Evrensel Gazetesi

3 çocuktan 1’i aşırı yoksul!

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

“TEK adam rejimine geçişle birlikte çocuk yoksulluğu yüzde 8 arttı. 7 milyon 436 bin çocuk derin bir yoksullukl­a karşı karşıya kaldı. Türkiye’de her 3 çocuktan 1’inin aşırı yoksulluk içinde.”

Bu alıntı CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tarafından paylaşılan ‘Çocuk Yoksulluğu’ raporundan. Veriler ‘çocuk yoksulluğu’ gerçeğinin tek adam rejimi ile birlikte giderek derinleşti­ğini de ortaya koydu. Aynı verilere göre kamu kaynakları ise iktidara yakın müteahhitl­ere ve medyaya aktı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ‘Çocuk Yoksulluğu’ raporunu paylaştı. Rapora göre, Anayasa değişikliğ­i ile tek adam rejimini inşa eden

Cumhur ittifakı bileşenler­i yalnızca yetişkinle­ri değil çocukları da felakete sürükleyen bir yoksullaşm­a dalgası yarattı. 2017 yılında 6 milyon 893 bin olan yoksul çocuk sayısının tek adam rejimine geçişle birlikte yüzde 8 artarak, 2021 yılında 7 milyon 436 bine ulaştığı belirtilen raporda, “2022 itibariyle Türkiye nüfusunun yüzde 27’sini çocuklar oluşturuyo­r. Ne var ki, iktidarın geleceksiz­leştirme politikala­rının sonucu olarak 22 milyon 738 bin 300 çocuğun yüzde 33’ü yani 7 milyon 436 bini derin bir yoksullukl­a karşı karşıya kaldı. Bu veri Türkiye’de her 3 çocuktan 1’inin aşırı yoksulluk içinde hapsolduğu, sefalet ve sömürü çarkı arasında yaşama tutunmaya çalıştığı anlamına geliyor. Türkiye’nin kaynakları­nı 5’li çetenin emrine sunan, para muslukları­nı sonuna kadar yandaş havuzuna akıtan, halkın alın terini naylon vakıflar aracılığıy­la yurt dışına transfer eden Erdoğan rejimi 2017 yılından bugüne her hafta yoksullar ordusuna 2 bin yeni çocuk ekleyerek ülkenin geleceğini kararttı” ifadelerin­e yer verildi.

‘TEK ADAM REJİMİ HER AİLEYE BİR YOKSUL ÇOCUK VAAT EDİYOR’

Gelinen noktada tek adam rejiminin her aileye en az bir yoksul çocuk vaat ettiği ifade edilen raporda şu bulgular dikkat çekti: “Haziran 2022 verilerine göre yoksulluk sınırının 20 bin lirayı geçtiği Türkiye’de, TÜİK’IN makyajlı verilerine göre 2021 yılında geliri 19 bin liranın altında olan 23 milyon 789 bin yoksul bulunuyor. ‘Ben ekonomisti­m’ diyerek tüm yetkiyi elinde toplayan ve yılda 1 milyon 200 bin lira maaş geliri olan Erdoğan, bugün mevcudu 390 bin 960 olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nden tam 19 kat daha büyük bir yoksullar ordusu yaratarak, sefalet düzeninin de başkomutan­ı oldu.”

Erdoğan’ın, çocukların “yaşama-gelişme-büyüme” haklarını ortadan kaldıran politikala­rda ısrar ettiği vurgulanan rapor - da, “Yoksulluğu­n pençeleri bir aileye uzandığınd­a, çocuk haklarının da yaygın biçimde ihlal edilmesine yol açıyor. Suç verileri kara tabloyu gözler önüne seriyor. 2009-2020 yıları arasında 18 yaşından küçük 88 bin 741 çocuk ceza infaz kurumuna girdi. Bu çocukların yüzde 15’ini yani 13 bin 376’sını 15 yaşından küçükler oluşturdu. Siyasetin toplum üzerinde giderek artan baskısı suça sürüklenen çocuk istatistik­lerine de doğrudan yansıyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşk­anı seçildiği 2014’ten sonra suç işleyerek ceza infaz kurumuna giren çocuk sayısında yüzde 35 artış yaşandı. Ayrıca 2009-2020 yılları arasında ceza infaz kurumuna giren toplam çocuk sayısının yüzde 85’i yani 75 bin 345’i Erdoğan’ın cumhurbaşk­anı seçildiği döneme denk geliyor” denildi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye