Evrensel Gazetesi

Abd’den Ukrayna’da yeni cephe

ERDOĞAN, PUTİN’LE GÖRÜŞTÜ, İSTANBUL’A ÇAĞIRDI

-

ABD, Ukrayna savaşına müdahalesi­ni arttırıyor. Abd’nin davetiyle Almanya’da bir ara gelen 30 ülkenin savunma bakanları, Ukrayna’ya silah desteğin nasıl artırılaca­ğını tartıştı. Rusya ise toplantıyı “Dünya savaşı çıkarma girişimi” olarak nitelendir­di.

Müzakerele­rin ilerlemesi­ni istemeyen ABD son olarak savunma ve dışişleri bakanların­ı Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmek için göndermişt­i. Zelenskiy ile toplantı sonrası açıklamala­rda bulunan Amerikan Savunma Bakanı Austin, “İyi destek ve ekipman sağlanması durumunda kazanabili­rler” dedi. Zelenskiy ise zaferin sadece bir “zaman meselesi” ileri sürdü.

ASKERİ ÜSTE TOPLANTI

Kiev görüşmesi ardından ABD, müttefikle­rini dün Almanya’da topladı. Aa’nın haberine göre, Türkiye’den Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katıldığı “Ukrayna’ya Yönelik Savunma ve Güvenlik İstişare Grup Toplantısı” ise, Abd’nin bu ülkede bulunan askeri üssü olan Ramstein Hava Üssü’nde yapıldı.

Sadece Abd’nin savaşın başından beri yaptığı askeri yardım 3,4 milyar dolara ulaşmış durumda. Ülkenin güney ve doğusunda konuşlanan Rus güçlerine karşı ABD tarafından Ukrayna’ya bundan böyle ağır silah yardımı da yapılıyor. Bakan Austin yaptığı konuşmada Rusya’yı bir daha böyle bir işgal yapamayaca­k kadar “zayıflamış görmeyi istediğini” belirtmişt­i.

‘NATO, VELAKET SAVAŞI YÜRÜTÜYOR’

Öte yandan Kremlin yönetimi ise Batı’yı “üçüncü dünya savaşı” riskine karşı uyardı. Bbc’nin haberine göre

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 3. Dünya Savaşı çıkması olasılığın­ın “gerçek bir risk” olduğunu söyledi ve Batı’nın Ukrayna’da bir “nükleer savaş tehdidi”ni hafife almaması gerektiği uyarısında bulundu.

Lavrov, devlet televizyon­una yaptığı açıklamada NATO ittifakını­n Ukrayna’ya silah vererek Rusya’ya karşı bir vekalet savaşı yürüttüğün­ü söyledi ve “Bu silahlar, Ukrayna’da özel harekat kapsamında hareket eden Rus ordusu için meşru bir hedef olacak. Savaş, savaş demektir” diye konuştu.

Sergey Lavrov, Zelenskiy’i de “müzakere yapıyormuş gibi yapmakla” suçladı ve “İyi bir aktör. Kendisini dikkatle dinlerseni­z binlerce çelişkili nokta bulacaksın­ız” dedi.

(DIŞ HABERLER)

BU arada Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile dün telefonda görüştü. İletişim Başkanlığı­ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, görüşmede, İstanbul sürecini liderler düzeyine taşıma teklifini yineledi.

Erdoğan, Rusya-ukrayna arasında kalıcı barışın tesisi için Türkiye’nin elinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğini vurguladı. (AA)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye