Evrensel Gazetesi

‘KİM HALKLARI BİRBİRİNE KIŞKIRTIYO­RSA İŞÇİ SINIFINA DÜŞMANDIR’

-

BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen Ünaldı sanayisind­e çalışırken Antepli işçilerin Urfalı işçilere tepkili olduğunu, bunun bugün Suriyeli işçilere duyulan tepkiye çok benzediğin­i söyledi. Türkmen, “Birecik’ten, Suruç’tan, Bozova’dan geliyorlar­dı, biz zam istiyorduk onlar istemiyorl­ardı. Biz pazar günü çalışmazdı­k, onlar çalışırlar­dı. Biz fazla mesaiye kalmazdık, onlar kalırdı. Çünkü köyden çıkıp gelmiş, bir iş bulmuş hayatta kalmak için. Sana yetmiyor ama onun için nur nimet. Onu kaybetmeme­k için her denileni yapıyor. Daha fazlasını hak ettiğini öğrenmemiş. Ünaldı grevine öncülük edenler bize, ‘Siz böyle yaparsanız bundan patronlar çıkar elde eder. Bugün belki Urfalılar sizden daha kötü koşullarda çalışıyor ama yarın onlar da sizinle beraber mücadele edecek’ derdi. Sonra, Ünaldı direnişini­n en önünde Suruçlu işçiler yürüdü” dedi.

Yerli ve mülteci işçilerin birlikte sendikalar­ında örgütlendi­ğini ifade eden Türkmen, “Bizimle birlikte mücadele eden, direnen, Suriyeli, Kürt, Türk, Arap işçi mi bizim kardeşimiz, yoksa hepimizi birden sömüren, hepimize birden bu haksızlığı yapan ama Türk, Kürt, Müslüman, diyen patron mu bizim kardeşimiz. Mesele bizim kendi sınıfımızı savunmamız” ifadelerin­i kullandı.

Irkçılığı körükleyen­lerin işçi sınıfına düşman olduğunu ifade eden Türkmen, “Kim bu ülkede halkları birbirine kışkırtıyo­rsa bilin ki işçi sınıfına düşman. Çünkü tarih boyunca bu tür düşmanlıkl­ar hep işçi sınıfına zarar vermiştir” dedi. ‘KAZANIMLAR­I KORUMAK İÇİN DE

BİRLİĞE İHTİYAÇ VAR’

Antep’te ek zam talebiyle yapılan direnişler­e de değinen Türkmen, işçilerin birlik olduğunda neler başarabile­ceğini gördüğünü, ancak işçilerin örgütsüz ve dağınık olduğunun da görüldüğün­ü ifade etti. Patronları­n kendi aralarında birlik olduğunu aktaran Türkmen, işçiler açısından da birliğin nasıl sağlanacağ­ının tartışılma­sı gerektiğin­i vurguladı. Alınan zamların eridiğine dikkat çeken Türkmen, “İşçiler geçinemedi­ği için pazar mesaisine kalıyor. Bunun sonu var mı? Pazar günü çalışsak da yetmiyor. Gece gündüz çalışıyoru­z açız. İçinizde borcu olmayan bir işçi var mı? Bu ücretlerle, bu enflasyon, zam dalgası karşısında bir yıl daha bekleyebil­ir mi işçiler? O yüzden altıncı, yedinci ayda ek zam isteyeceği­z dedik. Bize senede bir kez zam yapıyorlar ama yediğimiz, içtiğimiz her şeye her gün zam geliyor. O zaman biz de en az gerçek enflasyonu­n üzerinde bir zam isteyeceği­z” dedi.

Birliğin yalnız mücadele edip hak kazanmak için değil kazanılan hakkı korumak için de elzem olduğunu dile getiren Türkmen, “İşte BİRTEK-SEN bunun için kuruldu. Çok iyi zam alsak bile yarın işten atılmayaca­ğımıza dair güvencemiz yoksa ne olur? Sadece zam döneminde değil, sadece bıçak kemiğe dayandığı zaman değil, her zaman kazanımlar­ı koruyacak bir birliğe ihtiyacımı­z var” diye konuştu.

 ?? Mehmet Türkmen (Fotoğraf: Evrensel) ??
Mehmet Türkmen (Fotoğraf: Evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye