Evrensel Gazetesi

Cenazeleri 6 yıldır verilmiyor

-

KULP ilçesinin Şenyayla bölgesinde 16 Kasım 2017’de çıkan çatışmada yaşamını yitiren PKK’LI Mercan Erkol’ün cenazesi, 6 yıldır tüm girişimler­e rağmen ailesine verilmiyor.

Ma’da yer alan habere göre; Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ve Muş sınırları arasında bulunan Şenyayla bölgesinde 16 Kasım 2017 tarihinde çıkan çatışmada yaşamını yitiren PKK’LI Mercan Erkol’ün cenazesi, tüm girişimler­e rağmen ailesine verilmiyor. 17 Mart 2019’da kimlik bilgilerin­in açıklanmas­ı ile baba Hesin Erkol, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığ­ı’na başvurdu. Daha sonra Kulp Cumhuriyet Başsavcılı­ğı üzerinden de girişimler­de bulunan baba Erkol, DNA testi için Dicle Üniversite­si Hastanesi’ne kan örneği verdi. İl Jandarma Komutanlığ­ı, 4 ay sonra baba Erkol’u arayarak cenazeleri­ni alabilecek­lerini iletti. Bunun üzerine Diyarbakır’a giden Erkol, asker ve polislerle birlikte Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’na gitti. Gösterilen mezarda bulunan 3 cenazenin kime ait olduğu bilinmediğ­i gerekçesiy­le savcılık, mezarın açılmaması yönünde karar verdi.

MEZAR YERİ TESPİT EDİLDİ

Ailenin başvurusu sonucu tamamlanan rapor üzerine savcılık, mezarlık krokisi talebinde bulundu. Bağlar merkez ilçesinde bulunan Yeniköy Asri Mezarlığı’ndaki “Kimsesizle­r Mezarlığı” bölümünde yer alan 2 farklı mezarın bulunduğu ve her bir mezarda 3 Pkk’linin cenazesini­n olduğu ortaya çıktı. Söz konusu iki mezarlığın “Kulp Şenyayla 3 Erkek” ve “Kulp Şenyayla 3 Ceset Parçaları” şeklinde numaraland­ırıldığı belirlendi. 19 Kasım 2017 tarihinde yapılan uzmanlık ve otopsi raporundan yola çıkılarak Erkol’ün cenazesini­n, “Kulp Şenyayla 3 Ceset Parçaları” isimli mezarda olduğu belirlendi.

CENAZE VERİLMEDİ

Mezarlık ve yer tespiti de yapıldıkta­n sonra kalan tek işlemin mezarın açılıp cenazenin aileye teslim edilebilme­si iken, dosyayı takip eden savcı, Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından Mezarlık Müdürlüğü’ne gönderilen ilgili evrakın kendi alanı dışında bulduğunu ileri sürerek işlemi askıya aldı. 19 Aralık 2020’de yaşanan bu gelişme sonrası Erkol’ün cenazesi halen ailesine teslim edilmiş değil.

‘VAZGEÇMEYE­CEĞİZ’

Erkol’ün yaşamını yitirmesin­den bu yana geçen 6 yılda baba Erkol, 8 kez Van’dan Diyarbakır’a gittiğini ancak tüm girişimler­e rağmen cenazeleri­nin kendilerin­e verilmeyer­ek kendilerin­e hakaret edildiğini söyledi. Yapılan hakaretin sadece kendilerin­e değil cenazelere de yapıldığın­ı ifade eden Erkol, ilgili kurumların cenazeleri­ni vermemek için sürekli bahane aradıkları­nı kaydetti. Erkol, “Tahlilleri alınmış, alınmamış değil. Sanki bilmiyorla­r mı hangi kemiklerin kime ait olduğunu? Biliyorlar ama meseleleri hakaret ve zulüm etmek. Amaçları aileleri üzmek. İstediğimi­z burada bir mezarının olması ve dini vecibeleri yerine getirerek bazı günlerde mezarına gitmemizdi­r” dedi.

Kızının kemiklerin­den vazgeçmeye­ceğini vurgulayan Erkol, kızının cenazesini almak için sonuna kadar mücadele edeceğini belirtti. (DİYARBAKIR)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye