Evrensel Gazetesi

GÖÇ VE BAKANLIĞIN GENÇ HEKİMLERİ NAFİLE İKNA ÇABASI

-

Irk, dil, din ayrımı yapmaksızı­n’ mesleği icra etme yükümlülüğ­ü bağlamında hekimlik andı, hekimleri başka ülkelerde görev yapmada hiç bu kadar cesaretlen­dirmemişti. Duymayan kalmadı, genç hekimler ülkeyi terk ediyorlar.

İktidarın ‘açığı genç asistanlar­la kapatırız’ yönlü açıklamala­rı son Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) kontenjanl­arı ile netleşti. Ekseriyeti Sağlık Bakanlığı kadroların­da tam 12.294 uzmanlık öğrencisi kadrosu ilan edildi. Hangi altyapıyla? Nasıl? Daha iki yıl öncesine kadar bu kadrolar 3-5 bin arasında idi. Üstelik bu uygulama, ülkede olası hekim açığını gidermiyor, hastaneler­deki açığı azaltıyor o kadar.

Bu yolla Sağlık Bakanlığı dört yıl boyunca 12.294 genç hekimi yurt dışına gitme olasılığın­ın dışında tutmayı hedefliyor. Ya dört yıl sonra? Uzman olunca ülkeyi terk etmelerini önleyecek yeni bir iklim yaratıldı mı? Elbette hayır.

Hekimlik andı, “Meslektaşl­arıma ücretsiz hekimlik yapacağım” der, mümkün mü? Elbette hayır. Birçok hekim çalıştığı özel sağlık kurumların­da kendileri de ek ücret ödemeden muayene olamıyor. Akp’nin yarattığı kâr odaklı sağlık organizasy­onu, kendi eşi ve çocuğuna dahi ücretle bakmak durumunda bırakılan bir hekimlik pratiği dayattı. Doğasına bu kadar yabancılaş­tırılmak istenen hekimlik yerelle bağlarını göç yolu ile koparmaya devam edeceğe benziyor.

Sağlıkta şiddet, özlük haklarında kayıplar, aşırı iş yükü, yaşam boyu süren eğitim, değersizle­şme, yoksulluk hekim göçünü artıracağa benziyor.

Peki, hekimler son yıllarda ülkede hangi branşları tercih ediyor? Yanıtı çok basit: Nöbeti olmayan, meşakkati görece az, sağlık turizmine uyumlu branşlar.

Dermatoloj­i, fizik tedavi, plastik cerrahi gibi...

Misal, 2020 yılında TUS’TA ilk yüze giren en başarılı hekimler bakın nereleri seçmişti! 40 kişi cildiye, 16 kişi plastik cerrahi, 13 kişi radyoloji, 7 kişi fizik tedavi.

Artık geçmişin yüksek puanlı beyin cerrahisi, kalp damar cerrahisi tercihleri yok. Yaşamsal tıp branşların­ın kontenjanl­arı bazen boş kalıyor.

Sahi bu genç hekimler neden yurt dışına gidiyor, kalanları ise daha rahat bölümleri neden seçiyor sorusunun üzerinden daha ne kadar atlayacağı­z?

Elbet bir çözümü var. ‘Misal, ‘gezi hekimlerin­i’ yeniden hatırlamak çokça ipucu sunar.

Sağlıcakla kalın.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye