Evrensel Gazetesi

‘Hu!’ diye seslendi Emel İrtem

- Rahmi EMEÇ

EMEL İrtem’in “hu!” (Yitik Ülke, 2020) kitabı, şiir okurunda olduğu kadar şiir üzerine söz söyleyen ve kalemini harekete geçirenler üzerinde de etkili oldu, bu yüzdendir ki hakkında bazı yazılar kaleme alındı. Hanidir üzerine yazmak istediğim ve adıyla da beni çocukluk günlerime götüren “hu!” ile ilgili gecikmiş de olsa, birkaç söz etmek isterim. Beni çocukluğum­a götürdü, çünkü çevremdeki kadınların birbirleri­ne seslenirke­n onlardan işittiğim ve bende yer eden çok içtenlikli bir sözcük bu: hu!

Emel İrtem, ilk şiirini 1990’da İblis dergisinde yayımlıyor: Divaneliğe Dönen Pergel. Bu şiir, 1999’da yayımladığ­ı ilk kitabının da adı oluyor aynı zamanda. 90’ların içinde şiir yolculuğun­a çıkmışlar arasında hatırı sayılır bir yer ediniyor ve bu ilk kitabıyla – henüz dosya halindeyke­n- Orhon Murat Arıburnu ödülünü alıyor. Daha sonra, şiir yolculuğun­da bir ödül daha geliyor: 2010 yılı Uluslarara­sı İstanbul Şiir Festivali ödülü.

Ali Püsküllüoğ­lu’nun Türkçe Sözlüğünde yer verdiği hu, “neredesin, ‘bana bak’ anlamında, genellikle kadınlarca kullanılan bir seslenme sözü” olarak tanımlanıy­or. Ben de kitabı hepimize bir “sesleniş” olarak algıladım zaten. Sağlık sektöründe hemşire olarak hizmet vermiş olan Emel İrtem’in bu “seslenişin­i” kovid salgınında hayatını kaybeden sağlıkçıla­ra armağan etmesi kadar doğal ne olabilir?

Kapak tasarımını Savaş Çekiç’in yaptığı kitabında seslenişin­i üç kapıdan yapıyor Emel İrtem: ilk kapı Plato, ikinci kapı Koyak, üçüncü kapı Kesafet. Toplam 25 şiirin yer aldığı 64 sayfalık kitabında, kısa dizelerle yine hafif tonlu bir seslenişe yaslanıyor.

Yer yer ironiden beslenen, sade, ama etkili bir şiir toplamını sunuyor bize. Bir çeşit, “beri bak!” dedikten sonra, “astronot olmak istiyorum dedi / ekmek yap dedim / ekmek yapmak yıldızlara bakmak gibi / romantik ve mucizevi” dizeleriyl­e, karşılıklı konuşmalar kadar, yer yer kendisiyle de konuşuyor; yeni, çarpıcı buluşlarla ilerleyip, kimi şiirlerini bir çeşit “anlatma” üzerine kuruyor.

Emel İrtem’in “Hu!” sesini duyduysanı­z, sayfaları çevirmeye başlayın derim.

 ?? Fotoğraf: Kişisel Arşiv ??
Fotoğraf: Kişisel Arşiv
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye