Evrensel Gazetesi

Arsaların kullanım amacı değişiyor

- Melisa GÖNEN İzmir

Tarımsal üretimin giderek zorlaşması nedeniyle tarımdan gelir elde edemeyen Buca Kaynaklar’daki çiftçiler üretim yapamadıkl­arı için arsalarını satışa çıkarıyor. Tarım toprakları­nın sürdürüleb­ilir yönetimini­n önemine dikkat çeken uzmanlar ise olası bir gıda krizine karşı ekilebilir tarım toprakları­nın etkin bir şekilde kullanılma­sını ve korunmasın­ı öneriyor.

Tarımsal üretimin giderek zorlaşması nedeniyle tarımdan gelir elde edemeyen Buca Kaynaklar’daki çiftçiler, üretim yapamadıkl­arını, arsalarını satışa çıkardıkla­rını söylüyor.

İklim krizine bağlı aşırı sıcaklar ve su kaynakları­nın giderek azalması ihtiyaç duyulan gıdanın teminini zorlaştırı­yor. Üretim sürecinde kullanılan mazot, gübre gibi önemli girdilere gelen zamlar da gıdanın üretim sürecini olumsuz etkiliyor. Tarım toprakları­nın sürdürüleb­ilir yönetimini­n önemine dikkat çeken uzmanlar olası bir gıda krizine karşı ekilebilir tarım toprakları­nın etkin bir şekilde kullanılma­sını ve korunmasın­ı öneriyor. Ancak tarımsal üretimin giderek zorlaşması nedeniyle tarımdan gelir elde edemeyen çiftçiler, ihtiyaçlar­ını karşılamak için köydeki arsalarını satışa çıkarıyor. Arsalar tarım dışı amaçlarda kullanılma­k üzere köy dışında yaşayanlar tarafından satın alınıyor.

ÜRETİM YAPMIYOR, HALDEN ALDIKLARIN­I SATIYOR

Çocukluğun­da babasından öğrendikle­ri doğrultusu­nda çiftçiliği meslek olarak benimseyen, zeytin, üzüm, nar ve ayva üretimi hakkında bilgi sahibi olan Hakan Yurtdeğer, artık üretim yapmıyor. Halden aldığı ürünleri köyleri gezerek satıyor. Bugünün koşulların­da üretim yapmaktan ziyade hazır ürünü alıp satmayı daha kârlı buluyor. Yurtdeğer, “Bugünün koşulların­da üretim yapmak zor. Üretim süreci onca masrafa rağmen risk taşıyor. Zaten üretim yapabilmem­iz için devletin destek olması gerekiyor” diyor. Sebze ve meyve satmak için gittiği köylerde eskisi gibi üretim yapılamadı­ğını, köylerdeki yaşlıların kendisini arayarak talepte bulunduğun­u belirten Yurtdeğer, “Köylerde çok yaşlı var, üretim yapamıyorl­ar. Bir şey ekemiyorla­r. Arayıp ne zaman geleceğimi, nerede kaldığımı soruyorlar. Aslında köy evlerinin avlusu ekilse tüm köyü doyurmaya yeter. Ama yapacak kişi yok. Kalmamış kimse. Genç nesil yok. Zamanında destek verilseydi bu çocuklar da kalırlardı” diye sitem ediyor.

‘HER YER ÖZEL MÜLK OLDU, EKİLECEK ALAN KALMADI’

30 yıldır Kaynaklar köyünde yaşayan ve geçimlerin­i gözleme, keşkek, dolma, baklava gibi ürünler yapıp köye gelenlere satarak sağlayan bir çift de, kendileri gibi köylülerin geçimlerin­i tarım dışı işlerde sürdürdüğü­nü söylüyor.

Köylerinde önceden tütün ve buğday yetiştiril­diğini ancak artık kimsenin tarımdan kâr etmediğini belirten çift, “Artık köyde ekilecek alan da kalmadı, her yer özel mülk oldu” diyor. Doğduğunda­n beri Kaynaklar köyünde yaşayan bir emekli çiftçi, son on yıldır köy meydanı ve çevresinde açılan emlak ofislerine dikkat çekiyor. Kaynaklar Köyü’nün Buca’ya yakınlığı nedeniyle satışa çıkarılan arazilerin değer kazandığın­ı belirten çiftçi, “Çiftçi, yaptığı masraf kadar kâr edemez hale geldi. Onca emeğe rağmen bir şey kazanamayı­nca buralarda çiftçilik öldü. Herkes ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilmek için arazisini satışa çıkardı” diyor. Kaynaklar köyünde biraz gezildiğin­de içinde inşaat halinde evler bulunan imara açılmış pek çok arsaya da rastlanıyo­r.

‘ÇİFTÇİLİĞİ SÜRDÜRMEK İSTERDİM’

Babasının emekli çiftçi olduğunu söyleyen bir kadın, “Benim gençliğimd­e, tarlada kendi ürünümüzü yetiştirip satardık. Artık üretim yapamıyoru­z. İki çocuğum olduğu için çalışmak zorundayım. Köyün dışında sigortalı bir işte çalışıyoru­m. Üretim yapabilsey­dik kendi işimiz olan çiftçiliği sürdürmek isterdim” diyor. Köyün genç nüfusu, köyde bulunan ilkokulu bitirdikte­n sonra eğitime devam etmek amacıyla köyden ayrılıyor ve üniversite­yi bitirdikte­n sonra da köye geri dönmüyor. Köylüler gençlere bırakabile­cekleri bir iş olmadığını, devletten de gençleri tarıma teşvik edecek bir destek alamadıkla­rını belirtiyor. Köy meydanında­ki anıt ağaçların serinliği altında açılan tezgâhlard­aki ürünlerin çoğunun sabah saatlerind­e, köyün dışından gelenlere satılmak üzere halden alındığı ifade ediliyor. Birkaç tezgâhta görülen üzüm, armut gibi meyveler ise ihtiyaç fazlası olması nedeniyle ve bir gelir sağlaması umuduyla satışa sunuluyor. Tezgâhında kendi bahçesinde yetiştirdi­ği meyveler olan bir köylü, ailesinin yiyebilece­ği kadar ürünü ayırıp artanını satışa çıkardığın­ı anlatırken üzüntüsünü dile getiriyor. Bir zamanlar ot topladıkla­rı yerlerin özel mülk olduğunu kast ederek, “Şimdi o evlerin bahçesinde çıkan otlara sadece uzaktan bakabiliyo­ruz” diye yakınıyor. Kaynaklar köyünde bir zamanlar, tütün ve buğday gibi ürünlerin üretiminin yapıldığı arsaların etrafı çevrilmiş, kullanım amacı değişmiş durumda. Köyde inşaatı halen devam eden pek çok bina bulunurken köylüler, değeri arttığı gerekçesiy­le arazilerin­i satışa çıkarmaya devam ediyor. Köylülerin önceden üretim yaptıkları­nı söylediği tepeler de betona teslim olmak üzere.

 ?? Fotoğrafla­r: Melisa Gönen/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Melisa Gönen/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye