Evrensel Gazetesi

Sendika dava açtı, İngiltere hükümeti mülteciler­i ‘geri itmekten’ vazgeçti

- Özden DİNÇ Londra

İngiltere İçişleri Bakanlığı, Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye ulaşmaya çalışan mülteciler­i “geri itme” planından çark etti. Bakanlık plan için 3 Mayıs’ta yapılacak olan yargı denetimine günler kala kararından vazgeçti.

Birleşik Krallık deniz sınır muhafızlar­ının mülteciler­i Fransa’ya “geri itmesi”ne dair plan, İçişleri Bakanı Priti Patel’in uluslarara­sı hukuku ve sorumluluk­ları hiçe sayan politik manevralar­ından biriydi.

Deniz muhafızlar­ın örgütlü olduğu İngiltere Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (Public and Commercial Services Union-pcs) ile Care4calai­s, Channel Rescue ve Freedom from Torture isimli göçmen dayanışma örgütleri, söz konusu politikanı­n yasal denetimi için dava açmıştı. Geri itme politikası­nın mülteciler için arz ettiği tehlikenin yanı sıra sendika üyelerini de cezai müeyyidele­rle karşı karşıya bırakabile­ceğine dikkat çeken PCS, politikanı­n yargısal denetimi geçmesi halinde greve çıkabilece­klerini duyurmuştu.

‘PEK ÇOK YAŞAM KURTULDU’

PCS Genel Sekreteri Mark Serwotka yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı’nın bu politikada­n vazgeçmesi­nin Bakanlık personeli ve mülteciler için bir zafer olduğunu belirtti ve

“Bu şekilde pek çok yaşamın kurtulduğu­na hiç şüphe yok” dedi.

Care4calai­s isimli göçmen dayanışma örgütün kurucusu Clare Moseley ise hükümet görevliler­in en başından beri bu politikanı­n uygulanabi­lir olduğunu düşünmesin­in anlaşılır yanı olmadığını söyledi.

Freedom from Torture örgütünden Sonya Sceats ise hükümetin geri adım atmasının, mücadelede bir araya gelerek politik kazanım elde edilebilec­eğini gösterdiği­ni belirtti ve şöyle dedi: “Daha en baştan yaşam hakkının kutsallığı­nı savunmak için mahkemeye başvurmak zorunda kalmamalıy­dık, işlerin bu raddeye gelmesi utanç verici.”

Bakan Priti Patel’in bağlayıcı uluslarara­sı hükümlere karşın ısrarla meşru dayanağı olduğunu iddia ettiği “geri itme” politikası­ndan çark edişi, bir başka ihtilaflı düzenleme olan Uyruk ve Sınırlar Yasası’yla ilişkilend­iriliyor. Lordlar Kamarası tarafından daha önce iki kez geri gönderilen ve halihazırd­a parlamento­nun Avam Kamarası’nda tekrar görüşülen Uyruk ve Sınırlar Yasası’nda Manş Denizi’nde göçmenleri taşıyan botların Fransa’ya geri itilmesi için yeni yetkiler tanımlanıy­or.

İçişleri Bakanlığı yetkililer­inin pazartesi günü Avam Kamarası’nda parlamente­rlerin sorularını yanıtladığ­ı oturumda, Bakan Priti Patel’in göçmenlerl­e ilgili açıklamala­rı yasal kılıfın hazırlanma­sı halinde benzer taktiklere yeniden başvurulab­ileceğine işaret ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye