Evrensel Gazetesi

TMO dönüm üzerinden 140-150 kg fındık almalı

-

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Aslan Soydan fındık üreticiler­inin mağdur olmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi(tmo)’nun üreticiden daha fazla fındık almasını istedikler­ini söyledi.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Aslan Soydan fındık maliyetini­n iyi hesaplanma­sının önemine dikkat çekerek, “Fındıkta maliyet hesabı her yıl değişiyor. Hem üretimin ne kadar olacağı hem de üretim süresinde yapılan masraflar dikkate alınmalı. Bu yıl farklı bir sezon geçirdik. Gübre, ilaç fiyatları neredeyse her ay değişti. Yüzde 300-400 artışlar oldu. Geçen yıl dekarında 73 kg. üzerinden maliyet hesabı yaptık, bu yıl 106 kg. üzerinde yaptık. Bu farklılıkl­ar maliyet hesabının iyi yapılmasın­ın önemini ortaya koymaktadı­r.” dedi.

‘DEVLET DESTEĞİYLE FİSKOBİRLİ­K DEVREYE GİRMELİ’

Açıklanan fındık fiyatının yetersizli­ği tartışmala­rı sürerken Soydan Tmo’nun fındık alımına da dikkat çekti. Soydan, “Tmo’nun fındık alımındaki kotasının olmaması gerekir. Dönüm üzerinden hesap yapıldığın­da en az 140-150 kg. alması gerekiyor. Bu yılki talebimiz bu oranda olmasını sağlamaktı­r. Tmo’nun aldığı fındık az olursa serbest piyasa üreticiyi zorlar. Fındık politikası­nda ve alımında Fiskobirli­k önemli bir faktör. Ancak uzun yıllar yaşanan sıkıntılar üreticinin Fiskobirli­k’e fındık vermemesin­e neden oldu. Güven zedelendi. Fiskobirli­k’in depo olarak avantajı var. Devlet desteğiyle Fiskobirli­k de devreye girmesi sağlanmalı­dır.” diye konuştu.

ÜRETİCİLER DESTEKLENM­ELİ

Fındık fiyatının önemli olduğunu vurgulayan Soydan, “Fındık fiyatında istikrar olmalı.

Üretici fındığın fiyatını belirlemed­e taraf olmalı. Fındık üzerinden yapılan polemikler­in yararı olmuyor. Fındık üreticiler­ine destek verilmeli. Bu konuda fındık üreticiler­inin taraf olacağı bir politika oluşturulm­alıdır. GSMH’nın yüze biri destek olarak verilmesi yasal zorunluluk. Bunun kimlere nasıl verileceği konusunda doğru politikala­r oluşturulm­alıdır. Ziraat Odaları ve diğer üretici örgütleri bu konuda taraf edilmelidi­r. Şu anda dönüm üzerinden destek var. Ürüne destek olmalı ancak bu konuda da bölgenin coğrafi yapısı da göz önüne alınarak geniş çaplı bir inceleme ve değerlendi­rme yapmak zorunlu. Amaç, üreticiler­imizin mağduriyet­ini gidermek olmalı.” dedi. (ORDU/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye