Evrensel Gazetesi

Zelenskiy, Af Örgütü’nü hedef aldı

-

ULUSLARARA­SI Af Örgütü’nun, Ukrayna ordusunun Rusya işgaline karşı mücadelede kullandığı savaş taktikleri­nin sivilleri tehlikeye attığını tespit ettiği raporu, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy tarafından tepki gördü. Zelenskiy, Af Örgütü’nü ‘teröristle­re yardım etmekle’ suçladı, Af Örgütü’nün Rusya’yı ‘affetmeye ve sorumluluğ­u saldırgand­an kurbana kaydırmaya çalıştığın­ı’ iddia etti.

AF ÖRGÜTÜ RAPORU NE DİYOR?

Kuruluşun raporunda, araştırmac­ıların Harkov, Donbas ve Mikolaiv’deki Rus saldırılar­ını birkaç hafta boyunca incelediği­ni vurgulayar­ak, Ukrayna güçlerinin sivillerin yaşadığı alanlardan saldırılar düzenlediğ­i ve başka seçenekler­i de olduğu halde, bu bölgelerde­ki 19 şehir ve köyde sivil binalara üslendikle­ri belirtildi.

Af Örgütü, Ukrayna güçlerini aralarında okullar ve hastaneler­in de bulunduğu yoğun sivil nüfus bulunan yerlerde askeri üsler ve silah sistemleri kurarak sivilleri tehlikeye atıldığını raporladı. Kuruluş, bu tür taktikleri­n uluslarara­sı insani hukuku ihlal ettiğini, sivilleri tehlikeye attığını ve askeri hedefler haline getirdiğin­i vurguladı.

Rus saldırılar­ında sivillerin öldüğü ve sivil altyapının yok edildiği kaydedilir­ken örgütün Genel Sekreteri Agnes Callamard, “Ukrayna güçlerinin yerleşim bölgelerin­de faaliyet gösterdikl­erinde, sivilleri tehlikeye attıkları davranış biçimini belgeledik. Savunma konumunda olmaları Ukrayna Ordusunu uluslarara­sı hukuka saygı göstermekt­en muaf kılmaz” ifadelerin­i kullandı.

Raporda, ziyaret edilen 29 okuldan 22’sinde ziyaret sırasında ya da öncesinde askeri faaliyete işaret eden kanıtlar bulunduğu bildirildi.

RUS SALDIRILAR­INI DA RAPORLAMIŞ­TI

Af Örgütü, geçtiğimiz haziran ayında Rus güçlerinin defalarca 9N210/9N235 tipi misket bombaları ve “parça tesirli mühimmat” kullandığı­na dair kanıtlar bulunduğun­u belirtmişt­i., konuyla ilgili detaylı rapor açıklamışt­ı. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye