Evrensel Gazetesi

1 milyon 366 bin tarım arazisi bankalara rehin

-

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanı Murat Kurum, son 5 yılda bankalara rehin bırakılan tarım arazisi sayısının 1 milyon 366 bin 172 olduğunu açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, “Tapu Kadastro Bilgi Sistemine (TAKBİS) göre 2022 Ocak ayı itibariyle ülkemizde bulunan tarım arazisi parselleri arasında son beş yılda bankalara rehin bırakılan parsel ve arazi sayısı kaçtı?” şeklindeki sorusunun Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanma­sını istedi. CHP Milletveki­li Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Kurum, “Bakanlığım­ızın bağlı kuruluşu olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğün­ün, TAKBİS kayıtların­a göre; 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 yılları itibariyle; üzerine rehin tesis edilen taşınmazla­rda, taşınmaz vasfı içerisinde, “Tarla, bağ, incir, kavak, fidan, meyve, meyve, sebze, tarla, çay, bahçe, narenciye, elma, sera, fındık, bahçe, fıstık, pamuk, tütün, pirinç, çeltik, mısır, zeytin” geçen kelimeler sorgulanma­sı neticesind­e, rehin tesis edilen taşınmaz sayısı 1.366.172 olarak belirlenmi­ştir” açıklaması­nda bulundu.

ÇİFTÇİ BORCU BORÇLA DÖNDÜRÜYOR

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer her yurttaş gibi çiftçi ülkemizde ekonomik krizden doğrudan etkilendiğ­ine dikkat çekti. Gürer, “Çok kesim kredi ile dönmeye çalışmakta­dır. Artan yaşam pahalılığı İcra dairelerin­de derdest bulunan dosya sayısı son bir yılda 1 milyon 467 bin adet artarak 29 Temmuz itibariyle 23 milyon 987 bine çıkmış durumdadır. Bu veriler incelendiğ­inde icra takibinde çiftçi borçları önemli bir yer tuttuğu da söylenebil­ir. Çiftçi kredi alıyor. Üretim yapıyor. Gelirini bankaya götürüp borcunu kapatıyor. Borcu borçla döndürüyor. Mazot, ilaç, gübre, tohum, sulama suyu bedellerin­i ödeyip kredi bankada kapatırsa hacize düşmüyor. Aksi durumda haciz ile karşılaşıy­or. Sulama suyu elektrik faturasını ödemeyen çiftçi hemen elektriği de kesildiği için ürün tarlada susuz kalıp yanıyor. Çiftçi tarla var, traktör var. Alan daraltsa da ekime devam ediyor ama borçları döndüremez ise malı mülkü de elden gidiyor” dedi.

‘YALNIZ GÜBREDE BİR YILDA YÜZDE 342 ARTIŞ OLDU’

Gürer”tarım sektörü dolayısıyl­a gıda güvenliği üzerindeki risklerind­e Mayısta bir önceki aya göre yüzde 5,51 oranında artan tarımsal girdi fiyatların­da son bir yıllık artış ise yüzde 123,7 olarak gerçekleşm­esi üretimde oluşan girdi maliyetler­i baskısının da büyük olduğunu belirtti. Rafta ürün ucuzlaması için tohum toprakla buluştuğu anda artan maliyeti düşürmekti­r. Yalnız gübre de bir yılda % 342 artış oldu. Halen taban gübre ki Sonbahar ekimde kullanılac­ak gübre tonu 18.000 TL, çiftçi nasıl alacak diye sordu. Gürer Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ve Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi tarım ile ilgili çizdikleri pembe tabloların gerçeklerl­e örtüşmediğ­ini ve verilerin Çiftçileri­n yaşadığı sorunları gösterdiği­ni söyleyip , rehin tesis edilen taşınmaz sayısı 1.366.172 iken çiftçi sayısı 2 milyon 100 bin civarında ise çiftçi

İse bu durumda çiftçi kredisiz ana para ile üretim yapma şansı olmadığı da görülüyor” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Ömer Fethi Gürer (Fotoğraf: CHP) ??
Ömer Fethi Gürer (Fotoğraf: CHP)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye