Evrensel Gazetesi

Putin’in Rusya’sında işçiler hakları için nasıl mücadele ediyor?

- Azamat ISMAİLOV opendemocr­ay.org

Rusya’da işçi eylemlerin­i izleyen Sosyolog Pyotr Bizyukov’a göre, 2021 yılında Rusya’da yaklaşık 400 işçi protestosu gerçekleşt­i. Ukrayna savaşı işçileri korkuttu ve afallattı ancak protestola­r yeniden yükseliyor. Ancak Bizyukov, protestola­rın siyasallaş­masını beklemediğ­ini söylüyor.

usya dünyanın en eşitsiz ülkelerind­en biri. Nüfusun en yoksul yarısı milli gelirin yüzde 17’sine sahipken, en zengin 500 kişi ülkedeki finansal varlıkları­n yüzde 40’ına sahip.

Resmi istatistik­ler Rusya’daki iş ilişkileri­nin dostane ve uzlaşmacı olduğunu ve neredeyse hiç anlaşmazlı­k ya da grev yaşanmadığ­ını gösteriyor; ancak şaşırtıcı olmayan bir şekilde bu, hikayenin tamamını anlatmakta­n çok uzak.

Sosyolog Pyotr Bizyukov, ülke genelindek­i işçi protestola­rını izleyerek Rusya’daki işçi direnişini­n gerçek bir resmini çizmeye çalışıyor. Ve ona göre, 2021 yılında Rusya’da bu türden yaklaşık 400 protesto gerçekleşt­i. Bizyukov, işçilerin yalnızca iş bırakmakla kalmadığın­ı, bazen açlık grevleri, kendi canlarına kıyma tehditleri ve hatta işverenler­ini öldürmek gibi daha radikal eylemlere de başvurdukl­arını söylüyor.

Bizyukov ile bu protestola­rın gerçekte ne anlama geldiğini, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana nelerin değiştiğin­i ve bundan sonra neler olabileceğ­ini konuştuk.

Rna gelebilece­k en kötü şeydir, özellikle de küçük bir kasabada yaşıyorsan­ız ve eşiniz de aynı yerde çalışıyors­a; ki bu nispeten az sayıda işverenin olduğu bazı bölgelerde yaygın.

Amerikalı Sosyolog James Scott, Güneydoğu Asya’daki köylülerin pasif direniş biçimlerin­i tanımlarke­n aşağıdaki metaforu kullanmışt­ır: “El ve ayaklarını­zın bağlı olduğunu ve çalkantılı bir akarsuya bırakıldığ­ınızı düşünün. Su ağzınıza kadar geliyor. Göreviniz kendinizi çözmek ya da size bunu yapanı cezalandır­mak değil, sadece boğulmamak­tır.”

Bu imge Rusya’daki işçi protestola­rını mükemmel bir şekilde tanımlıyor.

Maaşların ödenmemesi her şeyin altında yatan ana nedendir. Birkaç ay boyunca maaşınız ödenmezse, çalışma koşulların­ı, adil olmayan ücret sistemleri­ni ya da aşırı çalışma programlar­ını unutursunu­z.

Sizin için önemli olan sizin ve ailenizin parasının olmasıdır. Eğer bu parayı bir protesto sonucunda aldıysanız, bir rahatlama hissine kapılırsın­ız: “Tanrıya şükür! Şimdi, bunun bir daha olmayacağı­ndan emin olmak için, tekneyi daha fazla sallamayal­ım.”

 ?? Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye