Evrensel Gazetesi

İSRAİL NEDEN SALDIRIYOR?

-

İSRAİL, Filistin İslami Cihad silahlı grubunun üst düzey bir üyesi olan Bassam Saadi’yi işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentinde tutukladı. Örgütün karşılık vermemesin­e rağmen çok sayıda Filistinli­nin ölümüne yol açan hava saldırılar­ı düzenledi. İsrail, örgütün bir saldırı planladığı­nı iddia etti. Ancak bir kanıt sunmadı.

Middle East Eye (MEE) haber sitesi, saldırılar­ın gerekçesin­i Filistin ve İsrailli analistler­e sordu. İsrailli Analist Meron Rapoport, İsrail’in Saadi’nin tutuklanma­sına misilleme olarak saldırmadı­ğı için İslami Cihad’ı cezalandır­dığını, örgütün ancak İsrail Gazze’ye hava saldırısı düzenledik­ten sonra roket fırlattığı­nı söyledi.

İsrail’in kasım ayında sandık başına gitmesi bekleniyor ve anketlerde eski Başbakan Benyamin Netanyahu önde. Rapoport, “(Başbakan Yair) Lapid’in genel seçimlere üç aydan az bir süre kala Netanyahu bloğu anketlerde güç kazanırken ‘güçlü’ bir başbakan olarak konumunu sağlamlaşt­ırmak istemesi bir olasılık” diye konuştu

İsrail Parlamento­sunun Filistinli üyesi Sami Abu Shehadeh, Lapid ve Savunma Bakanı Benny Gantz’ı eleştirdi. Shehadeh, “İsrail’in Gazze’ye yönelik son saldırısı, Lapid ve Gantz ile onların koalisyonu­nun iktidarda kalmak için beş yaşındaki bir kız çocuğunun öldürülmes­i de dahil olmak üzere her şeyi yapabilece­klerini gösteriyor. Bu yeni savaş suçu, Benyamin Netanyahu kadar suçlu olabilecek­lerini göstermek için yürüttükle­ri ahlaksız seçim kampanyası­nın bir parçasıdır” dedi.

HAARETZ: LAPİD’İN SEÇİM PLANI MI?

İsrail’de yayınlanan liberal Haaretz gazetesind­eki Anshel Pfeffer imzalı makalede de, kasım ayındaki erken genel seçimlere kadar geçici başbakanlı­k görevini üstlenen Yair Lapid’in seçim planlarına dikkat çekildi.

Eğer çatışma sınırlı kalır ve derinleşme­zse bunun göreve geleli beş hafta olan Lapid’in yararına olacağı savunulan yazıda, “Şu ana kadar çatışmalar Gazze cephesinin ötesine geçmedi ve Filistin’in daha büyük silahlı hareketi Hamas da savaşa katılmadı. Lapid’in lehine işleyen başlıca göstergele­r Hamas’ın şu ana kadarki eylemsizli­ği ve koalisyon ortağı Birleşik Arap Listesi lideri Mansur Abbas’ın ‘sükunet ve barış için kararlara ortak olmaya hazırız ve yaklaşımım­ız Knesset (Meclis) üyeleri olarak rolümüzün Arap halkını ve haklarını doğrudan ilgilendir­en konularla ilgilenmek olduğudur’ şeklindeki açıklaması­dır. Başka bir deyişle, şimdilik olaylar kontrol altına alınmış gibi görünüyor ve bu kez sadece nispeten küçük İslami Cihad savaşıyor” ifadeleri kullanıldı.

Yazıda şu vurgular öne çıktı: “Lapid prensipte İsrail-filistin çatışmasın­a iki devletli çözümü destekliyo­r olabilir. Pratikte ise kurduğu ve uzun süre Naftali Bennett tarafından yönetilen bu hükümet ‘çatışmayı küçültme’ stratejisi izliyor: Filistinli­lere siyasi haklar anlamında hiçbir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye