Evrensel Gazetesi

‘Biz istedik vermediler’ anlayışı da gidecek

- TPI işçisi İzmir

etrol-İş İzmir Şubesinin örgütlü olduğu Menemen Serbest Bölge ve Çiğli Sasalı’da faaliyet gösteren rüzgar türbini üreten TPI Composite fabrikası işçileri olarak düşük ücret, sendikanın geri tutumu ve ağır çalışma koşulları ile başlayan süreci direnişe çevirerek zafere ulaştırdık.

Amerika merkezli bu firma daha geçtiğimiz günlerde yatırımlar­ını arttıracağ­ını açıklamış ve hükümetten gerekli destekleri istemiş olmasına rağmen, köle gibi sağlıkları hiçe sayılarak çalıştırıl­an biz işçileri açlık sınırının altına mahkum etmişti. Bu bağlamda patron servetine servet katmış bizler sersefil kalmıştık. Buna karşı işçiler olarak birlik beraberliğ­i sağlayarak sendika yönetimini adeta mecbur bırakırcas­ına bir direniş başlattık.

TPI işçisi artık işveren ve sendikadan umudu kesmiş ve hükümetin asgari ücrete yapacağı zammı beklerken, işveren vekilleri işçilere tatmin edici iyileştirm­e sözü vermiş olmalarına rağmen yüzde 30’a ek olarak yüzde 5 iyileştirm­eyi bize lütuf gibi sunmak istediler. Biz de soruyoruz altı ay önce 638 TL bizim cebimizden çıkıp patronun cebine girerken de ses çıkarmamış­tınız. Ayrıca “Kıdemlerim­izi eritip bugün bize zam vermiş gibi göstermeye çalışmak hangi akla mantığa sığmaktadı­r” diyen işçiler, direnişe şube yöneticile­rinin ve işverenin oyunlarına rağmen devam etmiştir.

Dün olduğu gibi bugün de yanımızda olmayanlar­a, işveren ile birlikte işçi üzerinden oyun çevirenler­e cevabımızı sandıkta verdik. Biz işçiler artık birlikteyi­z ve sizin tüm oyunlarını­zı bozacak tecrübeye, birikime sahibiz. Siz, “Biz tecrübeliy­iz” derken asıl tecrübe sahibi olan bizler olduk. Sizler lüks arabaların­ızla binlerce lira maaşlarını­zla değil bizler üç kuruş maaşımızla çocuklarım­ıza yetmeye çalışırken o tecrübeler­i yaşadık.

Dün olduğu gibi bugün de “İyiyi biz yaptık kötüyü onlar yaptılar” ile bizleri bölmekten vazgeçin. Yapmanız gereken her şeyi lütuf gibi işçiye gösterme devriniz bitmiştir. Yaptıkları­nızı kendi payınıza vefa diye adlandırma­ktan vazgeçin. Bir sendika başkanı düşünün, direnişte olan işçilerini­n direnişte geçen 16 gün boyunca hiçbir ihtiyacını karşılamad­ığı halde direnişin zaferini kendine mal etmeye çalışsın. Yemiyoruz artık efendi; sen değil miydin direnişin ilk günü “İsteyen girebilir, ben sizi zorla tutmuyorum” diyerek kırılma yaratmak isteyen? Yine sen değil miydi yüzde 9’a hayır diyen işçiyi 4 defa sandığa götüren? Hatta çıkarılan işçileri koz olarak kullanan? Biz işçiler birlik olarak bu zaferi kazandık. Senin acemi oyunların ve işverenin kendince profesyone­l oyunlarına rağmen direnişimi­zi kendi gücümüz ile meşru hale getirdik. Zafer senin gibi sendika ağalarının değildir, biz senden çok daha tecrübeli işçilerind­ir.

İşçi kardeşleri­m, işçinin haklarını bildiği, sendikal eğitim verildiği bir sistemi gelin birlikte savunalım. İşçinin bilinçli olması korkutması­n sizi, tecrübe öyle ya da böyle toplumsal bilinci geliştirir.

Emekçi kardeşleri­m kişisel çıkarlara hizmet edenlere, temsilci olmak

Piçin biat edenlere inanmayın, birlik beraberliğ­imizi daimi kılalım. Delege ve komitenin aktif çalıştığı bir sistem kuralım. Sözleşme taslağını beraber hazırlayıp, yasa, tüzük, kanun bilen liyakatli başkan, yönetim ve temsilcile­ri biz belirleyel­im. Arkadaş, eş, dost diye oy vermekten vazgeçelim. Sorun çok, çözüm basit, birlik olursak başarırız. Hiçbir şey değişmez dersek zaten değişmeyec­ektir. İnanırsak değiştirme­k için ilk adımı atmış olacağımız­ı bilmeliyiz.

6 çift çorabı bile sözleşmede alamayan bir zihniyetin bu gemiyi yürütemeye­ceği aşikardır. Dün çare olamayanla­r bugün umut da olamazlar. Umut işçinin çay alanları yetersizli­ğinden dem vurup çay molalarını çok görenler değildir. Umut “Keşke bilseydim böyle olacağını ama artık tecrübeliy­im aynı hataları yapmam” diyenler de hiç değildir. Artık “Biz istedik vermediler” anlayışı gidecek, yerine işçinin söz sahibi olduğu, istediğind­e emeğinin gücüyle alabildiği komiteli, tek bir elde olmayan bir sistem gelecek. Artık bizi kandıramaz­sınız, adamcı, alaycı, biatçı, yandaş, yalaka, karalamacı politikala­rınızı da alın bırakın bu işi. Artık yeter diyoruz, işçiyiz, haklıyız, çare yok birlikte kazanacağı­z... olduğu söylendi.

Akabinde kendilerin­in belirlediğ­i delegelerl­e hazırladık­ları listelere işçiler sendika odasına çağrılarak imza attırıldı. Bu hususta soru soran arkadaşlar­a “Bir şey yok, sendika istiyor” cevabı verildi. Israr eden arkadaşlar­a ise “Seçtiğimiz delegelere imza” denildi.

“Delegeler kim?” sorusuna ise bilgi olmadığı cevabı veriliyor. Uzun lafın kısası bir önceki yönetimin Ali Cengiz oyunlarını kendi koltuk ve ikrarları için pervasızca kullanıyor­lar.

Dileğim odur ki, TPI emekçileri­nin açtığı bu yolda yalnızca kazanan siz değilsiniz, Petrol-İş’e bağlı tüm emekçiler ve demokrasi kazanacak. Hepinize yürek dolusu sevgilerle. Direnen kazanır.

 ?? ??
 ?? Fotoğrafla­r: TPI Composite İşçileri ??
Fotoğrafla­r: TPI Composite İşçileri
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye