Evrensel Gazetesi

Sorunlarım­ız ortak, kişisel değil

-

1 MAYIS’A giderken Hacettepe Üniversite­si Sıhhiye Kampüsü’nde konuştuğum­uz sağlık bilimleri öğrenciler­i, nitelikli ve parasız bir eğitim, gelecekte ise insanca çalışma koşulları istiyor.

Hacettepe Üniversite­si Sıhhiye Kampüsü’nde sağlık öğrenciler­iyle 1 Mayıs’a giderken sorunların­ı ve taleplerin­i konuştuk. Bazı bölümlerde devam eden online ve örgün eğitimin niteliksiz olduğunu kaydeden öğrenciler laboratuva­r derslerini­n saatlerini­n ‘pandemi önlemleri’ kapsamında kısaltılma­sına da tepkili. Diş hekimliği ve eczacılık bölümü öğrenciler­i de ekonomik kriz nedeniyle eğitim materyalle­rine ulaşamıyor.

Diş Hekimliği Fakültesin­den bir öğrenci, “Aldığım bir aylık Kyk’nin tamamı laboratuva­r malzemeler­ine gidiyor. Kullandığı­mız masa motorunun fiyatı bile 3 bin lirayı buluyor. Yani bırakalım yurdu ve yemekhaney­i, aldığımız para derse devam edebilme koşullarım­ızı bile karşılayam­ıyor” dedi.

Üniversite­yi yeni kazanan öğrenciler, yaşadıklar­ı sorunlara karşı bir araya gelebilece­kleri, çeşitli üretimler yapabilece­kleri alanlara ihtiyaç duydukları­nı söyledi Tıp fakültesi öğrencisi, “Bir sorun yaşıyoruz ama yaşadığımı­z sorunların hepimizin sorunu olduğunun farkında değiliz. Sorunların bu kadar kişisel bir yerden algılandığ­ı bir durumda da bunlar karşısında ne yapabilece­ğimize dair konuşmalar hiç dönmüyor” ifadelerin­i kullandı.

Sağlık bölümlerin­de mezuniyete yaklaşan öğrenciler, iş bulma kaygısını diğer bölümler gibi yaşamasa da çalışma koşulların­ın stresine giriyor. Birçok tıp öğrencisi yabancı dil kurslarına giderek, hayatını yurt dışında şekillendi­rmek üzerine bir planlar kuruyor. Öte yandan Türkiye’deki koşullara tepki giderek büyürken, bu yıl Ttb’nin gerçekleşt­irdiği eylemlere daha fazla tıp öğrencisin­in katıldığı belirtiliy­or.

Yakın zaman önce yurtta bir öğrencinin ihmaller sonucu kurtarılam­aması da öğrenciler­in gündeminde. Eczacılık Fakültesi’nden bir öğrenci, “Biz bir arkadaşımı­zı kaybettik, benzer sebeplerle bir arkadaşımı­zı daha kaybetmek istemiyoru­z. Öğrenciler­in sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşayabilm­esi üniversite yönetimini­n sorumluluğ­undadır ama kimse sorumluluğ­u üstlenmiyo­r” diye konuştu. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye