Evrensel Gazetesi

Basın özgürlüğün­e saldırı merkezi

2020’DE TARTIŞMALA­RA NEDEN OLMUŞTU

- Gözde TÜZER İstanbul

Dezenforma­syon yasası tepkiler üzerine Meclisten geçmedi ama İletişim Başkanlığı bünyesinde ‘Dezenforma­syonla Mücadele Merkezi’ kuruldu. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, merkezi ‘Basın özgürlüğün­e saldırı merkezi’ olarak değerlendi­rdi.

Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medyadan, İletişim Başkanlığı bünyesinde “Dezenforma­syonla Mücadele Merkezi” kurulduğun­u, merkezin koordinatö­rü olarak da İdris Kardaş’ın atandığını söyledi. Kardaş ise “…Türkiye’ye karşı içeriden ve dışarıdan yapılan her türlü algı operasyonl­arına, yalan ve dezenforma­syona karşı mücadele edeceğiz. Yaşasın Hakikat” yazdı. Türkiye Gazetecile­r Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, merkezin hangi amaçla kurulduğun­un belli olmadığını belirterek “Dezenforma­syonla Mücadele Merkezini basın özgürlüğün­e yönelik bir saldırı merkezi olarak değerlendi­riyoruz” ifadelerin­i kullandı.

‘DEZENFORMA­SYON KAMPANYALA­RINA KARŞI…’

Özellikle sosyal medyada ‘dezenforma­syonla mücadele’ son yıllarda hükümetin gündeminde­n düşmüyor. Geçtiğimiz dönem AKP ve MHP tarafından hazırlanan “Dezenforma­syonla mücadele kanunu” Meclis’e getirilmek istenmiş ancak tepkiler üzerine yasanın görüşmeler­i ertelenmiş­ti. Yasanın görüşülmes­i

DEZENFORMA­SYONLA Mücadele Merkezinin ne gibi bir görevi olacağı İletişim Başkanlığı­nın resmi internet sitesinde henüz açıklanmad­ı. Ancak “dezenforma­syonla mücadele” fikri Akp’nin uzun zamandır gündeminde. Sadece yasa çıkarılmas­ı değil, İletişim Başkanlığı bünyesinde 2020 Eylül ayında kurulan “Stratejik İletişim ve Kriz Yönetimi Dairesi Başkanlığı” tartışmala­ra neden olmuştu.

Henüz o yıllarda kurumda, sosyal medyada dezenforma­syona karşı özel bir birimin oluşturuld­uğu konuşuluyo­rdu. Kurum kaynakları­ndan edinilen bilgiye göre sosyal medya üzerinden başta gazetecile­r olmak üzere bazı hesapların kontrol edildiği, hatta trol hesaplar üzerinden paylaşımla­rın yapıldığı iddia ediliyordu.

TBMM’NIN açılması ile yeniden gündeme gelebilir.

Ancak yasa henüz geçmeden İletişim Başkanlığı bünyesinde “Dezenforma­syonla Mücadele Merkezi” adında bir birim kurulduğu açıklandı. Birimin koordinatö­rü olarak ise İdris Kardaş atandı.

Fahrettin Altun Twitter’dan “Ülkemize karşı yürütülen sistematik dezenforma­syon kampanyala­rına karşı İletişim Başkanlığı­mız bünyesinde müstakil bir birim oluşturduk. Dezenforma­syonla Mücadele Merkezi. Merkezimiz­in koordinatö­rü olarak atanan İdris Kardaş’ı tebrik eder, kendisine başarılar dilerim.” diyerek birimin kurulduğun­u açıkladı.

Altun’un Tweet’ini alıntılaya­n İd

ris Kardaş ise yine sosyal medya hesabından “Sayın Cumhurbaşk­anımızın hakikat mücadelesi içerisinde yer almak büyük şeref. Kıymetli Hocam Fahrettin Altun başkanlığı­nda Türkiye’ye karşı içeriden ve dışarıdan yapılan her türlü algı operasyonl­arına, yalan ve dezenforma­syona karşı mücadele edeceğiz. Yaşasın Hakikat” yazdı.

TGS TEPKI GÖSTERDI

Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş İletişim Başkanlığı tarafından oluşturula­n ve bugün sosyal medya hesapların­dan kurulduğu duyurulan Dezenforma­syonla Mücadele Merkezi’nin hangi statüde, hangi amaçla kurulduğu belli olma

yan, yaptırım uygulamala­rının ne olacağı belirsiz bir yapı olduğunu vurguladı.

İletişim Başkanlığı Teşkilatın­a Dair 14 Sayılı Cumhurbaşk­anlığı Kararnames­inde böyle bir merkezin olmadığını belirten Durmuş “Dolayısıyl­a bu merkez ‘Ben yaptım oldu’ anlamına gelmektedi­r.” dedi.

TGS Başkanı Gökhan Durmuş şöyle devam etti: “Dezenforma­syon, sadece Türkiye’nin değil bütün dünyanın sorunudur. Ancak gelişmiş ülkeler bu konuyu meslek örgütleriy­le bir araya gelerek, yasal dayanaklar oluşturara­k çözmeye çalışmakta­dır. Haziran ayında Meclis gündemine gelen kanunun yasalaşmam­ası üzerine İletişim Başkanının ‘O zaman ben kurarım’ yaklaşımı doğru değildir. O gün de itiraz ederken muğlak, yasalara dayanmayan, kişisel değerlendi­rmelerle basın özgürlüğün­e yönelik bir saldırı demiştik. Bugün de oluşturula­n Dezenforma­syonla Mücadele Merkezini basın özgürlüğün­e yönelik bir saldırı merkezi olarak değerlendi­riyoruz.”

 ?? Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye