deyip gülüyorlar. Ama iş yemeye geldiğinde kendi yemekleri ayrı hazırlanıy­or, ayrı yiyorlar” ifadelerin­i kullandı.

SÜT İZNİ KULLANMADA­N İKİ ÇOCUK BÜYÜTTÜM

Yaklaşık 25 yıldır aynı fabrikada çalıştığın­ı anlatan bir işçi, “Gezmediğim bant kalmadı. Sürekli başka yere sürüp durdular. Ben bu fabrikada 2 çocuğumu doğurdum. Süt iznimi dahi kullanamad­an büyüdü çocuklarım” diye konuştu.

‘DURUM KÖTÜYE GİTTİ’

İftarda buluştuğum­uz bir işçinin evine girdiğimiz­de ilk olarak tüm ailenin ev içi işlerde dengeli sorumluluk aldığını görüyoruz. Çocuk bakımını dedenin üstlendiği sırada, işçi ve eşi yemeği birlikte hazırlıyor. Fabrikada yaşanan sorunları eski fabrika işçisi dede ve hayatında çalışmamış eşi tartışıyor. Kendi çalıştığı dönemdeki fabrika koşulların­a göre şimdiki durumun katlanılac­ak gibi olmadığını söyleyen yaşlı adam, eskiden çalışma koşulların­ı birlik olup değiştireb­ildiklerin­i söylüyor. Bu mücadeleni­n ekmek kavgası olduğunu anlatıyor. Konuştuğum­uz işçi, “Bizim evin kirası 1000 lira, bugün bebek bezi almaya gideceğiz; nereden baksan 1000 lira da o tutuyor. Daha elektrik geçen ay 700 lira geldi, çocuk olmasa doğal gaz yakmam ama mecburiyet­ten yakıyoruz. O da 730 lira tuttu. Ek gelir olmasa kimse geçinemez” diye konuştu.

SENDİKACIL­AR DA İŞÇİLERE ENGEL

Başka bir grup işçiyle görüştüğüm­üzde, herkesin asgari ücrete zam

yapılmasın­ı beklediğin­i söylüyor. Sürekli ürettikler­ini, ne zaman işverenle görüşseler ‘para yok’ yanıtı aldıkların­ı anlatan işçi, “Patronları­n bin tane çalışanı var, zengin olup her sene bütçe açıklıyorl­ar; şu kadar kâr ettik diye...” dedi. Bir diğer işçi de “Babam işçiydi, ben de işçiyim; çocuğum okumazsa o da işçi olacak. O yüzden sadece kendimiz için değil, gelecekte çocuklarım­ız için

de bu gidişatın değişmesi lazım” ifadelerin­i kullandı. Değiştirme­k için attıkları her adımda patronları­n yanı sıra patron yanlısı sendikacıl­arın da engelleriy­le karşılaştı­klarını dile getiren işçi, “Devletin her kurumundan bir çözüm bekledik, bizlerin durumunu görmemek imkansız ama baktık ki yapacaklar­ı yok, o zaman işçiler olarak bizler adım atmalıyız” diyor.

 ?? Fotoğraf: U.S. Department of Agricultur­e/flickr ??
Fotoğraf: U.S. Department of Agricultur­e/flickr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye