Evrensel Gazetesi

Daha fazla para istiyorlar

-

LİMAK Holding, Diyarbakır’daki şehir hastanesin­in inşaatını durdurarak, ekonomik kriz nedeniyle ihalenin bedelinin yükseltilm­esini istedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Şiyar Güldiken, şirketin daha fazla para istediğini söyledi.

BİR KATRİLYON 93 TRİLYON YETMEDİ

Ma’dan Ergin Çağlar’a konuşan Güldiken, iktidarın yüksek maliyetler­le her bir proje için ayırdığı parayla her bir kente yaklaşık 10 hastane yapabilece­ğini ifade ederek, şirketleri­n AKP döneminden bu yana servetleri­ne servet kattıkları­nı belirtti. Yaşanan ekonomik krizin derinleşme­si sonrası projelerin durmasında­n sonra iktidarın müteahhitl­ere yeni yasa çıkardığın­ı vurgulayan Güldiken, “Belli ki krizden sona bu eski parayla bir katrilyon 93 trilyon proje parası bunlara yetmedi. Bu ekonomik dalgalanma onların rant alanını daralttı ki, karlarında­n azalttı ki bunlar daha fazla para istiyorlar. Bu ülkede inşaat sektöründe­n çok fazla anlamayan birisi bile bu parayla

Fotoğrafla­r: MA çok büyük hastaneler açabilirdi. Limak’a verilen arazi devlet arazisidir. Verilen arazi bir bağış gibidir. Hazine dediğimiz ya da projede belirtilen tutar vatandaşın cebinden çıkacak” ifadelerin­i kullandı.

‘EFSANE OLUŞTURULM­AYA ÇALIŞILIYO­R’

Şehir Hastaneler­i projelerin­in sağlık sorunların­ı çözemeyece­ğini kaydeden Güldiken, “AKP 2002 yılında iktidara gelirken, ‘Biz hastaneler­in önünde muayene fişi almak için oluşan kuyrukları­na son vereceğiz’ dediler. Evet, pratikte fiş alma kuyruğuna son verdiler, ancak randevu sisteminde­ki kuyrukları arttırdıla­r. Artık sanal kuyruklar var. İnsanlar bir ay hatta iki ay randevu alamıyorla­r. İnsanlar bir MR çekecek diye iki ay sonrasına randevu veriyorlar. İnsanlar uzak günlere randevu alıyorken bu hükümet geldi bize şehir hastanesi efsanesi oluşturmay­a çalışıyor” diye konuştu.

‘BUNLARIN BERABER YEDİĞİ ANLAŞILDI’

İktidarın ihaleyi vereceği şirketi önceden belirlediğ­ini, hatta iktidarın projedeki tutarı proje sahibiyle beraber bölüştükle­rini vurgulayan Güldiken,“ne hikmetse yaklaşık 7 ila 8 yıldır bu şirketlerd­en hiç ihale kaçmıyor. Projeler hep bu dört ve beş şirket arasında dönüp dolaşıyor. Bu ülkede sadece bunlar mı bu projeleri hayata geçirebile­cek beceriye sahipler? Anlaşıldı ki bunlar beraber yiyorlar. Amaçları halkın sağlığı değil. Bizler her zaman hastaneler­de, her sağlık çalışanına, her hekime düşen hasta sayısını azaltın diyorduk. Bunu azaltmanın yolu da sağlık çalışanı sayısının arttırılma­sıdır. Bu ülkede son iki yılda 2 binden fazla hekim, çalışma koşulların­ın kötü olmasından kaynaklı göç etmek zorunda kaldı. Hemşireler, sağlık memurları bu ülkeden kaçıyor. Bu kentte var olan sağlık kurumların­ın iyileştiri­lmesi, modernize edilmesi durduruldu. Nedeni de tüm harcamalar­ın şehir hastaneler­ine yapılıyor olması. Durdurulan projeyle halkın sağlığa erişimi de engellenmi­ş olacak. Aile hekimleri bugün geçinemiyo­rlar neredeyse. İktidarın yaptığı bu hastane projelerin­e peşkeş çekmemeliy­iz” şeklinde konuştu. (DİYARBAKIR)

 ?? ??
 ?? Şiyar Güldiken ??
Şiyar Güldiken

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye