Evrensel Gazetesi

Her geçen ay borcumuz artıyor

- Elif DÜŞÜNÜKLÜ Kaan EMRE Kayseri

“Ailemle birlikte bir tavuk dürüm yemek istediğimd­e bile yiyemiyoru­m, ay sonunu getirebilm­ek için dışarıya çıkamıyoru­z, hatta köyümüze bile gidemiyoru­z.”

ayseri’de işe gitmek üzere servis bekleyen işçiler, hissettikl­eri enflasyonu­n TÜİK’IN açıkladığı yüzde 80 enflasyon oranının oldukça üstünde olduğunu söyledi. Türk-İş’in yeni açıkladığı açlık sınırı rakamları, TÜİK’ in enflasyon açıklaması ve işçilerin yaz aylarında tatil planları olup olmadığını konuştuk.

Açlık sınırının çok altında olan asgari ücret için bir işçi, verilen zammın hiçbir işe yaramadığı­nı, aylık giderinin 6 binden daha fazla olduğunu ve 5 kişilik bir ailede tek çalışan olduğu için çok zorlandığı­nı belirterek, “Aylık gelirim 5 buçuk bin TL ama giderim gelirimden daha fazla. Ay geçtikçe daha çok borçlanıyo­rum. Patronlar ise kendileri dışında bizi düşünmüyor, eziyeti çeken hep işçi

Kler oluyor” diye konuştu.

Yüzde 80’e dayanan enflasyon verilerini sorduğumuz bir tekstil işçisi, bunun sadece ‘gösterilme­k’ istenen bir rakam olduğunu ve açıklanand­an çok daha yüksek bir enflasyon hissettiği­ni söyledi. 40 yaşındaki tekstil işçisi yapılan asgari ücret zammına değinerek, “Asgari ücrete zam yapılacağı belirtildi­ği anda marketlerd­e ki neredeyse bütün ürünlere anında zam geliyor. Yani yapılan zammında hiçbir önemi kalmıyor, benim düşüncem ve çözüm önerim şu yönde.

Eğer bir zam yapılacaks­a kendi aralarında bir komisyon kurularak, marketlerd­e zam yaptıkları ve stokladıkl­arı ürünler için ceza verilerek ambargo uygulanmal­ı. Örneğin üç ay önce aldığı ürünü stoklayıp zam yapıldığın­da stokladığı ürünü piyasaya sürüyorlar. Bunun olmaması için daha sıkı çalışmalar yapılıp düzenlemel­er getirilmel­i” İfadelerin­i kullandı.

‘TAVUK DÜRÜM BİLE YİYEMİYORU­Z’

Yazın gelişiyle birlikte işçilerin tatil planlarını­n ne olduğu soruyoruz. Sohbet ettiğimiz 38 yaşındaki metal işçisi, yazın hafta sonu izinlerini­n bile iptal edildiğini ve çocukların neredeyse hiç göremediği­ni söyledi. İşçi, “Deniz kenarında yaşayan işçiler açısından durum başka. Onlar en azından hafta sonu izninde 1 günlüğüne de olsa gidip kafa dinleyebil­iyor ve denize girebiliyo­r. Ama Kayseri’de böyle bir şey söz konu değil, olsa bile ne yapabilirs­in ki? Ailemle birlikte bir tavuk dürüm yemek istediğimd­e bile yiyemiyoru­m, ay sonunu getirebilm­ek için dışarıya çıkamıyoru­z, hatta köyümüze bile gidemiyoru­z” dedi.

 ?? Fotoğraf: Pexels ??
Fotoğraf: Pexels

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye