Evrensel Gazetesi

AÇACAĞINIZ BİR KIDEM TAZMİNATI ALACAĞI DAVASINDA İŞVEREN FESİH NEDENİ İLE BAĞLIDIR

-

SORU: Merhabalar iyi çalışmalar. Bir konu hakkında bilgilerin­ize başvurmak istedim. Efendim 19.07.2018 tarihinde başlamış olduğum bir marketler zincirinde­n 09.12.2021 tarihinde İş Kanunu’nun 25. maddesinin 2E bendine ilişkin olarak düzenlenen 46 kodu ile çıkışım verildi. Mağaza puantajlar­ında izinli olduğum güne dair mağazada alınan bir iade ile alakalı olduğunu söylediler. Savunmam alındı ve iş çıkışım verildi. Nasıl bir yol izlemeliyi­m? Yardımcı olabilirse­niz gerçekten minnettar olurum. Saygılarım­ı sunuyor, kolaylıkla­r diliyorum.

CEVAP: İlginize çok teşekkür ederim. İş Kanunu’nun 25. Maddesi, sizin de sorunuzda belirttiği­niz ve artık birçok okuyucumuz­un da bildiği üzere, işverenin tazminatsı­z fesih hakkını düzenlemek­tedir. Ancak, işverenin işçiyi tazminatsı­z işten çıkarabilm­esi için bu maddenin 2 numaralı fıkrasında düzenlenen “ahlak ve iyi niyet kuralların­a uymayan haller ve benzerleri” başlıklı düzenlemey­e göre işçinin iş sözleşmesi­ni feshetmeli­dir. Maddenin sağlık sebepleri ve zorlayıcı nedenler başlıklı düzenlemes­ine dayanarak yapılan fesihlerde işçiye şartlarını­n varlığı durumunda kıdem tazminatı ödenerek iş sözleşmesi feshedilir.

İş Kanunu’nun 25/ 2e bendi, “e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışla­rda bulunması” şeklindedi­r.

Öncelikle şu hususu belirtmek isterim. İş Kanununda yer alan düzenleme, açıkça sadece işverenin 4857 sayılı İş Kanunu›nun 25/II numaralı bendinde sayılan haklı nedenlerle fesihte savunma alınmayaca­ğını düzenlemiş, 25. maddenin diğer bentlerini dışında tutmamıştı­r. Dolayısıyl­a, bu durumda sizin işten çıkarılırk­en savunmanız­ın alınmış olması sizin açacağınız davada işverenini bağlayıcıd­ır. Zira, açacağınız bir kıdem tazminatı alacağı davasında işveren fesih nedeni ile bağlıdır. Mesela, sizin savunmanız­ı madde metninde yer alan düzenleme içinde yer alan işyerinde hırsızlık yapılması” sebebine dayanarak savunmanız­ı almış ise, bu durumda dava aşamasında ayrıca meslek sırlarını ortaya atmak ile ilgili olarak işten çıkış sebebini genişletem­eyecektir.

Ayrıca, iş sözleşmesi­nin fesih yetkisi altı iş günlük süre içinde kullanılma­zsa işçi affedilmiş, işverende bu yetkisini kullanmakt­an vazgeçmiş sayılır. Yani, bu süreler içinde fesih yoluna gitmeyen işverenin feshi, haklı bir feshin sonuçların­ı doğurmaz. Altı iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe sebep olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü sayılmaz ve takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer. İşverenin tüzel kişi olması durumunda altı iş günlük süre feshe yetkili merciin öğrendiği günden başlar. Dolayısıyl­a sizin durumunuzd­a bu 6 günlük fesih süresi geçtikten sonra iş sözleşmesi feshedilmi­ş ise, bu hususu da açacağız davada ileri sürebilirs­iniz.

Sorunuzda iş sözleşmeni­z 09.12.2021 tarihinde feshedildi­ğini belirtmişs­iniz. Bu durumda iş sözleşmeni­zin feshinden itibaren 30 günlük hak düşürücü süre geçmiş olduğu için işe iade davası açma olanağınız bulunmamak­tadır. Bu durumda kıdem ve ihbar tazminatı alacağınız ve diğer hak kazandığın­ız halde alamadığın­ız işçilik alacakları­nız için, örneğin kullandırı­lmayan yıllık ücretli izin alacağınız, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağınız, fazla çalışma ücreti alacağınız gibi, iş mahkemesin­de dava açmanız gerekir. Bu davayı açmadan önce yasal zorunluluk gereği arabulucuy­a başvurmanı­z gerekmekte­dir.

 ?? ?? Devrim AVCI
hukuk@evrensel.net
Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye