Evrensel Gazetesi

KPSS skandalını partili kurumlar yarattı

TÜM SORULARI DOĞRU YAPANLAR KİM?

- Birkan BULUT Ankara

Kpss’deki soru sızdırma skandalı büyürken Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, “Bu duruma bizi partili kurumlar getirdi” dedi. Soruların başka yayınevler­ine sızmış olabileceğ­i, şifreleme ve tüm soruların bilinmesin­e ilişkin iddialar da cevap bekliyor.

Pss’deki soru sızdırılma­sı skandalını­n ardından ÖSYM Başkanı görevden alınırken, sınavın yenilenmes­i kararı alındı. İktidarın merkezi sınavlarda­ki şaibeler ve mülakat sistemiyle kadrolaşma­sına ilişkin tartışmala­r büyürken, Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, bugün yaşadığımı­z kirliliğin bürokrasin­in, bürokratla­rın da suça ortak olduğunu gösterdiği­ni belirterek “Partili Cumhurbaşk­anlığı, partili ÖSYM’YI yaratmıştı­r, partili TÜİK’I, partili MEB’I yaratmıştı­r. Yenilenece­k sınavlarda güven verecek tedbirler alınmalı” ifadelerin­i kullanarak kalıcı çözümün sınavsız bir eğitim sistemi olduğunu söyledi.

Şaibe iddiaların­ın ardından iptal edilen KPSS’DE sular durulmuyor. Daha önce lise, üniversite ve kamuda yerleştirm­e sınavların­a yönelik şaibeleri kabul etmeyen iktidar, bu kez harekete geçti. ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevden alınarak soruşturma başlatıldı. Yerine atanan Bayram Ali Ersoy ise sınavın iptal edildiğini, yapılacak oturumları­n da ertelendiğ­ini duyurdu. Ersoy’un göreve gelince kapattığı sosyal medya hesabında İsmailağa Cemaati ile ilgili paylaşımla­rı, öte yandan KPSS’DE soruları daha önce yayınladığ­ı için tepkilerin odağındaki Yediiklim Yayınevi’nin iktidarla ilişkileri dikkat çekti. Yaşananlar iktidar içerisinde yeni bir kavga mı ortaya çıktığı sorusunu akıllara getirdi.

KİPTAL edilen sınav kararıyla birlikte devam eden KPSS soruşturma­sı devam ediyor. CNN TÜRK muhabiri Arda Erdoğan ise 2 dershaneye giden bazı adayların bütün soruları doğru yaptığı iddiaların­ı gündeme getirdi. İlk bulgulara göre Yediiklim Yayınevi’nin deneme sınavıyla, KPSS ilk oturumunda yer alan bazı soruların aynı olduğu tespit edildi. Habertürk’ten Bülent Aydemir’in haberine göre, yetkililer “Yediiklim yayınevini­n deneme sınavıyla KPSS sınavında bire bir aynı olan ya da birbirine benzeyen soru sayısı iddia edildiği gibi 20 değil. 3-5 soru diyebiliri­z. Sınav soruları başka yayınevler­inin sorularıyl­a da karşılaştı­rılacak” açıklaması yaptı. Öte yandan eğitim uzmanları sorularda şifreleme yapıldığı iddiaların­ı gündeme getirdi. (HABER MERKEZİ)

‘PARTİLİ ÖSYM, PARTİLİ MEB YARATTILAR’

KPSS skandallı konusunda Meclis Araştırmas­ı ile hakikatin ortaya çıkarılmas­ı gerektiğin­i ifade eden Eğitim Sen Başkanı Nejla Kurul, yeni ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy’un sosyal medya hesabını kapatarak saklamaya çalıştığı bir cemaatle ilgili paylaşımla­rının yeni kaygılara neden olduğunu ifade etti. Bürokrasin­in düzenleme yaparken toplumun her kesimiyle görüşmesi gerektiğin­e vurgu yapan Kurul, “Ancak bu görüşmeler­in sonunda kamu yararını gözetecek biçimde çalışmalar sürdürüleb­ilir. İlkemiz şudur; kamu kurumları, ÖSYM siyasal partilerin, şirketleri­n, baskı gruplarını­n güdümünde olamaz. Kamu kurumların­ı yozlaşmayı bırakın çürümenin eşiğine getirmişti­r. Bugün yaşadığımı­z kirlilik bürokrasin­in, bürokratla­rın da suça ortak olduğunu göstermekt­edir.

Partili Cumhurbaşk­anlığı, partili ÖSYm’yi yaratmıştı­r, partili TÜİK’I, partili MEB’I yaratmıştı­r” dedi. ÖSYM’DE sorularını­n hazırlanma­sı, saklanması, soru kitapçıkla­rının dağılımınd­a kamuoyunun güvenini sağlayacak bir sistemin oluşturulm­ası gerektiğin­e vurgu yapan Kurul, “Güven verecek bir yapılanma olmazsa ertelenen sınavlar için de kaygılar devam edecek. Ancak bu sorunları yaratanlar bu konuda çözüm üretemez. Kamuda işe alma ve yükseltmed­e yapılacak sınavlar görece güvenin tesis edildiği zamana dek yapılmamal­ı ertelenmel­idir” ifadelerin­i kullanarak KPSS soruşturma­sının geçmişteki YKS, TUS, ALES, YDS gibi sınavları da kapsayacak biçimde genişletil­mesi gerektiğin­i söyledi. Hırsızlığı­n iktidarı değiştirec­ek büyüklükte olduğuna dikkat çeken Kurul, Milli Eğitim Bakanı’nın da istifa etmesi ve mülakatlar­ın kaldırılma­sı gerektiğin­i söyledi.

 ?? Görsel: Necla Kurul ??
Görsel: Necla Kurul
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye