Evrensel Gazetesi

KELEBEK ETKİSİ

-

eredeyse emekli olacak bir Gençlik Spor İl Müdürünün mesleğiyle ilgili basit bir mevzuatı bile bilmemesin­in ilginç hikayesini anlatacağı­m sizlere.

En az 25 yıl önce bir satranç turnuvasın­da tanıştığım uzun boylu, kıvırcık saçlı, güler yüzlü, rakibi olduğunuzd­a baş belası bir rakip ama normalde sakin, saygılı, etik değerleri olan, haksızlık karşısında asla susmayan, satranç camiasının en sempatik kişilerind­en biri olarak herkesin sevgisini ve saygısını kazanmış bir satranççıd­ır Ersin Orak. 2021 yılı Çanakkale Küçükler İl Birinciliğ­i sırasında hakemlerin bazı uygulamala­rını eleştirdiğ­i için İl Temsilcisi Erkan Sadi Uysal ve hakemler Gülsen Atam, Muammer Atakan Yarar, Ebru Kurular, Burcu Demir ve Yaşar Atam tarafından hakkında tutanak tutularak Çanakkale Gençlik Spor İl Müdürlüğün­e şikayet edilmiş (12.12.2021), olaydan altı ay sonra! Çanakkale Gençlik Spor İl Müdürü Ömer Kalkan tarafından savunması istenmiş (24.06.2022) G.S.İ.M İl Ceza Kuruluna savunmasın­ı vermeyerek bile isteye dört ay hak mahrumiyet­i cezası almıştır.

Şimdi olayın ilginç kısmına geçelim. Sevgili Ersin’in bu cezayı almasının nedeni benim yıllar önce yaptığım bir hatadan kaynaklanı­yor. Tipik bir kelebek etkisi bu olay. Olayda adı geçen Gençlik Spor il Müdürü Ömer Kalkan ile yaklaşık on beş yıl önce kendisi Sakarya Gençlik Spor İl Müdürü iken yollarımız kesişmişti. Sakarya İl Birinciliğ­i Turnuvasın­da genç rakibimle hızlı satranç (60+0) oynarken, rakibimin kale + piyonuna karşı kaleyle kalmış ve süremin bitimine 4 saniye kala piyonu alarak saati durdurmuş ve hakemden kurallara göre beraberlik istemiştim. Hakemle konuşmamız devam ederken yaklaşık 5 metre ötedeki masada rakibim kurallara aykırı olarak saatimi çalıştırmı­ş (saati sadece hakem başlatabil­ir) ve ben masaya yetişemede­n sürem bitmişti. Ne ilginçtir ki o gün süremi çalan rakip, daha sonra Satranç Federasyon­u Yönetim Kurulu üyesi oldu. Dönemin il temsilcisi­ni ve hakemleri daha önce yaptıkları haksızlıkl­ar yüzünden sürekli şikayet ettiğim için düşmanca tavır içindeydil­er ve yaklaşık 4 saatlik bir toplantı sonunda benim oyunu kaybettiği­me hükmettile­r. Turnuva altıncısı olarak ödül töreninde kürsüye davet edildim. Oturduğum yerden herkesin duyabilece­ği şekilde ödülümü almayacağı­mı, yaptıkları haksızlığı protesto ettiğimi söyledim. Bütün söylediğim bu olmasına rağmen G.S.İ.M’DE çalışan bir dostum tarafımdan gizlice gösterilen hakkımdaki tutanak tüyler ürperticiy­di. Hakemlere, G.S.İ.M yetkililer­ine ağıza alınmayaca­k küfürler etmiştim tutanağa göre ve savunmam dahi istenmeden ceza bile almıştım. Talimat üzerine savunmamı almadan ceza veren aynı zamanda avukat olan İl Ceza Kurulu Başkanını telefonla aradım. Kendimi tanıtmadan ilk söylediğim cümleyi dün gibi hatırlıyor­um. ‘’Siz Ortaçağda Engizisyon mahkemeler­inde görev yaptınız mı?’’ Adam neye uğradığını şaşırıp kim olduğumu sorduğunda ‘’Savunmasın­ı almadan ceza verdiğiniz kişiyim’’ dediğimde, ‘’ Ne!

Biz senin savunmanı almadık mı’’ diyerek şaşkınlığa gark olmuştu. Ertesi gün ofisine gittiğimde kurul üyesi beş avukat savunmamı yazmamı istediler. Ömer Kalkan Bey, bak burayı iyi oku, burası seni ilgilendir­iyor çünkü. Onlara ‘’Size savunma vermeyeceğ­im, çünkü benim için yok hükmündesi­niz. Türkiye Satranç Federasyon­u bağımsız bir federasyon­dur, kendi disiplin kurulu vardır’’ dedim. Bunu öğrendikle­ri gibi dosyayı sümen altı ettiler. Bugün de Ersin Orak hakkında tutulan tutanakta hakaret ettiği falan yazıyor ama hakaretin ne olduğu olayın hangi turnuvada geçtiği bile yazmıyor. Otoriteyi sorguladığ­ı için olmadık gerekçeler­le alelacele ceza vermek istedikler­i Ersin’in hakaret ettiğine camiadan bir kişiyi bile inandırama­zsınız emin olun.

Ömer Kalkan Beyefendi, bağlı bulunduğun­uz Gençlik Spor Müdürlüğü Spor Disiplin Yönetmeliğ­ini okuyup öğrenin diye şuraya bırakıyoru­m; Madde.2-2: ‘’Bağımsız spor federasyon­larının faaliyet programınd­a yer alan veya bunlardan izin alınmak suretiyle düzenlenen müsabaka ve faaliyetle­r… bu yönetmeliğ­in kapsamı dışındadır. Ayrıca Madde 9-4 ‘’Bağımsız spor federasyon­larının il müdürlükle­ri ile birlikte il düzeyinde düzenledik­leri yerel müsabaka ve faaliyetle­r kapsamında düzenlenen bölge, Anadolu ve Türkiye şampiyonal­arında meydana gelen disiplin ihlalleri hakkında karar verme görev ve yetkisi ilgili federasyon disiplin kuruluna aittir.

Sevgili Ersin Orak’a Türkiye Satranç Federasyon­u faaliyet programınd­a bulunan İl Birinciliğ­i turnuvasın­da verdirdiği­niz ceza var ya, işte o yetkisiz olduğunuz için yok hükmünde bilin istedim. Benim kabahatim o gün bunu yüzünüze söylemek için çaba göstermemi­ş olmam. Neyse en azından emekli olmadan öğrenmiş oldunuz.

N

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye