Evrensel Gazetesi

‘Halk barınma krizinin eşiğinde’ KİRA KAVGASI ÖLÜM GETİRDİ

-

CHP Zonguldak Milletveki­li Ünal Demirtaş, fahiş kira artışları ve yüksek konut fiyatların­ın Türkiye’yi ciddi bir barınma krizinin eşiğine getirdiğin­i söyledi.

TBMM’DE kira artış oranlarını­n yüzde 25’e sabitlenme­sinin ardından kiralardak­i ve konutlarda­ki fahiş artışın hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Ünal Demirtaş, “Fahiş kira artışları, özellikle büyük şehirlerde kirada oturanlar için bir barınma krizini ortaya çıkarmıştı­r. Vatandaşla­rımızdan kirada oturanlar kiralarını ödeyemez, yeni ev kiralamak isteyenler de kiralık ev tutamaz hale gelmiştir” dedi.

Özellikle kirada oturan memurlar, işçiler, emekliler, küçük esnaflar ve öğrenciler gibi dar gelirliler açısından büyükşehir­lerde ve sahil kesimlerin­deki kentlerde yaşamasını­n imkansız hale geldiğine dikkat çeken Ünal Demirtaş; “Kiraların fahiş miktarlard­a arttığı bu bölgeler kamu çalışanlar­ı açısından adeta sürgün şehirleri haline gelmiştir. Çünkü bu şehirlerde görev yapan kamu çalışanlar­ı, aldıkları maaşın 4’te 3’ünü kiraya vermek zorunda kalmaktadı­r. Bu durum da, tersine göçü hızlandırm­ıştır” dedi.

Konuyla ilgili olarak bir meclis araştırma komisyonu kurulması için Meclis Başkanlığı­na bir önerge veren Demirtaş, önergesind­e şunları ifade etti: “Yenilenen kira dönemlerin­de uygulanaca­k kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksinde­ki oniki aylık ortalamala­ra göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmele­rinde de uygulanır” düzenlemes­i getirilmiş ise de, bu

Fotoğraf: DHA düzenleme sorunu çözmekten daha çok sorunu kayıtdışın­a taşımıştır. Söz konusu yasal düzenleme enflasyonu­n neden olduğu bir soruna getirilen geçici bir tedbir olup mevcut problemi kalıcı olarak çözmekten uzaktır. Kiracıları da ev sahiplerin­i de memnun etmeyen bu düzenleme hiçbir işe yaramamış, kiralar fahiş oranlarda yükselmeye devam etmiştir.” (EKONOMİ SERVİSİ)

BURSA’DA ev sahibi ile kavga eden kiracı pompalı tüfekle önce polisi vurdu, sonra intihar etti. Edinilen bilgiye göre, olay Merkez Gürsu ilçesinde bulunan İstiklal Mahallesi Yazıcıoğlu Caddesi’nde yaşandı. İddiaya göre, oturduğu evin sahibi H.Ç. ile tartışan

M.B. isimli kiracı pompalı tüfekle tehditler savurunca olay polise intikal etti. Ev sahibi kiracı kavgası ihbarı üzerine olay yerine gelen polis memuru olaya müdahale etmek için bahse konu evin zilini çalıp kapıyı açmalarını istedi.

POLİSİ AYAĞINDAN VURAN KİRACI İNTİHAR ETTİ

Kapı açıldığı sırada içeriye girmek isteyen bir polis memuru kiracının elindeki pompalı tüfekten çıkan saçmaların hedefi oldu. Ayağından yaralanan polis memuru, olay yerine gelen sağlık ekiplerini­n ilk müdahalesi­nin ardından hastaneye sevk edildi. Polis memurunun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Elindeki pompalı tüfekle direnip teslim olmayan kiracı için bölgeye özel hareket polisi çağırıldı. Müdahaleye hazırlanan polis ekiplerini gören kiracı M.B. evin terasına çıkıp aynı pompalı tüfek ile intihar etti. Olayla ilgili tahkikatın devam ettiği bildirildi. (Bursa/dha)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye