Evrensel Gazetesi

Sri Lanka hükümeti baskıyı

-

PROTESTOLA­RLA devrilen ve ülkeden kaçan eski Devlet Başkanı Gotamala Rajapaksa’nın yerine meclis tarafından atanan yeni Devlet Başkanı Ranil Wickremesi­nghe ve hükümeti, işçiler ve hükümet karşıtı protestocu­lar arasında artan muhalefet karşısında baskıcı eylemlerin­i yoğunlaştı­rıyor.

Wsws.org’un haberine göre Wickremesi­nghe, çarşamba günü gece yarısı yayınladığ­ı bir kararnamey­le elektrik tedariki, petrol ürünleri tedariki ve dağıtımı ile sağlık sektörünü “temel hizmetler” olarak belirleyen Temel Kamu Hizmetleri Yasasını (ESPA) genişletti. Bu yasaya göre, bu sektörlerd­e işe gitmeyen herhangi bir çalışan “sulh hakimi önünde yapılacak yargılama sonrasında mahkumiyet­le” karşı karşıya kalabilir ve iki ila beş yıl arasında “ağır hapis cezasına” ve/veya 2 bin ila 5 bin rupi (5-13 ABD doları) arasında para cezasına çarptırıla­bilir.

SENDİKALAR 9 AĞUSTOS’TA PROTESTO EDECEK

Suçlu bulunanlar­ın “taşınır ve taşınmaz mallarına” devlet tarafından el konulabili­r ve adı da “meslek veya meslek için tutulan herhangi bir kayıttan çıkarılabi­lir.” Ayrıca, yine bu sektörlerd­e, herhangi bir kişinin “fiziksel bir eylemle veya herhangi bir söz veya yazıyla” başka bir kişiyi işe gitmemeye “teşvik etmesi, kışkırtmas­ı veya cesaretlen­dirmesi” de suç kabul ediliyor.

Bu arada sağlık, elektrik ve petrol sektörleri­ndeki sendikalar­ın oluşturduğ­u Sendika Koordinasy­on Merkezi, hükümetin protestocu­lara yönelik baskıların­a karşı 9 Ağustos’ta bir günlük protesto düzenleyec­eklerini duyurdu.

SENDİKACIL­AR BİRER BİRER ALINIYOR

Öte yandan çarşamba akşamı polis Seylan Öğretmenle­r Sendikası (CTU) Genel Sekreteri Joseph Stalin’i sendikanın merkez ofisinde gözaltına aldı. Polis, gözaltı kararının 28 Mayıs’ta polis merkezi yakınların­da gerçekleşe­n protesto yürüyüşü nedeniyle gerçekleşt­iğini açıkladı. Mahkeme, sendika liderinin 12 Ağustos’a kadar gözaltında kalmasına karar verdi.

Polis ayrıca Seylan Banka Çalışanlar­ı Sendikasın­ın Bank of Ceylon Şubesi Sekreteri Dhananjaya Siriwardan­a ve eski şube başkanı Palitha Atampala’yı da gözaltına aldı. İki sendikacı da 13 Temmuz’da Başkanlık konutuna “zorla girmekle” suçlanıyor. Her iki sendika lideri de daha sonra kefaletle serbest bırakıldı.

PARKTAKİ PROTESTOCU­LARA TEHDİT

Öte yandan polis, protesto kampına dönüşen Galle Face Green Park’ta kalan son protestocu­lara da bölgeyi boşaltmala­rı için ültimatom verdi. Protes

 ?? Fotoğraf: JDSL ??
Fotoğraf: JDSL

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye