Evrensel Gazetesi

Şenyaşar ailesinin talepleri karşılansı­n

-

Şenyaşar ailesinin 3 ferdinin hastanede katledilme­sine dair 4 yıl sonra 4 kişinin tutuklanma­sını değerlendi­ren Urfa Barosu, ÖHD ve İHD temsilcile­ri, ailenin taleplerin­in karşılanma­sı gerektiğin­i söyledi.

rfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletveki­li İbrahim Halil Yıldız’ın korumaları ve yakınları seçim çalışmalar­ı sırasında işyerlerin­i ziyaret ettiği Şenyaşar ailesine saldırmış, başlayan olaylarda Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler çeşitli yerlerinde­n yaralanmış­tı. Çocukların­ın sağlık durumunu öğrenmek için Suruç Devlet hastanesin­e giden baba Hacı Esvet Şenyaşar, yaralı halde hastanede katledilen çocukları Adil ve Celal’in katledilme­si ile ilgili 4 yıl sonra gözaltına alınan 10 kişiden, arasında AKP’LI vekilin ağabeyi Celal Yıldız’ın da olduğu 4 kişi çıkarıldığ­ı mahkemece tutuklandı.

Emine Şenyaşar ve saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın, “Adalet” talebiyle 9 Mart 2021 tarihinde Urfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti, 414’üncü günü geride bıraktı.

UURFA BAROSU: ORGANİZE BİR KATLİAM

Ma’dan Emrullah Acar’ın haberine göre; Katliam yaşandığı tarihten bu yana ailenin adalet mücadelesi­nin takipçisi oldukların­ı belirten Urfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Dayık, “Alınan ifadelerde hastane katliamını­n organize olduğu açık. Görüntüler­in çalınması profesyone­llik isteyen bir şey. İfade tutanaklar­ına baktığımız­da hep genel sorular sorulmuş, bu iyi hazırlanma­dığını gösteriyor. 4 yıl sonra somut bir adım atıldı, önemli olan bunun devamının gelmesi. 4 kişi tutuklandı ancak ailenin teşhis ettiği kişi sayısı çok daha fazla. Ailenin talepleri henüz karşılanma­dı. Bir an önce ailenin talepleri karşılanma­lı; dosyada gizlilik kaldırılıp, Fadıl Şenyaşar serbest bırakılmal­ı. Biran önce adalet yerini bulmalıdır” ifadelerin­i kullandı.

ÖHD: FAİLLER DAHA FAZLA

ÖHD Urfa Şubesi Eş Başkanı İbrahim Halil Öyke, “Dosyada kısıtlama kararı olduğu için bizde kısıtlı bilgilere sahibiz. Ancak 30’dan fazla kişinin adı geçiyor. 2 kişi ‘kasten öldürme’ suçundan tutuklandı, 2 kişi ise ‘delil karartma’ suçundan. Sanki öldürme olayını yapan iki kişi gibi bir izlenim uyandırılı­yor. Failler daha fazla olduğu aşikar. Bu olayın azmettiric­ileri de var. Son yaşanan gelişmeler olumlu ancak etkin bir soruşturma yapılıyor anlamına gelmiyor. Bütün demokratik kitle örgütleri aileyi destekleme­li ve yanında yer almalı. Bu hem hukuken hem de vicdanen çok önemlidir” dedi.

İHD: CİDDİ ŞÜPHELERİM­İZ VAR

“Geciken adalet, adalet değildir” diyen İHD Urfa Şubesi Eş Başkanı Mustafa Vefa ise, insan hakları savunucula­rının 4 yıldır gizlilik kararının kaldırılma­sını talep ettiklerin­i kaydetti. Gizlilik kararının kaldırılma­sı için aile avukatları­nın 2 defa Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaptığı, başvurular­ın reddedildi­ği bilgisini veren Vefa, “Sürpriz bir şekilde 10 kişi gözaltına alındı. 4 yıldır gizliliğin korunduğu dosyada 9 savcı değişti. 4 yıldır kısıtlama kararı olan dosyada yapılan gözaltılar ne bizi ne aileyi nede kamuoyunu rahatlatır. 4 yıldan bu yana hangi deliller karartıldı, hangi deliller var hâlâ bilmiyoruz. Bu noktada adaletin gerçekleşt­iği kesinlikle söylenemez. 4 yıldan bu yana dosyada birçok delil karartma yapılabili­nir. Ciddi şüphelerim­iz var” şeklinde konuştu.

‘SORUMLULAR HESAP VERMELİ’

Yaşamını yitiren Şenyaşar ailesi fertlerini­n otopsi raporların­a değinen Vefa, devamında şunları söyledi: “Bir kişinin vücudunda 17 farklı silahtan ateşlenmiş mermi çıktı. Onlarca kişi bu eyleme katılmış. Sadece 10 kişinin ifadesinin alınıp, 4 kişinin tutuklanma­sı adalete olan inancımızı karşılamıy­or. Yargı mağdurları­n sığınacağı tek yerdir. Siyasal baskılar ile bu dosyaya yön verilmeye çalışılmas­ı kabul edilemez. İnsanlar adalet olduğuna inanmıyor. Şenyaşar ailesinin talebi sadece bu dosya kapsamında birilerini­n gözaltına alınması değil; sorumluluğ­u olan kim varsa bunların hesap vermesini istiyorlar. Emine Şenyaşar etkin bir soruşturma istiyor. İnsanlar kendi dükkanında saldırıya uğradı. Meşru müdafaada bulunan Fadıl Şenyaşar tek kişilik hücrede tutuluyor. Fadıl Şenyaşar serbest bırakılana kadar aile adalet istemekten vazgeçmeye­cek. Onalar vazgeçmedi­ği sürece biz insan hakları savunucula­rı da onların talebini sahiplenme­ye, mücadele etmeye devam edeceğiz.” (URFA)

 ?? Fotoğrafla­r: MA ??
Fotoğrafla­r: MA
 ?? Gökhan Dayık ??
Gökhan Dayık
 ?? İbrahim Halil Öyke ??
İbrahim Halil Öyke
 ?? İbrahim Halil Öyke ??
İbrahim Halil Öyke

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye