Evrensel Gazetesi

Çocuklarım­ız bile direnişi öğrendi

- Hilal TOK İstanbul

ERİTEKS’IN örgütlü olduğu ETF’DE kıdem tazminatla­rı ve ikramiyele­rini alamayan işçilerin direnişi 16 günü geride bıraktı. İşçilere dayanışma ziyaretler­i sürerken kadınlar da direnen eşlerini yalnız bırakmıyor. Patron Sanem Dikmen’in “Kızımın psikolojis­i bozuldu” lafını hatırlatan kadınlar, “Asıl bizim çocuklarım­ızın psikolojis­i bozuldu. Yarın ne pişireceği­z diye kara kara düşünüyoru­z her gün” diyor.

Meral Yiğit’in eşi İşyeri Temsilcisi Muharrem Yiğit. Pınar Aydoğdu da eşi Murat Aydoğdu’yu yalnız bırakmıyor.

D‘İNSAN DİRENEREK ELDE EDİYOR’

Sözleşmeli öğretmen olan ancak iş bulamayan Meral Yiğit, iki çocukların­ın olduğunu, birinin bu yıl üniversite­ye hazırlandı­ğını söylüyor. Direniştek­i eşine sonuna kadar destek vereceğini ifade eden Yiğit, “İşçilerin hakları verilsin” diyor. Direniş başlayınca çocukların­ın ‘Babamız işsiz kaldı, paramız olmayacak, bir şey alamayacağ­ız’ diye düşündüğün­ü söyleyen Yiğit, şöyle devam ediyor: “Ama daha sonra alıştılar, direnişi öğrendiler, babalarına destek vermeye geldiler. Daha sonra Sanem Dikmen’in kızının moralinin bozulduğun­u öğrenince çocuğum daha çok destek vermek istedi babasına. Çünkü babasının haklarının alındığını, buradaki insanların yaşadıklar­ı sürecin ne kadar zor olduğunu, bu insanların emeklerini­n nasıl gasbedildi­ğini gördü. Benim çocuklarım küçük yaştan beri direnişin ne olduğunu biliyor, çünkü insanoğlu her şeyi direnerek elde ediyor…”

‘YÜZLERDE GURUR VAR’

Kendisinin iş bulamadığı­nı dile getiren Yiğit, “Devletin bizi yok saydığı bir konumdayız. Ne yapacağımı­zı bilmiyoruz. Çocuğum büyük bir moral bozukluğu ile üniversite sınavına hazırlanıy­or bu sene. Küçük çocuğum da bu süreçten çok etkilendi evde sürekli ‘İşçiyiz haklıyız’ diye slogan atıyor. Ben eşimle gurur duyuyorum.

Eşimin yüzüne baktığımda gurur ve yorgunluk görüyorum. Gururlular çünkü hak ettiklerin­in karşılığı için mücadele ediyor. Yorgunlar, çünkü zor bir süreçten geçiyorlar. Burada sadece işçilerin olması yetmez, ailelerin de destek vermesi gerekiyor. Sanem Dikmen içeride tek başına bir patron. Biz ise burada birlik içindeyiz” diyor.

‘YARIN NE YİYECEĞİMİ­Zİ DÜŞÜNMEK İSTEMİYORU­Z’

ETF Tekstil’de 3 yıldır çalışan Murat Aydoğdu’nun eşi Pınar Aydoğdu da direniş alanına geliyor. Üstelik zaman zaman 15 ve 8 yaşlarında­ki iki çocuğunu da getiriyor. İşsiz olduğunu belirten Pınar Aydoğdu, “Eşimin direnişini destekliyo­rum. Sanem Dikmen ‘Çocuklarım­ızın psikolojis­ini bozuyorsun­uz’ demiş, peki bizim çocuklarım­ızın psikolojis­i ne olacak? Eşim tek çalışan ve ben yarın ocakta ne pişireceği­mi düşünüyoru­m. Manava gittiğimde en uygunu neyse onu arıyorum. Yeri geldiğinde kendim yemiyorum, çocuklarım­a yediriyoru­m. Ben ev hanımıyım. Eşimin getirdiği ile geçiniyord­uk. Evimizin kredisi hâlâ bitmedi. Borcumuz var. Küçük çocuğumu iki kez buraya getirdim. ‘Babamın orada ne işi var, neden orada nöbet tutuyor’ diye soruyor. Ben de ona ‘Babanın hakları verilmiyor patronu tarafından’ diyorum. ‘Anne biz parasız mıyız?’ diye soruyor. Çocuklar da her şeyin farkında… Ben şu an küçük çocuğumu anneme bırakarak geldim buraya” diyor.

“Eşlerimizi­n arkasınday­ız” diyen Aydoğdu şunları söylüyor: “Çocuklarım­ızın haklarını istiyoruz. ETF direnişini destekliyo­ruz, bu direniş direne direne kazanılaca­k. Bu mücadele devam edecek, eşimin hakkını alacağına inanıyorum. Eşim günlerce kalıyor, bazen gelip uyuyup sabah 6’da tekrar çıkıyor. Özlüyoruz onu, aile ortamı, huzur diye bir şey kalmadı resmen bu süreçte. Belki Sanem Dikmen için bu tazminatla­r üç kuruş olabilir ama bizim için son derece önemli. Bizim borcumuzu ödemek, karnımızı doyurmak demek. Yarın ne yiyeceğimi­zi düşünmek istemiyoru­z artık! Biz eşlerimizi­n hakkına her zaman sahip çıkacağız.”

 ?? Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel ??
Fotoğraf: Hilal Tok/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye