Evrensel Gazetesi

BREZİLYA YÜKSEK MAHKEMESİ ÖLÜM GEMİSİ SÃO PAULO’YU DURDURDU

- Ramis SAĞLAM İzmir

rezilya’dan 4 Ağustos’ta Aliağa’ya gelmek üzere hareket eden ve asbest dahil tehlikeli maddeler içeren São Paulo nükleer uçak gemisinin Brezilya kara sularını terk etmesine kısa bir süre kala Brezilya Yüksek Mahkemesi tarafından durduruldu­ğu öğrenildi. Brezilya’nın önemli günlük gazeteleri­nden The Globo News’in 5 Ağustos tarihli haberine göre São Paulo Brezilya kara sularını terk etmesine kısa bir süre kala yüksek mahkeme tarafından engellendi ancak gemi Brezilya karasuları­ndan ayrılmak üzere.

São Paulo uçak gemisinin perşembe günü yüzdürülme­ye başlandığı haberiyle birlikte

Federal Yargıç Wilney Magno de Azevedo “geminin Federal Başsavcılı­ğı’nın (MPF) aksi yönde adli bir yetkilendi­rme kararı alana kadar bulunduğu yerden ayrılmasın­ın engellenme­si” için tedbir kararı aldı. Bu emre uyulmaması üzerine 5 Ağustos’ta yüksek mahkeme aynı yönde karar çıkardı. Mahkeme kararının adresi tespit edilemeyen Sök Denizcilik’e tebliğ edilemediğ­i belirtildi.

BSON DAKİKA ‘GERİ DÖN’ KARARI

São Paulo/foch Enstitüsü São Paulo’nun Avrupa’ya gitmesini engellemek için zamana karşı yarıştıkla­rını söyledi. Açık artırma sonucu geçen yıl 10,5 milyon Brezilya realine (1,85 milyon dolara) satılan São Paulo gemisi Brezilya’nın Guanabara Körfezi’nden 4 Ağustos 2022 Perşembe sabahı Türkiye’ye Alp Center römorkörüy­le yüzdürüler­ek yola çıkmıştı. İhaleye yapılan itiraz sonucunda geçen sene açılan dava kapsamında mahkeme 4 Ağustos’ta geminin demirli olduğu Guanabara Körfezine geri dönmesi

için “ihtiyati tedbir” kararı aldı.

KARAR HENÜZ YERİNE GETİRİLEME­Dİ

The Globo News’in haberinde mevcut uydu görüntüler­ine göre bu kararın henüz yerine getirilmed­iği ve São Paulo’nun Lagos Bölgesi yakınında olduğu bilgisi verildi. Haberde, São Paulo’nun Brezilya sınırını geçmeye yakın olduğu, bu durumu tersine çevirmenin zorlaştığı, geminin kuzeye doğru ilerlediği ve üç güne kadar Brezilya kara sularından ayrılacağı tahmin edilirken rotasının değiştiril­mesinin de söz konusu olabileceğ­i ifade edildi.

SÖK Denizcilik tarafından satın alma işleminin ardından São Paulo’nun Brezilya’dan çıkarması için 120 günlük süre tanındı. Fakat tanınan süre 2021 Eylül ayında sona ermesine rağmen işlem yerine getirilmed­i.

São Paulo/foch Enstitüsü, ihalenin yürütülmes­inde itirazın reddi ve aşamaların tersine çevrilmesi gibi bir dizi usulsüzlük olduğunu iddia etmişti. Ayrıca geminin içinde tonlarca asbest bulunduğu, gerekli çevre denetimler­inin yapılmadığ­ı iddialar arasında yer aldı.

Asbestin bugün ne durumda olduğunu bilmedikle­rini belirten São Paulo/foch Enstitüsü Müdürü Emerson Miura, “Gemiye 2018’de yaptığım son ziyarette, malzeme üstü kaplanmış halde oradaydı. Ancak bugün durumunu bilmiyoruz. Asbest kansere neden olabilen bir madde, taşınması büyük bir dikkatle yapılmalı” dedi.

Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin son dakika kararı şirkete tebliğ edilemedi ve henüz hayata geçmedi.

 ?? Fotoğraf: ABD Donanması ??
Fotoğraf: ABD Donanması
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye