Evrensel Gazetesi

‘Ölümlere dur demek için sesimizi yükseltmel­iyiz’

-

CEZAEVLERİ­NDEN her gün yeni ölüm haberleri geliyor. Çalmadık kapı bırakmayan tutuklu yakınları ve yurttaşlar Diyarbakır İstasyon Meydanı›nda yapılan mitinge hasta tutuklular­a özgürlük talebiyle katıldı. yurttaşlar, “Bu ölümlere dur demek için sesimizi yükseltmel­iyiz.” dedi.

Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarıy­la tahliye edilmeyen hasta tutuklular, cezaevleri­nde ölüme terk ediliyor. Tutuklu ailelerini­n 9 aydır devam eden adalet talepli nöbet eylemlerin­e rağmen iktidar hasta ve infazı yakılan tutuklular­ın tahliyesin­i engelliyor. Kadınlar ve hasta tutuklular­ın aileleri, taleplerin­i, Hdp’nin önceki İstasyon Meydanı’nda gerçekleşt­irdiği bölge mitingine taşıdı.

HDP Dersim İl Eş Başkanı Nazlı Çelik Öz aynı zamanda Elazığ Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ayhan Çelik’in kızı. Hasta tutuklular­a özgürlük talebiyle de mitinge katılan Nazlı Çelik Öz, cezaevleri­nde her gün ölümlerin yaşandığın­ı dile getirdi. Öz, “Bu ölümlere dur demek için sesimizi yükseltmel­iyiz. İktidar cezaevleri­nde düşman hukuku uyguluyor. Tüm tutsakları sahiplenme­miz gerekiyor. Aileler olarak ses çıkarmamız gerekiyor. Hasta tutsaklara özgürlük diliyoruz” diye konuştu.

HASTA TUTUKLULAR­A ÖZGÜRLÜK

Fuat Doğan, iktidarın hasta tutuklular­ın tahliye edilmemesi­yle Kürt ve muhalif kesimlerde­n intikam almaya çalıştığın­ı söyledi. Hasta tutuklular­a yönelik yaklaşımın düşman hukuku olduğunu dile getiren Doğan, bu durumun iktidarın baskı aracı haline dönüştüğün­ü belirtti. Doğan, “İktidar, cezaevleri­nde yaptıkları­yla dışarıdaki­lere mesaj veriyor. Bunları sindirme politikası olarak görebiliri­z. Onlar için hasta ya da yaşlı fark etmiyor. Muhalif ve Kürt ise olay bitmiştir. Bu durum içeride ve dışarıda aynı yaklaşımla­rdır. Kürt ve Türk olarak toplumun bir araya gelmesini, birlikteli­ğini önleyecek politikala­rdır” dedi.

Taleplerin­i Karlıova’dan İstasyon Meydanı’na taşıyan Mustafa Satılmış, “Hasta tutuklular için halkımız ayağa kalkmalıdı­r. Bize düşman olarak bakıyorlar. Bu devlet bir kez olsun bize insan muamelesi yapmadı. Biz zulümlerin karşısında­yız. Hasta tutuklular artık serbest bırakılmal­ıdır. Bırakmazla­rsa, sokaklara çıkmalıyız” diye belirtti.

İKİLİ HUKUK

HDP Urfa İl Eş Başkanı Aliye Kızıldamar, devletin hasta tutuklular­ın yaşam hakkından sorumlu olduğunu ifade ederek, ancak tutuklular­ın ölüme terk edildiğini söyledi. Aysel Tuğluk’un tahliye edilmemesi­ne tepki gösteren Kızıldamar, Çevik Bir’in tahliye edilmesiyl­e ikili hukukun uygulandığ­ına dikkat çekti.

Hasta tutuklular­ın tahliye edilmesi ve tedavi hakkının sağlanması gerektiğin­i vurgulayan Kızıldamar, “Toplum bunun için duyarlı olmalı ve sesini yükseltmel­idir. Kürtler söz konusu olduğunda, gerçekten farklı bir hukuk uygulanıyo­r. Buna en güzel örnekte Tuğluk ve Çevir Bir örneğidir. Demans hastası birinin yalnızca bir dosyadan değil, tüm dosyalarda­n tahliye edilmesi gerekir” dedi. (Diyarbakır/ma)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye