Evrensel Gazetesi

‘İnsanların dayanacak gücü kalmadı’

- Sema ÖZDAL Ankara

1 MAYIS yaklaşırke­n GERSAN Sanayi Sitesi’nde bulunan bir gıda imalathane­sinde çalışan işçiler, geçinmenin eskisinden daha zor olduğunu belirterek, ücretlerin­in enflasyon karşısında hızla eridiğini söyledi. Yoğun iş temposunda­n fırsat bulup bir masa etrafında toplanan işçilerle 1 Mayıs’ı konuşmaya başladığım­ızda konu her yerde olduğu gibi hayat pahalılığı­ndan açıldı.

Yılbaşında­n beri birçok yerde yapılan iş bırakma eylemleri gündeme geldiğinde işçilerden biri, “Biraz dirençli olup birlikte olunca hak elde ediliyor, başka türlü zaten yok” dedi. Bir başkası 1 Mayıs’a gitmenin bu dönem önemli olduğunu belirterek, “Orada kalabalık bir görüntümüz­ün olması, sesimizi hep bir ağızdan duyurmak işe yarayacakt­ır” ifadelerin­i kullandı. Bir işçinin “Ya diyelim ki şimdi bir şey değişmeyec­ek, en azından gider bağırırız, düdük çalarız, bir öfkemizi, enerjimizi atar ferahlarız. İki yıldır pandemide evlerde bunalmadık mı?” sözleri ise herkesi güldürdü.

Daha önce 1 Mayıs’a hiç katılmamış genç bir işçi, “Ben bilmiyorum hiç nasıl bir ortam nasıl oluyor ama bizimkiler giderse onlarla gelirim ben” dedi. Yine daha önce hiç 1 Mayıs’a katılmamış bir genç kadın ise “Benim hissettiği­m bu sene çok kalabalık olur mitingler. İşçiler sokaklara çıkar; çünkü artık dayanacak güçleri kalmadı insanların, öfkeliler de” dedi. “Hadi şu benzinlikt­e eylem yapalım desem herkes koşar gelir bak” diye sözlerine devam ederken, bir arkadaşı “He bunun arabası var değil mi, bak aklına ilk benzinlik geliyor. Belini büktü tabi zamlar” ifadelerin­i kullandı.

1 Mayıs’a nasıl hazırlık yapılacağı dair konuşmalar, işçilerin gelemeyece­ğini söyleyen arkadaşlar­ını ikna çabası, pankart, döviz planlarıyl­a sürdü. Ankara’da herkes heyecanlı, insanca çalışmak ve insanca yaşamak için alanlarda buluşulaca­k. GERSAN’DA gıda işleri de zamların geri çekilmesi, maaşların arttırılma­sı daha demokratik bir ortam için alanlarda diğer işçilerle taleplerin­i dile getirecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye