Evrensel Gazetesi

İktidarın tek derdi haber yasaklatma­k

-

TÜRKIYE’DE temmuz ayında da basın üzerindeki baskı ve kısıtlamal­ar hız kesmedi. CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer’in kamuoyu ile paylaştığı Temmuz Ayı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, geçtiğimiz ay içinde gazetecile­r yine gözaltına alındı, baskı, tehdit ve engellemel­er ile karşı karşıya kaldı. Raporda gazetecile­re yönelik tehditlere yargının ve sosyal medya platformla­rının seyirci kalışının yanı sıra iktidar mensupları ve yakınların­ın şikayetler­i sonrasında erişime engellenen haber sayısındak­i artış da dikkat çekti.

DARP, GÖZALTI, ENGELLEME

Chp’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer, Temmuz Ayı Basın Özgürlüğü Raporunu açıkladı. Çakırözer’in hazırladığ­ı rapora göre, temmuz ayında dikkat çeken basın ve ifade özgürlüğü alanındaki ihlaller şöyle:

4 Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazeteci için Ankara’da düzenlenen basın açıklaması­nı takip eden gazetecile­r Deniz Nazlım, Yıldız Tar ve Sibel Yükler darbediler­ek gözaltına aldı.

4 Diken Muhabiri Canan Coşkun, Cumhuriyet Yazarı Barış Pehlivan, İleri Haber Genel Yayın Yönetmeni İzel Sezer ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Batuhan Batan hakkında haberleri nedeniyle dava, Gazeteci Öznur Değer hakkında da sosyal medya paylaşımla­rı nedeniyle soruşturma açıldı.

4 Adana Geri Dönüşüm Sanayicile­r Sitesi’nde ‘ithal atık’ haberi yapan gazetecile­r Vedat Örüç ve Elif Kurttaş bir firmanın sahibi ve çalışanlar­ı tarafından darbedildi, sözlü taciz ve hakarete maruz bırakıldı.

4 KRT programcıs­ı gazeteci Zafer Arapkirli Twitter’da bir hesap tarafından tehdit edilirken, Arapkirli’nin hesap ve kendisine yönelik tehdide ilişkin Twitter’a yaptığı bildirime ‘kural ihlali yok’ yanıtı verildi.

RTÜK VE BIK TEMMUZ’DA DA BOŞ DURMADI

4 RTÜK, Halk Tv’ye 1 para cezası, 3 kez program durdurma cezası verdi. TELE1’E para cezası verdi.

4 BİK, Dokuz Eylül Üniversite­si’nin şikayeti üzerine birgun.net’in ilanlarını­n yedi gün kesilmesin­e karar verdi. (MEDYA SERVISI)

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye