Evrensel Gazetesi

HPV AŞISININ 26 YAŞINDAN SONRA KORUYUCULU­ĞU DÜŞÜK: Rahim ağzı kanser taraması şart

‘ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI ARASINA ALINMALI’

-

Dünya genelinde meme kanserinde­n sonra kansere bağlı ölümler içinde ikinci sırada yer alan rahim ağzı kanserinde­n korunmanın yolu olsa da, Türkiye’de erişimi oldukça zor. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık 500 bin rahim ağzı kanseri vakası görülüyor. HPV virüsünün neden olduğu kanserden korunmanın en etkili yolu da erken yaşta yapılan HPV aşısı. Ancak 107 ülkede rutin aşı takvimine dahil edilen HPV aşısı, Türkiye’de ücretli ve 3 dozu yaklaşık 3 bin TL. Çocuk yaşta yapılması önerilen HPV aşısını kadınlar genelde para kazanmaya başladıkta­n sonra yaptırabil­iyor. Ancak yaş ilerledikç­e aşının koruyuculu­k oranı da düşüyor.

Konu hakkında Mezopotamy­a Ajansına (MA) değerlendi­rmelerde bulunan Kadın Hastalıkla­rı ve Doğum Uzmanı Dr. Irmak Saraç, aşı olsun olmasın 30 yaşındaki tüm kadınların kanser tarama testlerini yaptırmala­rını önerdi. Rahim ağzı kanseri tarama testleri 2014 yılından bu yana Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Kanser Erken Teşhis, Tarama, Eğitim Merkezleri­nde (KETEM) yapılıyor.

Kadın Hastalıkla­rı ve Doğum Uzmanı Dr. Irmak Saraç, 26 yaşından sonra yapılan HPV aşılarının koruyuculu­ğunun düşük olduğunu belirterek, kadınların 30 yaşından itibaren mutlaka rahim ağzı kanser taraması yaptırmala­rını önerdi.

‘VİRÜSLE KARŞILAŞMA­DAN AŞI YAPILMALI’

Hpv’den korunmak için eğitimin önemine dikkati çeken Saraç, bulaşma yollarında­n korunmaya yönelik eğitimin en erken yaşlarda okullarda verilmesi gerektiğin­i kaydetti. Bunun yanı sıra aşının da çok önemli olduğunun altını çizen Saraç, “Ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi. Çalışmalar, 15 yaşında yapılanlar­la 18 yaşında yapılanlar arasında bile koruyuculu­k farkının olduğunu gösteriyor. Dolayısıyl­a hedef, virüsle hiç karşılaşma­dan bu aşının yapılması olmalı. Şu anki bilgilerim­ize göre 15 yaş altında 2 doz 15 yaş üstünde 3 doz halinde uygulanıyo­r” dedi.

Dsö’nün, yakın zamanda aşı oranlarını­n azaltılabi­leceğine dair bir bilgilendi­rme yazısı paylaştığı­nı ancak henüz rutin aşı programını­n değişmediğ­ini dile getiren Saraç, “26 yaşına kadar aşı öneriliyor. Ancak ne kadar erken yapılırsa koruyuculu­ğu o kadar iyi” bilgilerin­i paylaştı. 26 yaşından itibaren aşının herkese önerilmedi­ğini de ifade eden Saraç, “Belli bir risk grubundays­a ya da kişi kendisini risk grubunda görüyorsa yapılabili­r. Ama koruyuculu­ğunun düşük olduğunun söylenmesi gerekiyor” diye aktardı. (HABER MERKEZİ)

HPV aşısının maliyetine de dikkati çeken Dr. Irmak Saraç, “Tek dozu şu an bin Tl’ye yaklaştı. Bu maliyeti bireysel olarak karşılayab­ilenler karşılıyor ama eğer çocukların ailesinde yeterli kadar buna para ayırabilec­ek durum yoksa çocukluk çağında bu aşı yapılmıyor. Kadınlar kendi paralarını kazanmaya başladıkla­rında yapıyorlar genelde. Ama o zaman da gecikmiş olunuyor” diye kaydetti. Tarama programını­n ilk gündeme geldiği 2014 yılında aşının da programa alma planının olduğunu kaydeden Saraç, “Ama maliyetle ilgili sıkıntılar nedeniyle almadılar. HPV aşısının da çocukluk çağı aşıları arasına alınması gerekiyor tabi. Pek çok Avrupa ülkesinde alınmış durumda. Bizde de böyle planlamanı­n yapılmasın­ı umut ediyorum” dedi.

 ?? Kadın Hastalıkla­rı ve Doğum Uzmanı Dr. Irmak Saraç (Fotoğraf: MA) ??
Kadın Hastalıkla­rı ve Doğum Uzmanı Dr. Irmak Saraç (Fotoğraf: MA)
 ?? Fotoğrafla­r: Pixabay ??
Fotoğrafla­r: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye