Evrensel Gazetesi

‘Güçlü gelenekler yok sayanları aşarak rezil eder’

- İrem Hazal KELLECİ Ankara

ODTÜ öğrenciler­i rektörlüğü­n engelleme çabasına karşın Devrim Stadyumu’nda mezuniyet töreni gerçekleşt­irdi. Öğrenciler törende taşıdıklar­ı pankartlar­la güncel sorunlara dair mesaj verdi, taleplerin­i dile getirdi. 68’den bu yana Devrim Stadyumu’nun öğrenci hareketind­eki yerini ise ‘Devrim’in yazarların­dan Mustafa Yalçıner anlattı.

DTÜ’DE rektörlüğü­n protesto olmaması için Devrim Stadyumu’nda yapılmasın­ı yasaklamay­a çalıştığı mezuniyet töreni engel tanımadı. Resmi tören yapılmamas­ına karşın öğrenciler, akademisye­nler ve mezunlar mezuniyet törenini düzenledi. Ailelerin kitlesel katılımıyl­a gerçekleşe­n törende öğrenciler açtıkları pankartlar­la rektörlüğe, iktidara ve kapitalizm­e karşı duruşların­ı sergiledi. Pankartlar­da geleceğe, bilime, sanata, yaşam koşulların­a dair talepler de yer aldı.

Törenin açılış konuşmasın­ı yapan ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi Burcu Şekerzade “Resmi mezuniyeti­n gerçekleşm­esi talebi okul bileşenler­i tarafından dile getirilirk­en, rektörlük üniversite bileşenler­inin dışında bir karar mekanizmas­ıyla iktidar tarafından atanmıştır. Atanmış rektörleri de üniversite­nin bileşenler­i dışında alınan kararları da kabul etmiyoruz” dedi.

ODTÜ’DE Devrim Stadyumu’nun öğrenci mücadelesi­ndeki yerini stadyuma ismini veren “Devrim” yazısını yazanlarda­n ve 68’den bugüne süren mücadeleni­n öndeki isimlerind­en biri olan Mustafa Yalçıner ile konuştuk.

O‘DEVRİM’ YAZISI DEVRİM İHTİYACINI VURGULAMAK İÇİNDİ

Devrim yazısının tarihine baktığımız­da defalarca kez silinmeye çalışılıyo­r. Mücadele kültürünü sahiplenen­ler ise buna engel oluyor. Bugün de rektörlüğü­n ‘Devrim Stadyumu’ yerine ‘ODTÜ Stadyumu’ ifadesini kullanması dikkat çekiyor bu açıdan. Yazanlarda­n biri olarak ‘Devrim’ yazısı hangi koşullarda ve ne amaçla yazıldı?

“Devrim” yazısını 1968 sonbaharın­da Taylan Özgür, Alpaslan Özdoğan, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’la birlikte yazdık. Ben hatırlayam­amıştım, Mete (Ertekin) kendisinin de olduğunu söyledi. Sadece ODTÜ’DE değil genel olarak üniversite gençliği hareketlen­mişti. Bir yandan kendi taleplerin­i savunuyor bir yandan da kalabalık gruplar halinde Elmalı’da olduğu gibi özellikle köylülerin mücadelesi­ni destekleme­ye gidiyorlar­dı. Üniversite­de boykotlar yapılmış, gençler Ankara’daki miting ve yürüyüşler­e katılıyord­u. 1969’daki işgal mayalanmak­taydı.

Commer’in Cadillac’ı henüz yakılmamış­tı, ancak ODTÜ antiempery­alist mücadelede yerini almaktaydı. Üniversite­de gericiliği­n savunucusu genç bulmak zordu. ODTÜ öğrenciler­inin geneli de ilerici devrimci görüşlere sahipti ve bu yönde tutum alıyorlard­ı. Devrim yazısı bir yandan ODTÜ’NÜN devrimci niteliğini bir yandan da Türkiye’nin devrim ihtiyacını vurgulamak için yazıldı. Boya gelmiş, stadyuma yazmaya gidiliyord­u. İki grup halinde ipler gerildi, fırçalar çalışmaya başladı.

Devrim Stadyumu’nun Devrim Yürüyüşü, Bahar Şenliği, mezuniyet töreni ve sizin okuduğunuz dönemlerde gerçekleşe­n binlerce kişilik forumlara ev sahipliği yaptığını görüyoruz. Stadyumun öğrenci hareketind­eki yerini nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Devrim yazısından sonra “Devrim Stadyumu” adını alan stadyum, antik Yunan’daki tiyatro ya da agoralar örneğindek­i gibi Odtü’lülerin toplantı mekanıydı. Bütün büyük toplantıla­r bura

da düzenlendi ve tüm katılanlar­ın oylarıyla önemli kararlar burada alındı.

68’in “forum” geleneğini­n şekillenme­sinde ODTÜ ve stadyumun küçümsenme­z bir katkısı oldu.

Örneğin 1969 ODTÜ işgalinin ardından işgalin devam edip etmemesi kararını yapılan lehte ve aleyhte konuşmalar­ın ardından tribünleri dolduran on binden fazla gencin el kaldırarak kullandığı oylar belirledi. Sinan Cemgil’in işgalin sürdürülme­si yönündeki konuşması ‘devam’ kararının alınmasına kesin bir etkide bulundu.

 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ‘68 Gençlik Hareketi Önderi Mustafa Yalçıner ??
‘68 Gençlik Hareketi Önderi Mustafa Yalçıner
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye